[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
bérfizetésreálbérátlagfizetésbér-fizetésKSH

Közszférás különpénz húzza felfelé a fizetéseket

2010.05.18., 9:47|Utolsó módosítás:2010. 05. 18., 9:53|

A bruttó átlagkeresetek 2010 első három hónapjában 5,7 százalékkal, a nettó keresetek 11,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - 6,0 százalékos infláció mellett - döntően a személyi jövedelemadó szabályok változása, valamint a közszféra januári és márciusi keresetkiegészítése (mindkétszer 49 ezer forint) következtében 5,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában így 4,2, a költségvetési szférában 8,9 százalékkal nőtt a reálkereset - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében.

JÁTSSZ ONLINE!

2010 január-márciusban a költségvetési szférában 747 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 778 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 1,8 százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 5,3 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,5 százaéékos a csökkenés. A versenyszférában 5,1 százalékkal dolgoztak kevesebben mint az előző év azonos időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 207 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 203 800 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 400 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 5,7 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 5,4 százalékkal, a költségvetés területén pedig 6,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. Jelentősen felülmúlták a versenyszféra keresetnövekedési átlagát a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (9,7%), a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése (8,7%), valamint a kereskedelem, gépjárműjavítás (7,4%) nemzetgazdasági ágak.

Prémium nélkül a közszférában bércsökkenés

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első három hónapjában átlagosan 3,0 százalékkal nőtt, ebből a versenyszférában dolgozók alapbére 5,1 százalékkal haladta meg az előző év január-márciusit. A költségvetési szférában dolgozók rendszeres bruttó keresete az előző évitől 1,5 százalékkal maradt el, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig az úgynevezett illetmény automatizmusnak köszönhetően 1,3 százalékos az emelkedés.

135 ezer forint a nettó átlagbér

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 135 000 forint; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97 000 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 173 700 Ft) volt. A nettó kereset így átlagosan 11,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 10,5 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 15,4 százalékosos növekedés jelentkezett.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »