Feketemunkások az osztrák építőiparban

Vágólapra másolva!
Ausztriában minden ötödik építőipari vállalkozásnál alkalmaznak feketemunkásokat - mutatta ki egy hatósági ellenőrzéssorozat. Az osztrák hatóságok a múlt héten összesen 320 építkezésen tartottak razziát. A rendőrség, az adóhatóság és a betegbiztosítók szakértői elsősorban a feketemunkát és az adóeltitkolását kívánták leleplezni.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzött 1.560 vállalkozás 20 százalékánál, 317 cégnél tártak fel ilyen szabálytalanságokat, az igazoltatott 4.106 munkás közül pedig 297-ről derült ki a helyszínen, hogy illegálisan foglalkoztatják. A feketemunkások többsége, 215 fő külföldi illetőségű volt - írta online kiadásában a Die Presse című napilap.

Minden hatodik ellenőrzött dolgozó feketemunkás

A hivatal az év első három hónapjában 7.255 vállalkozást ellenőrzött, és a feltárt adatok alapján 3.436 eljárást indított meg szabálytalanságok, jogsértések miatt. A január-márciusi időszakban összesen 17.992 munkavállalót ellenőriztek, közülük 2.979 fő volt illegálisan foglalkoztatott külföldi.

Ausztria még nem nyitotta meg munkaerőpiacát teljes mértékben a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok előtt. Így ezekből az országokból csak kvóták alapján meghatározott számban vállalhatnak munkát Ausztriában az idénymunkások, ingázók és gyakornokok, míg a vállalkozások korlátozások nélkül tevékenykedhetnek.