[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Borsik JánosParragh LászlóDávid Ferencsztrájkszakszervezetmunkaadómunkajog-munkaügy

Szűkítenék a sztrájkjogot a munkaadók

2010. 08. 03., 8:41|Utolsó módosítás:2010. 08. 03., 8:42|

Elégedetlenek a sztrájk jogi szabályozásával a munkaadók, ezért több ponton is "pontosítást", szűkítést szeretnének. A kamarai elnök másként szabályozná a sztrájkjogot a versenyszférában és a közszolgálatban - írja a Népszava.

JÁTSSZ ONLINE!

Másként kellene szabályozni a sztrájkjogot a közszolgálati, mint a versenyszférában - vetette fel a Népszavának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint ez egyelőre a vállalkozói szféra "elvárása" a kormány felé, de hogy ebből a jövőben lesz-e törvénymódosítás, és ha igen, az milyen módon és mértékben jelenti majd a sztrájkjog szigorítását, az már jogszabályalkotói szándék kérdése.

Parragh hozzátette: a sztrájkjog utóbbi években tapasztalt alkalmazása felveti a joggal való visszaélés kérdését. A kamarai elnök szerint az állami és önkormányzati cégek sztrájkgyakorlata sok esetben "zsaroló pozíciót" jelent, amely gyakran csak annak megakadályozására szolgál, hogy a mindenkori kormány elvégezze az egyszerre pazarló és hiányt szenvedő struktúrák átalakítását.

Meg kellene egyezni az elégséges szolgáltatásokról

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára megjegyezte, a stratégiai ágazatokban érdekelt társaságoknál, mint az áram- és vízszolgáltatás, a közlekedés illetve az egészségügy területén szükség lehet a sztrájkjog "pontosítására". Ilyen módosítás lehet például az, hogy addig nem kezdhet egy szakszervezet munkabeszüntetést, míg a munkáltatóval meg nem egyeztek a sztrájk ideje alatt biztosítandó még elégséges szolgáltatás mértékében. Az is megfontolandó Dávid szerint, hogy ne lehessen sztrájkba lépni, ha az érdekképviselet tagságának legalább 50 százaléka annak céljaival nem ért egyet.

A Népszava által megkérdezett szakszervezeti vezetők nem értenek egyet a sztrájkjog szigorításával. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hozzátette, a 21 éves sztrájktörvénnyel ma is "együtt lehet élni", ha azt minden fél jogszerűen alkalmazza, nincs szükség változtatásra. A külön közszolgálati sztrájkjogot értelmezhetetlennek nevezte, mondván: bármiféle tagolás szerinte súlyos aggályokat vethet fel.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »