A Google-hoz és könyvvizsgálókhoz vágynak az egyetemisták

Vágólapra másolva!
Tavalyhoz hasonlóan ebben az évben is a Google-nál dolgoznának legszívesebben az egyetemisták, azonban a négy nagy könyvvizsgáló cég idén már komoly versenyt támasztott. A bankok és az olajcégek veszítettek vonzerejükből.
Vágólapra másolva!

A brandépítéssel és tehetségmenedzsmenttel foglalkozó Universum a legkiválóbb felsőoktatási intézmények százharmincezer diákját kérdezte meg világszerte arról, mely cégeket tekintik ideális munkáltatónak.

A tavalyi felmérés után idén is a Google végzett az abszolút első helyen (az üzleti és a mérnöki/műszaki kategóriában is). Az üzleti listán a Google-t négy könyvvizsgáló cég követi, sorrendben a KPMG, az Ernst & Young, a PricewaterhouseCoopers, majd a Deloitte. Az első tízbe került még a Procter & Gamble, a Microsoft, a Coca-Cola, a J.P. Morgan és a Goldman Sachs.

A felmérés szerint népszerűek még az FMCG-cégek, (Fast Moving Consumer Goods rövidítése - napi fogyasztási cikkek), ugyanakkor a fiatalok egyre kevésbé szeretnének a bankszektorban vagy a befektetési szektorban dolgozni. Emellett az olajipari cégek népszerűsége is csökkent. Az ötvenes listán a legelőkelőbb helyen például a Shell szerepel, a maga 40. helyezésével.

A műszaki/mérnöki toplistán az IT-szektor vállalatai továbbra is dominánsak, a top három munkaadó (Google, Microsoft és az IBM) tavaly óta őrzi vezető pozícióját. Figyelemre méltó változás azonban a japán Sony negyedik helye, illetve új toplistás az Apple. Az autóipari cégek közül a német BMW továbbra is a legerősebb márka. A műszaki lista első tíz helyezettjéből nyolc egyébként amerikai cég, a kivételt a BMW-n kívül még a Siemens jelenti.

Az Universum elemzése szerint az alacsony születési számok és a demográfiai mutatók miatt a 21. század kérdése nem csak az, hogy ki fogja kiképezni a munkaerőt, hanem ki fogja birtokolni azt. A cég szerint a multiknak egyre inkább jelenbeli az az eddigi jövőbeli kihívás, hogy hogyan készüljenek fel a dolgozók számának csökkenésére.