Mit lehet tenni a felgyülemlett szabadsággal?

Vágólapra másolva!
Annak is nehéz, akinek már nincs több, de annak is, akinek rengeteg szabadnapja halmozódott fel az év végére, mert év közben nem vette/vehette ki azokat. Főszabály szerint jövő évre átvinni nem lehet, pénzzé tenni nem lehet - de vannak kivételek. Mi a teendő a felhalmozódott szabadnapokkal?
Vágólapra másolva!

Az év végéhez közeledve sok cégnél okoz gondot a dolgozóknál felgyülemlett szabadság kiadása. Ez jelentős nehézséggel járhat ott, ahol azonos munkakörökben sokan dolgoznak, mert egyszerre nem mehet mindenki szabadságra.

A helyzet kulcsa elvileg a munkáltatónál van, mert - bár sokan nem tudják -, de az alapszabadság háromnegyedével ő rendelkezik, vagyis szabhatja meg, hogy azt ki mikor veheti ki. A munkavállaló csak a szabadsága negyedének kivételéről dönthet szabadon (ezt is legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie).

"Fontos gazdasági érdek"

A Munka Törvénykönyve egyértelműen rendezi a szabadság kivételének kérdését. Főszabály szerint a szabadságot esedékességének évében kell kivenni, illetve a munkáltató köteles azt kiadni.

Csak két esetben lehet átvinni szabadnapot a következő évre. Egyrészt a munkáltatónál felmerült okból, ha "fontos gazdasági érdeke" ezt indokolja, ekkor a következő év március 31-ig, kollektív szerződés esetén június 30-ig fel kell használni. A törvény nem szól arról, hogy mi számít kivételesen fontos gazdasági érdeknek, így azt mindig adott munkáltató vonatkozásában értékelik (ilyen lehet például, ha a termelés leállása súlyos anyagi vesztséget okozna a cégnek).

A másik eset az, amikor a munkavállalót betegsége, vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály meggátolja abban, hogy szabadságát az adott évben kivegye. Ilyenkor az akadály megszűnésétől 30 napja van arra, hogy kivegye a szabadnapjait.

Elévülés

"Hivatalosan ki kell venni, pénzzé nem váltható, a nem hivatalos megoldás pedig az, hogy a papíron kivesszük a szabadnapokat, és az átvisszük a következő évre" - mondta az [origo]-nak az egyik hazai multicég munkatársa az év végére felgyülemlett szabadnapjairól. Azokat a hallgatólagos megegyezés alapján március végéig használhatják fel. Hozzátette azonban, hogy nem tudja, jövőre mi lesz, mert esélye sem lesz az idei évről megmaradt 18 napját és a jövő évre járó 31 napját kivenni, mert a főnöke nem engedné el ennyi időre.

A Munka Törvénykönyve egyértelműen rendelkezik a szabadság kiadására vonatkozó igények elévüléséről. Eszerint a munkavállalónak a szabadság természetbeni kiadására mindaddig igénye van, amíg a szabadság természetben kiadható, tehát a munkaviszony megszűnéséig. Amennyiben a munkáltató nem adja ki a törvényben előírt határidőben a szabadságot, ez nem eredményezi a szabadság elvesztését. A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet.