Végzettségtől függetlenül el kell fogadni a közmunkát januártól

Vágólapra másolva!
Átalakul jövőre a közfoglalkoztatás rendszere: megszűnik a munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást adnak, melynek feltétele legalább 30 nap munkaviszony és a rendezett lakókörnyezet. A felajánlott munkát a végzettségtől függetlenül el kell majd fogadni.
Vágólapra másolva!

Jelentős változás elé néz az aktív korú munkanélküliek ellátása, így a segélyezés és a közfoglalkoztatás rendszere is, legalábbis ez derül ki a Nemzeti közfoglalkoztatás 2011 programból. Jövőre már nem finanszírozza az Út a munkához programot a kormány, helyére a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program lép.

Az Út a munkához program a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem értékteremtő munkára, csak létszámemelésre ösztönzött. Mivel a forrásokat alultervezték, ezért finanszírozhatatlan is volt, és az önkormányzatok nem tudtak színvonalas munkát felkínálni.

Jövőre a munkaképes emberek esetében a rendelkezésre állási támogatást (RÁT) új elnevezéssel a bérpótló juttatás (BPJ) váltja majd fel, és a rászorultságot az önkormányzat állapítja majd meg. A támogatás folyósításához 30 nap munkaviszonyt kell igazolni, és az ellátás feltétele a rendezett lakókörnyezet is.

Ezt a támogatást nem segélyként, hanem juttatásként kezelik majd, és fontos változás lesz, hogy a felajánlott munkát a végzettségtől függetlenül el kell vállalni. Ez azt is jelentheti, hogy valakinek akár egyetemi diplomásként is ajánlhatnak például egy településen csatornatisztítási feladatokat, amit vissza lehet utasítani, de akkor veszik a támogatás.

A kisvállalkozásokat is bevonnák

A közfoglalkoztatásban az országos programoknak nagyobb szerepet szánnának, mellyel éves, vagy akár több éven át tartó közfeladatokat látnának el 12 hónapos munkaidő-keretes foglalkoztatás keretében. A program szerint a közmunkákban résztvevők képzést is kapnának. Az állami szervezésű munkaprogramok főbb területei az útépítés, erdőművelés, az árvízvédelem és a környezetvédelem lehetnek.

A programban támogatottként jelennek meg a kis és közepes cégek is. Vagyis a vállalkozások állami támogatást kaphatnának akkor, ha bérpótló juttatásra jogosult munkanélkülieket foglalkoztatnak. A támogatásról a munkaügyi központok döntenek majd.

Ezek mellett megindulhat az önkormányzati teljes munkaidős közmunka is. A programba munkanélkülieket vonnának be 2-12 hónapos munka keretében, valamilyen közösségi cél megvalósítása érdekében. A támogatásra az önkormányzatok mellett a közfeladatot ellátó cégek is pályázhatnának. Támogatnák továbbá az önkormányzati részmunkaidős közmunkát is, mely finanszírozásához az önkormányzat 95 százalékos támogatást kapna. Ennek keretében valamennyi önkormányzati és intézményi feladatot elláthatnának a közmunkások.