Tízezrek spórolhatók a jövőre átvitt jutalmakkal

Vágólapra másolva!
Az adóváltozások miatt sokkal jobban járnak a dolgozók akkor, ha a szokásos éves jutalmat a munkaadó csak jövőre fizeti ki. Ha azonban valaki fizetési előleget kér, akkor még karácsony előtt pénzéhez juthat, bár az az APEH-nak szemet szúrhat.
Vágólapra másolva!

Ha valaki nem év végi bónuszából szeretné megoldani a karácsonyi nagybevásárlást, akkor jobban jár, ha csak jövőre kapja meg jutalmát vagy a 13. havi fizetését, mert akkor a személyi jövedelemadó csökkentése miatt jóval kevesebbet kell adózni utána. Százezer forintnál már közel húszezer forintot jelenthet a többlet.

A bónuszok nagy része most a felső sávba esik, ahol 32 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni, ami a szuperbruttó miatt 40,6 százalékos elvonást jelent. Ezzel szemben áll jövő januártól a 16 százalékos jövedelemadó kulcs, ami a szuperbruttó miatt 20,3 százalékos elvonást takar. Vagyis adóterhelésben a felét lehet megspórolni.

Figyelni kell azonban arra, hogy a január 15-ig előző évi teljesítményre tekintettel történő kifizetéseket az előző évi szabályok szerint kell leadózni, tehát ha valakinek addig utal a cég, akkor az még az ebben az évben érvényes szabályok szerint adózik.

"Az adócsomag jövő évi módosításán végigfut az a szemlélet, hogy nagyobb figyelem irányul a valóságos gazdasági tartalomra" - mondta az [origo]-nak Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers adóosztályának igazgatója.

Így az adóhatóságnak gyanús lehet, ha valamely cég eddig mindig decemberben fizetett bónuszt, akkor most miért januárban-februárban teszi ezt. "Ugyanakkor minden egyes céget egyedileg kell értékelni, megvizsgálni az aktuális körülményeket, így például elképzelhető, hogy likviditási nehézségek miatt nem tud valamely cég ebben az évben bónuszt fizetni" - tette hozzá Horváthné Szabó Bea.

Év végén kellene a pénz

Sokan azonban a szokásos év végi bevásárlások miatt számítanak az év végi jutalmakra vagy a 13. havi fizetésre. A fizetési előleg intézményével elvileg még idén hozzá lehet jutni a pénzhez úgy, hogy idén mégsem kell utána adót fizetni.

Fizetési előleget a minimálbér ötszöröséig lehet felvenni további adófizetési kötelezettség nélkül, az afölötti részt kvázi adókötelesen nyújtott kölcsönként kell kezelni. Vagyis bruttó 367 500 forint fizetési előleget lehet felvenni adómentesen, azt pedig legfeljebb hat hónap alatt vissza kell fizetni.

"Ez a megoldás szorosan jogilag nézve ugyan tiszta, de az adóhivatal könnyen a rendeltetésszerű joggyakorlással ellentétesnek tarthatja, és ideinek minősíti a kifizetést" - mondta az [origo]-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője. Fizetési előleget alapesetben egyedi kérelemre szoktak adni, az APEH-nak éppen ezért szemet szúrhat, ha valamely cégnél tömegesen igényelnek a dolgozók ilyet.

"A fizetési előleget szociális vagy más gazdasági indokból lehet adni, és egy egész cég bónuszának nem lehet ez a gazdasági indoka" - mondta az [origo]-nak Horváthné Szabó Bea is, hozzátéve, hogy óvatosságra intené az ezt fontolgató cégeket.