Népszabadság: A gyerekkedvezmény átírja a bérlistákat

Vágólapra másolva!
A legtöbb cégnél még folynak a bértárgyalások, ám az már most látszik, hogy a gyerekkedvezmény miatt lavírozásra kényszerülnek a munkaadók a fizetések megállapításánál - írja a Népszabadság. A személyijövedelemadó-változások ugyanis jelentős előnyben részesítik a többgyermekeseket, ez pedig széthúzza a nettó béreket. Így kompenzálni kell azokat, akik az idén nettóban kevesebb pénzt vinnének haza, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

A személyijövedelemadó-változások egyik hozadéka, hogy minden korábbinál differenciáltabban változnak a fizetések, hiszen kompenzálni kell azokat, akik az idén nettóban kevesebb pénzt vinnének haza, mint tavaly - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

A Hay Group felmérése szerint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elfogadott 4-6 százalékos, idei évre szóló ajánlásnál alacsonyabb, átlagosan 3,7 százalékos bruttó béremelés várható a megkérdezett vállalatoknál. (A felmérésben 430 hazai és nemzetközi tulajdonban álló nagyvállalat vett részt).

Jakabos Tünde, a Hay Group magyarországi vezetője szerint ez a szám alacsonyabb annál, amit a vállalatok még a nyáron terveztek. A kutatásból kiderül az is, hogy az idei béremelések legfontosabb jellemzője a differenciálás ágazatok, iparágak, munkavállalói csoportok, és ami még ennél is fontosabb, a munkavállalói teljesítmény alapján.

A Népszabadság cikke szerint a cégvezetések és a HR-szakértők az idén még körültekintőbbek a béremeléseket illetően, mint bármikor korábban. Ez alapvetően azt jelenti, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek kompenzálni a munkavállalóikat a személyijövedelemadó-hatások miatt, ami adott esetben magasabb béremelést jelent. A Széles Gábor vállalkozó érdekeltségébe tartozó Videotonnál például bruttó 170 ezer forintnál húzták meg a határt: ez alatt megadják a 6 százalékos emelést, felette nem.

A cégnél fontosnak tartják a bérmegállapodás lezárását február végéig, mert mint Sinkó Ottó, a cég vezérigazgatója elmondta: az alacsonyabb jövedelműek nincsenek teljesen tisztában az adóváltozások rájuk vonatkozó negatív összhatásával, így az emeléseket még a bérfizetés előtt lerendeznék. Sinkó szerint egyébként nem okoz bérfeszültséget, hogy a többgyerekes családok esetén nő a nettó bér, hiszen ők a cégtől ugyanazt a fizetést kapják, a különbözetet a gyereket vállalók az államtól kapják.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke a lapnak elmondta, hogy a nagy cégek többsége megadja a 4-6 százalékos béremelést a dolgozóinak. Budai Pálné elmondása szerint a cégek többségénél differenciáltan növelik a béreket, így a 4-6 százalékos határon belül a jobban teljesítő dolgozó nagyobb, míg a kevésbé hatékonynak kisebb mértékben emelkedik a járandósága.