Ausztriába vágynak a magyar munkavállalók

Vágólapra másolva!
Máris részletes elemzések készültek az osztrák munkaerőpiaci nyitásról Ausztriában. Május 1. óta a 2004 után az Európaui Unióhoz csatlakzotott országok állampolgárai is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában és Németországban is. Az uniós csatlakozás óta Magyarországról eddig több mint huszonötezren települtek át Ausztriába. Az elmúlt napokban Budapesten több helyen is megjelentek plakátok, amelyek szerint 32 ezer betöltetlen állás várja a magyarokat Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Munkavállalás szempontjából Ausztria az egyik legvonzóbb célország a kelet-közép-európai országok munkavállalóinak körében. Május 1-je óta, amióta Ausztria és Németország is megnyitotta munkaerőpiacát, máris részletes osztrák elemzések születettek a a nyitás várható hatásairól. Ausztriában a munkaerőállomány 3 millió 650 ezer fő, a külföldről érkezett munkaerő létszáma eléri a félmillió főt. Az osztrák munkaerőpiaci elemzés szerint, amelyet Kőrösi István, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főmunkatársa jegyez, 25 600 fő települt át Magyarországról Ausztriába.

Ausztriában botrány keltett, hogy munkavállalást hirdető plakátok jelentek meg az osztrák kormány nevében. Az álplakátokat bírálta az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egy burgenlandi politikusa, aki szerint az esetet "alaposan ki kell vizsgálni". Christian Illedits hozzátette, hogy "politikai provokációra" gyanakszik. Kitért arra is, hogy a plakátokon hirdetőként az osztrák kormány és az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) szerepel, de azt nem tudni, hogy kik készítették a plakátokat.

A plakátakciót a munkavállalás liberalizálását elutasító Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is bírálta egy hétfői közleményében. Johann Gudenus, a párt bécsi tartományi frakcióvezetője "határtalan pimaszságnak" nevezte a hirdetéseket, és szembeállította azzal, hogy egyedül Bécsben 77 ezer munkanélküli van.

Ahogy arról az [origo] is beszámolt, az elmúlt napokban Budapesten több helyen is megjelentek plakátok, amelyek szerint 32 ezer betöltetlen állás várja a magyarokat Ausztriában, amely Németországhoz hasonlóan május 1-jétől megnyitotta munkaerőpiacát az uniós munkavállalalók előtt.

Ausztria és Németország fokozatosan nyitotta meg munkaerő-piacát nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállam előtt, május elsejétől az utolsó korlátozások is megszűntek. Ausztriában az egyik legfontosabb változás az, hogy nem szükséges az AMS engedélye a foglalkoztatáshoz.