Világgazdaság: Több ezer orvos távozhat az év végén

Vágólapra másolva!
Több ezer orvos és rezidens helyezte letétbe a felmondását, és december 31-én átadják a munkáltatóknak, ha a jövő évi költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Kétszázezer forintos kezdő orvosi fizetést, háromszázezer forintos kezdő szakorvosi fizetést, szakmai fejlődést, a hivatásgyakorlás biztosítását, szerkezeti és erkölcsi megújulást követelnek az orvosok. A Világgazdaság értesülése szerint több ezer orvos tette borítékba a felmondólevelét és adja át az év végén a munkáltatójának, ha úgy ítélik meg, hogy a jövő évi költségvetésben sem szerepelnek az ágazat életben tartásához szükséges lépések.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvosok tisztában vannak a gazdaság helyzetével, de szeretnék, ha a társadalom is tudná, hogy nem tudnak megélni a fizetésükből. A kezdők 80-85 ezer forintot visznek haza havonta, a hálapénzhez pedig az orvosoknak csak egy szűk rétege jut hozzá.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós csatlakozással annyira felerősödött az orvosok külföldi munkavállalása, hogy mára többen mennek, mint ahányan egy évben végeznek az egyetemeken. Az itthon maradók jelentős része jócskán túl van a 62 éves nyugdíjkorhatáron.