Felszívja a Győr megyei álláskeresőket az Audi-beruházás

Vágólapra másolva!
Megmozdította a Győr-Moson-Sopron megyei munkaerőpiacot az Audi győri gyárbővítése; a beruházás eddig ezerrel csökkentette a munkát keresők számát. A munkaügyi központ vezetője azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a megyén kívülről kell munkavállalókat hozni a megnövekedett kereslet kielégítésére.
Vágólapra másolva!

Az egy évvel korábbihoz képest kétezerrel csökkent a megyében az álláskeresők száma, ennek mintegy fele az Audi-beruházás, illetve a beszállítók fejlesztései nyomán talált munkát - közölte Rimányiné Somogyi Szilvia. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója szerint a számokban egy hónapja mutatható ki a változás.

A megyében a munkát keresők száma jelenleg mintegy 12 és fél ezer; ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosság körében a tavalyi 7,2-ről 6,1 százalékra esett az álláskeresők aránya. Az országos munkanélküliségi ráta a KSH adatai szerint az idén az első negyedévben 11,6 százalék volt.

Rimányiné Somogyi Szilvia átmenetileg elképzelhetőnek tartja, hogy a megyén kívülről hozzanak munkavállalókat a megnövekedett kereslet kielégítésére. Hogy ez mekkora időszak lesz, az "teljes egészében az Audi-beruházás üteméhez igazodik". Felmerült, hogy Pécs és Salgótarján környékéről toborozzanak munkaerőt, pillanatnyilag azonban még helyi munkavállalókkal ki tudják elégíteni a keresletet - jegyezte meg. A győri ipari parkban sok olyan cég van, amely most profilt bővít, hogy beszállítója lehessen az Audinak - tette hozzá.