"Ne csak a pénz motiváljon" - lezárultak az állásbörzék

Vágólapra másolva!
A tavaszi állásbörze-szezon utolsó rendezvényét tartották szerdán az Általános Vállalkozási Főiskolán. A karrierfórum fesztiválhangulatban telt: a programok között volt "CV-klinika", karriersarok, divatbemutató, koncertek, HR-es témájú előadások, kávékóstolás, hennafestés... Az álláskínálatot már szűkösebbnek láttuk: többségében állásközvetítő cégek jöttek el. Helyszíni jelentés.
Vágólapra másolva!

A tavaszi felsőoktatási állásbörzék sora szerdán az Általános Vállalkozási Főiskolán ért véget. Érthető a zárás, ugyanis jön a vizsgaidőszak, ami nem kedvez az ilyen rendezvényeknek. Az ÁVF szervezői még a rutinos állásbörze-látogatókat is meglepték, ugyanis minden résztvevőt vendégül láttak a grillteraszon ebédre. Ilyen akcióval eleddig nem találkoztunk...

Az előadásokon főként a pályázás fortélyai és gyakori hibái kerültek terítékre. A vitaindító, teltházas kerekasztal-beszélgetésen megtudtuk, a beadott önéletrajzok átfutására gyakran alig több mint 10 másodperc jut a HR oldaláról, így csak alaposan kidolgozott, figyelemfelkeltő anyaggal érdemes versenybe szállni.

A leggyakoribb hibák pályázáskor

"Sokan nem is tartják nyilván, hová és hány helyre jelentkeztek - csak automatikusan küldik az e-maileket, így persze nem is tudnak érdemben reagálni, ha befut egy interjúra hívó telefon az adott cégtől. Nem véletlenül fontos tehát a jelentkezés megtervezésnél a tudatosság, a precizitás és a rövid reakcióidő, fontos képben lenni" - mondta el Árpádi László, a szervezetfejlesztéssel foglalkozó Emtrek Kft vezetője.

További buktató lehet a sablonos CV. "Kerülni kell az általánosítást, a "hobbim a sport" jellegű, megállapításokat. Támasszuk alá a kijelentésünket mindig konkrét adatokkal, tényekkel. Míg a sport önmagában üres és semmitmondó, az országos váltóúszó-bajnokság II. helyezettjére biztosan felkapja majd a fejét az interjúztató"- tette hozzá Árpádi László.

Ne csak a pénz motiváljon

A jelentkezéskor érdemes végiggondolni a pályázó motivációit is. "Tapasztalataink szerint a munkavállalók 86 százaléka kizárólag pénzkereseti céllal, kényszerből keres állást. Ám aki sikerre vágyik, az hosszabb távon azért többet vár a cégétől, és persze saját magától is." Sajnos eleve feleslegesen pazarolja az idejét a pályázásra az is, aki az álláshirdetésben feltüntetett bizonyos alapkritériumoknak nem felel meg: amennyiben például egy cég feltétlenül némettudást és jogosítványt kér egy állás betöltéséhez, akinél ez nincs meg, kihullik a rostán... Jó tudni, hogy már a felsőoktatásban töltött évek alatt is elkél a tudatos karriertervezés-utóbbiból, mármint a tudatosan építkezőkből az előadóteremben ülők közül nem sok van. A teltházas előadáson a"Ki épít már most tudatosan karriert?"kérdésre legalábbis alig néhány kéz emelkedik a magasba. Persze lehet, hogy csak szégyenlősek voltak a hallgatók...

Számít a diákmunka is

Álláskeresésnél persze nem árt, ha van a tarsolyban munkatapasztalat, például diákmunkával. "Érzékelhetően nőttek a tanulás mellett dolgozni vágyó fiatalok lehetőségei, de a cégek elvárásai is. Egyre több irodai munka került be a munkakínálatba, ahol például előny a nyelvtudás"- osztotta meg tapasztalatait Brettschneider Beáta, a Mind - Diák Szövetkezet koordinátora, aki szerint gyakran aggasztja a diákokat, ha diplomázás után vagy diákkorukból csak fizikai munkára tudnak hivatkozni egy-egy álláspályázatban. Brettschneider Beáta szerint az aggodalom felesleges. "Egyértelműen pozitív a diákként végzett fizikai munka - jó ajánlólevél a fiatalok munkamotivációjáról, ha például egy nyáron át gyümölcsöt szedtek, ha ládákat pakoltak. Ebből látszik, hogy a tanulóidő alatt sem csupán külső segítségre támaszkodtak a megélhetésük érdekében."

A börze lehetett böngészni állásajánlatok között is. Igaz, igazán vonzó és jól fizető munka kevés akadt. Nagy számban képviseltették például magukat itt is a hitelközvetítői munkára toborzó cégek, de a kötetlen, vállalkozói életformára hivatkozás a stabil, biztos munkahelyet keresők fülében nem csengett jól.

Au-pairként az USA-ba

Jelen volt a külföldi munkavállalásra készülők kedvenc célországaiba - így Angliába, Németországba és az USA-ba - munkaerőt toborzó - EU Work Kft. is. Az állásbörzére most, többek közt az USA-ba szóló au-pair munkákkal érkeztek. Mint azt a cég jelen lévő képviselőjétől megtudtuk, a tengerentúlra jobbára huszonéves fiatalokat várnak au-pair-kedni. Ezzel szemben itthon már inkább részesítik előnyben a hasonló munkáknál az ötvenes éveikben járó, korábban egy vagy több gyermeket felnevelt hölgyeket. Az amerikai családok mindenesetre korábbi kisgyermekes család által írt referencialevelet és CV helyett fogalmazásszerű bemutatkozást várnak a jelöltektől. A pályázáshoz erkölcsi bizonyítványra is szükség lesz és vállalni kell legalább 1 éves ottlétet. A munkával hetente átlagosan 200 dollár (közel 40 ezer forint) kereshető adómentesen. A kiutazók emellett saját menedzsert is kapnak, aki havonta szervez au-pair meetingeket a többi kint dolgozó lánynak is.

Bruttó 170 ezer forint informatikusoknak

A pályakezdő programozók is megcsíphettek egy-egy ajánlatot a börzén. Egy webdesignra szakosodott cég például PHP - fejlesztőt és Flash-animátort keresett az ÁVF-n, átlagosan havi bruttó 170 ezer forintos kezdő fizetésért.

Takács Gabriella