Gallup: Világszerte tízből két nő dolgozik teljes állásban

Vágólapra másolva!
A nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte a Gallup felmérése szerint, de Európában is mindössze 23 százalékos ez a mutató. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen.
Vágólapra másolva!

A Gallup 130 országra kiterjedő felmérése szerint világszerte a felnőtt férfiak 33, a nők 18 százaléka dolgozik teljes állásban. A felmérés azokat a munkavállalókat vette teljes állású dolgozóknak, akik heti minimum 30 óra munkát végeznek ugyannál a munkaadónál -írja az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele.

A teljes állású foglalkoztatottak aránya regionálisan változó, de a férfiak minden régióban nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők. A legjobb mutatókkal Észak-Amerika (USA és Kanada) rendelkezik, ahol a férfiak 52, a nők 37 százaléka dolgozik legkevesebb 30 órát egy héten. A FÁK országaiban 45 és 35 százalék a férfiak és a nők teljes állású foglalkoztatási mutatója. Európában a férfiak 38, a nők 23 százaléka dolgozik teljes állásban.

A legrosszabb a helyzet a Szahara alatti afrikai országokban: a régióban a férfiak 16, a nők 9 százalékának van teljes állása. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a dél-ázsiai régióban a férfiak közel háromszor nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők.

A kutatás eredményei szerint a nők 51 százaléka egyáltalán nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis ennyien vannak, akik nem dolgoznak, nem munkaképesek, illetve nem is keresnek állást. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a tanulók és a háztartásbeliek is. A 15 évesnél idősebb nők munkaerőpiaci jelenléte globálisan 49, a férfiaké 76 százalékos. Ők azok, akik dolgoznak, munkaképesek, illetve aktívan keresnek munkahelyet.