[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
BaloghSzabó PéterSvédországegyetembérmunkavállalásfizetés

Svédországban pszichiáterként a magyar fizetés nyolcszorosáért

2005.09.12., 9:44|Utolsó módosítás:2005. 09. 12., 9:44|

Dr. Szabó Péter pszichiáter és felesége dr. Balogh Vera (szintén pszichiáter) két éve vágott bele a svédországi munkavállalásba. Jelenleg a hazai főorvosi fizetés nyolcszorosát keresik havonta, napi nyolc órát dolgoznak, és egy öt teniszpályával rendelkező lakóparkban élnek. Azt mondják, megérte elfogadni az Örebroi Egyetemi Klinika ajánlatát. Dr. Szabó Pétert (képünkön) arra kértük, mutassa be ottani munkáját és a körülményeket.

"Miután 2002 őszén elveszítettem a szombathelyi Markusovszky kórházban (egyetemi oktatókórház) betöltött állásom, tájékoztatást kértem a Magyar Orvosi Kamarától a külföldi munkavállalással kapcsolatban.

Öt nap múlva már állásinterjún

Kedden átküldtem az önéletrajzom, és legnagyobb meglepetésemre már csütörtökön hívtak: ha érdekel Svédország, akkor már vasárnap lehetőségem lesz egy személyes állásinterjúra. Körülbelül egy hónap múlva négy pszichiáter kollégámmal repülőre ültünk, hogy megnézzük, mit kínál Örebro megye. A látogatás költségeit a leendő munkáltatók állták.

660 ezer forint a havi rezidensi fizetés

A munkafeltételek már akkor csábítóak voltak, de kezdetben csupán rezidensi fizetést kínáltak. Ez akkortájt 25 ezer svéd korona körüli összeg volt (mintegy 660 ezer forint), alatta annak az összegnek, amit a már kint dolgozó pszichiáterek ajánlottak figyelmünkbe. Némi várakozás után 2003 tavaszán új ajánlat jött, akkor már újabb öt magyar pszichiáternek és megtoldva több mint 10 ezer koronával (260 ezer forint) az ajánlatot.

A szerződés megemelt kezdő fizetésről szólt, és arról, hogy a svéd legitimáció, illetve a szakorvosi kompetencia megszerzése után - amire hat hónap felkészüléssel számoltak munkaadóink - ugyanazt a fizetést kapjuk, mint a hasonló felkészültségű, tapasztalatú svéd kollégák.

A szerződés szólt tovább arról, hogy egy általuk szponzorált intenzív nyelvtanfolyam alatt teljes ellátásunkat biztosítják, az ellátás mellett olyan zsebpénzzel, ami nettóban többszörösen meghaladta az osztályvezető főorvosi bruttómat.

Berendezkedésre 820 ezer forintot kaptunk

Berendezkedésünket a nyelvtanfolyam mellett egy 31 ezer koronás (820 ezer forint) vissza nem térítendő kölcsön segítette, ebből lehetett berendezni a négy szobás, 90 négyzetméteres, lakóparkszerű környezetben lévő lakásunkat, és ebből tudtunk élni az első fizetésünkig. Örebro városa és a megye egyébként Svédország szívében található, a fővárost és Göteborgot összekötő vonal felezése táján, a legnagyobb tavak között.

Három kontaktszemély egy betegnek

Magam az örebroi Egyetemi Klinika Általános Pszichiátriai osztályán kezdtem, feleségem, Dr. Balogh Vera a helyi Pszichózis Klinikán. Munkaidőnk szigorúan napi nyolc óra. A beosztás laza, és itt nincs hagyományos vizit, ellenben olyan megbeszélések rendszeresen, melyeken kórrajz mellett az összes betegről szó esik.

Ezeken a megbeszéléseken tervezzük meg a beteg kezelését a különböző foglalkozási csoportok képviselőinek bevonásával: jelen van az ellátás kulcsszereplője a nővér, aki pontosan tudja, ki az ő betege, (minden betegnek a biztonság kedvéért három kontaktszemélye van), ott van még a kurátor, aki szociális munkás és pszichológus egyben. A megbeszéléseket a rangidő főorvos vezeti, aki a kezelőorvosokhoz hasonlóan az orvosi döntésekre, stratégiai kérdésekre összpontosít.

Minden kezeltnek külön szoba zuhanyzóval

A doktorokat - akik között szigorlók és rezidensek is vannak - napi 3-4 tervezett betegtalálkozás terheli egy tizenhat plusz kettő ágyas osztályon. A plusz kettő úgy áll elő, hogy van két szoba, ahol két beteg is elhelyezhető helyhiány esetén.

A betegek általában egy ágyas (zuhannyal, WC-vel ellátott) szobákban vannak. Színes, egyáltalán nem kórházszerű a környezet, tágas terekkel és talán azzal az egyetlen szépséghibával, hogy a kijáratok bizony ellenőrzöttek.

A személyzet mágneskártyával közlekedik, a betegek pedig állapotuktól függően mehetnek ki kísérővel vagy önállóan, utóbbi esetben akár egész napra is.

Titkárnők hada várja a magnóra mondott zárójelentést

A munkafeltételek része, hogy minden orvosnak saját szobája van, azonos infrastruktúrával, telefon- és Internet-használattal. Nem gond a nyomtatás, a fénymásolás sem. Itt az orvos orvosi munkát végez, és titkárnők hada várja a magnóra diktált véleményeket, zárójelentést.

Számomra egyébként egészen megható volt, hogy már az első napon a szobámon névtábla volt, és a nevemet ékezetesen, a magyar helyesírás szerint írták le. Apróság ez, de fontos. Mint ahogy az is, hogy a betanulási időszakban már mint leendő főorvost kezelnek, úgy is mutatják be az embert, mint külföldi specialistát, aki most a nyelvi ügyességeit fejleszti, hogy itt dolgozhasson.

Havi 1600 forint a napi két kávé

Errefelé kötelező az ebédszünet, persze nem gond az ebéd sem - több étterem van a kórház épületében, illetve közelében, ahol megoldható a kérdés. Nem szokatlan az otthonról hozott, aztán mikróban melegített ebéd sem. A személyzet az ebéd mellett naponta kétszer, 30-30 percre megszállja a kávézót, harapnak valamit, beszélgetnek. Ezen nekünk is részt kell vennünk, hiszen így mérik le beilleszkedésünket.

Itt a 8-10 féle kávétól a teákon át a vajas sajtos, vajas lekváros zsemlékig mindenki annyit fogyaszt, amennyit akar. Ezért havi 60 koronát (1600 forint) vonnak le a fizetésből. Az összeg egy átlag ebéd árával egyenlő vagy mondjuk 4 óra parkolás díja a belvárosban.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »