[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
NémetországAusztriakülföldi munkanyári munkaAnglia

Nyári munka külföldön: így lehet kijutni

2006.06.17., 11:29|Utolsó módosítás:2006. 06. 15., 13:00|

Még nem késő jelentkezni a munkaerő-közvetítőknél azoknak, akik a nyári időszakban Angliában, Németországban illetve Ausztriában kívánnak munkát vállalni. A szezonális munkák többsége a vendéglátóiparral kapcsolatos, a külföldi cégek főleg szakácsokat, felszolgálókat, szobalányokat keresnek. A kizárólag nyári munkára vágyók emellett még gyermekfelügyelőként (au pairként) helyezkedhetnek el.

Fotó: MTI

A szakácsok keresettek Ausztriában

JÁTSSZ ONLINE!

A szezonális munkára vágyók kedvelt célországai leginkább Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság. Közülük csupán a szigetország nyitotta meg teljesen munkaerőpiacát az uniós országok dolgozói előtt, ugyanakkor a másik két tagországban is vannak lehetőségek a munkavállalásra és a közvetítők állítása szerint állásajánlatokban sincs hiány.

Ausztria: 250-400 ezer forint körül havonta

Ausztriába elsősorban felszolgálókat, cukrászokat, recepciósokat és szakácsokat várnak a munkát adó hotelek, éttermek és vendégházak. A munkáltatóknak elsősorban jól képzett, gyakorlott szakemberekre van szükségük, akik folyékonyan beszélik a német nyelvet - tudtuk meg Homoki Erzsébettől, a külföldi munkákra munkaerőt közvetítő Alba Human Group munkatársától.

Mindezek hiányában elég problémás az állásszerzés - és nemcsak a munkáltatók miatt. Mivel az ország nem nyitotta meg munkaerőpiacát az uniós dolgozók előtt, így ott a legegyszerűbben az úgynevezett kétoldali egyezmény keretében lehet - gyakornoki - munkát vállalni a nyáron (is). A munkavállalási engedély megszerzéséhez azonban megfelelő szakképesítés vagy legalább két éves gyakorlat szükséges. Elvárás továbbá a munkakörnek megfelelő szintű - felszolgálóknál például társalgási szintű - németnyelv-ismeret.

Az adminisztratív teendők

Az engedély elnyeréséhez kérelmet szükséges benyújtani a Foglalkoztatási Hivatalhoz, melyhez csatolni kell egy érvényes erkölcsi bizonyítványt, egy német nyelvű szakmai önéletrajzot, a szakképesítést igazoló bizonyítványt vagy ennek hiányában a legalább 2 éves szakmai gyakorlatot igazoló dokumentum német nyelvű hivatalos fordítását.

Ezen kívül kell még az útlevél fényképes oldalának fénymásolata, és a nyelvvizsga bizonyítvány (németre fordítva), vagy a német nyelvtudás szintjét igazoló, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft. (KIT) vagy a Danubius Nyelviskola által kitöltött és lepecsételt értékelőlap is.

Tanay Marcell, a szellemi és fizikai dolgozók külföldre közvetítésével foglalkozó "EU Work Employment Agency" ügyvezetőjének elmondása szerint aki most jelentkezik, és az elvárásoknak teljes mértékben megfelel, az akár már júliusban megkezdheti a munkavállalást. Mint Kovács Gézától, a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetőjétől megtudtuk, a gyakornoki kontingens sincs teljesen kitöltve: mintegy 1500 dolgozónak van még esélye arra, hogy megkapja a munkavállaláshoz szükséges gyakornoki munkavállalási engedélyt.

Megéri a procedúra?

A kereseteket tekintve leginkább a szakácsoknak érdemes munkát vállalni Ausztriában. Ők napi nyolc óra munkával átlagosan 1100-1500 eurót (287 ezer - 391 ezer forint) keresnek egy hónapban, a szobalányok, konyhai kisegítők bére 8-900 euró (208 ezer - 235 ezer forint), a felszolgálók, recepciósok pedig általában 1000-1200 eurót (261 ezer - 313 ezer forint) vihetnek haza - mondták el a közvetítők. "Ezekből az összegekből egyébként elég sok félretehető. A munkáltatók 90 százaléka ugyanis biztosítja az egyszeri étkezést és a szállást" - magyarázta Homoki Erzsébet.

Adminisztratív költségek: 6 ezer forint

A pályázóknak különböző költségekkel kell számolniuk még a munkakezdésüket megelőzően. A gyakornoki engedély iránti kérelem 13 euróba (3 400 forint), az illetékköteles melléklet pedig 4 euróba (1 000 forint) kerül, a kérelem engedélyezése esetén további 6,5 eurót (1 700 forint) kell befizetni.

Az Alba Human Grop-on keresztül munkát vállalók költsége ezen felül még további 10 ezer forint. Az iroda munkatársai ezért az összegért átnézik és kijavítják a leadott önéletrajzokat, referencialeveleket (3 ezer forint), illetve elkészítik a kérelemhez szükséges hiteles fordításokat (7 ezer forint).

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »