[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Csizmár GáborOlaszországmunkaerőpiacEU-tagállamkvóta

Olasz álláspiaci nyitás: nem számít magyar rohamra a munkaügyi tárca

2006.07.26., 12:29|Utolsó módosítás:2006. 07. 26., 12:29|

Olaszország megnyitja munkaerőpiacát a két éve csatlakozott keleti EU-tagállamok állampolgárai előtt. Ugyan még csak politikai nyilatkozat hangzott el, a korlátok feloldása a közeljövőben valószínűleg megtörténik. Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára nem számít tömeges magyar rohamra. Tavaly a keleti uniós tagállamok munkavállalói nem töltötték ki a számukra fenntartott kvótát. Közöttük is csak 2500 volt magyar állampolgár.

JÁTSSZ ONLINE!

"Hivatalos értesítést még nem kaptunk a munkaerő-piaci nyitásról. Romano Prodi olasz miniszterelnök július 20-án politikai szándékát jelentette be az Európai Bizottság elnökénél. A részletek kidolgozása, a formális döntés ezután születik meg", mondta megkeresésünkre Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A korábbi kvótát sem töltötték ki a keletiek

A tárcát nem lepte meg az olasz kormány bejelentése. "A Prodi vezette új kabinet jelezte nyitási szándékát, sőt a korábbi olasz politika is a korlátok lazításáról döntött. Berlusconi kormánya például a tavalyi 79 500-ról az idei évre 170 ezerre emelte az új EU-tagállamok munkavállalóinak fenntartott kvótát. Egyébként a 79 500-as kvóta sem telt be", tette hozzá.

A többség szezonmunkára ment az idegenforgalomba

Csizmár Gábor nem számít arra, hogy a korlátok teljes feloldása után a magyar munkaerő tömegesen indulna Olaszországba. "Tavaly összesen 2493 magyar állampolgár kapott munkavállalási engedélyt, ami az új EU-tagállamokon belül 4,3 százalékot tett ki. A külföldre távozók több mint fele -1588-an- szezonális munkára ment - a mezőgazdaságba, az idegenforgalomba, a vendéglátóiparba."

Az első nyitás közvetlenül határos keleti tagállam felé

Az államtitkár inkább gesztusértékűnek érzi a bejelentést: "Ezzel az EU-15-ök többsége -nyolc tagállam - már nem él korlátozással, és az első olyan régi tagállam nyitott az újak felé, amely határos egy 2004-ben csatlakozott taggal - nevezetesen Szlovéniával. Az olasz nyitás kölcsönösséget is jelent: ebben az esetben a Magyarországon munkát vállaló olasz állampolgároknak sem lesz szüksége munkavállalási engedélyre."

Karácsony Zoltán

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »