[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
PadovaközlekedésmunkahelymunkaerőpiackeresetszemszakmaFerraraSAPPécs

Nyílik az olasz munkaerőpiac (2) - egy kint dolgozó szemével

2006.07.27., 11:26|Utolsó módosítás:2006. 07. 27., 11:25|

Dárdai Krisztina (24) idén január óta dolgozik SAP tanácsadóként Padovában. Pécsett a Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű képzésén végzett el három évet, majd tanulmányait a Padovai Egyetem két éves kiegészítő képzésén folytatta. Jelenlegi munkaadójához szakmai gyakrolaton keresztül jutott el. Az olasz munkakultúráról, a keresetekről és a munkahelyi érvényesülésről kérdeztük.

Dárdai Krisztina Padovában

JÁTSSZ ONLINE!

"Az egyetemi diplomámhoz kellett egy 500 órás szakmai gyakorlatot végeznem, ezért az interneten kerestem padovai céget. A gyakorlatot végül egy SAP tanácsadó vállalatnál végeztem, majd annak befejeztével felajánlottak egy 3 éves munkaszerződést", meséli Krisztina, akinek még munkavállalási engedélyt kellett kérvényeznie. Körülbelül két hónapig tartott a procedúra és két évre kapta meg. Megjegyezzük: az olasz munkaerőpiac közeljövőben történő megnyitásával az engedélyezési eljárás megszűnik, így Krisztinának sem kell hosszabbítani.
Úgy látja, az SAP specialisták keresettek Olaszországban. Főleg Milánóban, Rómában és multinacionális cégeknél.

Programozói ismeretektől a jó kiállásig

- Ha valakinek már van szakmai tapasztalata, előnyt jelent. De mint az én példám is mutatja, friss diplomásként is álláshoz lehet jutni. Az SAP specialista nagyon összetett tevékenységet végez. Így számos egyéb készség is szükséges a sikerhez: például a problémamegoldó készség, a csapatmunka, a kommunikációs készség, az önállóság, a kreativitás, az analitikus készségek, a jó kiállás, a kapcsolatteremtő készség.

Nyelvtudás: olasz nélkül nem megy

- Az olasz nyelvtudás nagyon fontos, sőt elengedhetetlen, a munkához és az itteni élethez egyaránt. Nem kell anyanyelvi szinten beszélni a nyelvet, de az SAP tanácsadó munkájához szükséges, hogy folyékonyan beszéljen olaszul, és tudja az üzleti szaknyelvet.
Angolul is tudni kell, hogy a különböző SAP dokumentációkat megértsük. Egyébként külföldi ügyfélnek is dolgozunk.

Kereset: friss diplomásként 900-1000 euró

- A fizetés a szakmai tapasztalattól függ: a friss diplomasokat alulfizetik: 900-1000 euró között kapnak havonta (körülbelül 250-270 ezer forintot - a szerk.). A néhány éves tapasztalattal rendelkező tanacsadók, 1500-2000 euró körül, míg a projektvezetők 2000-2500 euró körül keresnek havonta. Nagyon gyakoriak az egyéb juttatások: laptop, telefon, cegauto.
Könnyű volt a beilleszkedés
Az én esetemben a beilleszkedés nagyon könnyen ment. Egyáltalán nem éreztem hátrányos
megkülönböztetést semmilyen téren. Ez gondolom annak is köszönhető, hogy már
az egyetemi éveim alatt sikerült megismernem az olasz nyelvet és kultúrát.
A kollégáimmal nagyon jó viszonyban vagyok. Úgy érzem, hogy tisztelnek, és elismernek. Talán csak előnyt jelentett az, hogy külföldi vagyok.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »