[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzeállásnyári munkaUSAPozsony

Kijutás nyári munkára az USA-ba

2007.03.06., 16:01|Utolsó módosítás:2007. 03. 06., 16:34|
A múlt hét pénteken mintegy száz huszonéves magyar fiatal indult Pozsonyba, hogy egy állásbörze keretében nyári gyermektáborokba csípjen meg ajánlatot. Elkísértük őket a szlovák fővárosban tartott állásfórumra, ahol a nyári táborok vezetőivel is találkoztunk.

Várták a magyar fiatalokat

JÁTSSZ ONLINE!

Száz fős csapat ácsorog indulásra készen, enyhén vizsgadrukkos állapotban egy budai hotel parkolójában. A cél a CCUSA pozsonyi állásbörzéje - a programra jelentkező főiskolások, egyetemisták kis szerencsével idén nyáron már az USA-ban található gyermektáborok valamelyikében dolgozhatnak gyermekfelügyelőként vagy a technikai személyzet tagjaként.

Gyorsan oldódik a feszültség

Az eleinte feszélyezettnek induló hangulat hamar oldódik: a kiutazóknak szerződtetett buszokra várva többen belebotlanak régi ismerőseikbe, így elkerülhetetlenül megkezdődik a szervezők ostromlása az "ismerősömmel szeretnék menni, nem cserélhetnék-e valakivel helyet a másik busz utasai közül?" típusú kérésekkel. Az álláskeresők hangulata a kezdetben feszengőnek tűnő indulás ellenére is jól alakul: már a buszon megkezdődik az esélylatolgatás, ki melyik táborban horgonyoz majd le a nyárra.

Angol interjúk délután

Kisvártatva Rasovszky Miklós, a CCUSA magyarországi programvezetője hívja fel a figyelmet a délután következő angol állásinterjúk menetére. A gyorstájékoztató szerint rövid, pár perces, a pályázók hobbijait, tanulmányait firtató bemutatkozó beszélgetésre, kölcsönös szimpátia esetén pedig azonnali munkaszerződésre lehet számítani. A gyorsaság oka nem felületesség, mivel a börzére utazók nyelvtudását a szervezők már a jelentkezéskor alaposan letesztelték. Közben nagy a nyüzsgés: a koordinátorok megpróbálják a jelentkezők pályázati anyagait a folyamatosan vastagodó dossziéba gyömöszölni, több-kevesebb sikerrel.     

Angolt tanulni mennének az USA-ba

Amíg a kétszintes busz az M7-esen kanyarog, a diákok hozzászólásaiból feketén-fehéren kiderül: nem a kalandvágy, a munkatapasztalat szerzés - sokkal inkább az angoltudás fejlesztésének lehetősége vonzza a zömében 20-25 éves diákokat a tengeren túlra. A 21 éves Anikó például Veszprémben jár egyetemre, nemzetközi kapcsolatok szakra." Négy testvérem van, a táboroztatás így nem okozhat gondot. A nyelvtudásomat fejleszteném kint, ha sikerülne munkát kapnom" - mondta. Az ugyancsak az Államokba vágyó László huszonéves korára már kész világpolgár: a testnevelés szakos hallgató korábban ösztöndíjasként járta be Finnországot, most pedig a tábori vízi sportok felügyeletével megbízott counselor állás reményében utazik Pozsonyba.  

Nem töltjük ki a kontingenst  

"A táborokban dolgozók fele amerikai, míg a többiek a világ 44 országából érkeznek a helyszínre" - tudjuk meg közben Rasovszkytól, aki azt is elárulja: a CCUSA program messze az orosz diákok között a legnépszerűbb. "Maximálisan kitöltik a 2000 fős keretet, míg a magyar diákok évente alig 260-an élnek a lehetőséggel."       

35 táborba várják a külföldi fiatalokat

Pozsonya érkezve már bábeli zűrzavar fogadja a jelentkezőket az állásbörze helyszínéül szolgáló hotelben: magyar, lengyel, szlovák és orosz fiatalok kavarognak csoportosan a folyosón. A koordinátor minden egyes csoportot az emeleti terembe irányít a hangzavarban: itt a 35 amerikai gyermektábor képviseletében érkezett interjúztatók, gyakran maguk a táborvezetők várják a fiatalokat.

Hamar kiválogatják a legjobbakat

A börze különben elég puritánul néz ki - sehol sem látni pavilonokat, standokat vagy hosszteszeket. Az amerikaiak alacsony asztalok mögül kérdezgetik a jelölteket, prospektust, brosúrákat elvinni szigorúan tilos, azt "inkább töltse le mindenki az internetről" - ad hangot  rosszallásának egy őszülő, ötvenes éveiben járó táborvezető nő.

5-6 fős csoportok várakoztak

Az asztalok előtt 5-6 fős csoportok várnak libasorban interjúra. A toborzást nem eresztik bő lére: aki megfelelt, pár perces beszélgetést követően máris aláírt szerződéssel távozhat. A jelentkezők megfelelnek a hétköznapok konszolidált elvárásainak: két fiút látni csak könyékig kitetoválva, raszta frizurával és szakállal - a többiek a tipikus, farmeres - pulóveres egyetemista megjelenést hozzák.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »