Luxemburg novembertől megnyitja munkaerőpiacát

Vágólapra másolva!
November elsejétől többek között a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát Luxemburgban - tájékoztatta az MTI-t Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Ezzel tízre nőtt azoknak a nyugati uniós tagállamoknak a száma, ahol szabad a munkavállalás.
Vágólapra másolva!

"Luxemburg 2007. november 1-jétől lehetővé teszi a szabad munkavállalást Magyarország, valamint Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia állampolgárainak. A döntés nem érinti a bolgár és a román munkavállalókat" - olvasható a távirati irodának küldött közleményben.
Szelestey Lajos hangsúlyozta: a magyar kormány üdvözli a luxemburgi elhatározást, amely példaértékű más, a munkaerő szabad áramlását még korlátozó tagállam számára. A luxemburgi példát remélhetőleg a többi régi tagállam is követni fogja - tette hozzá.

Már tíz országba szabad az út

Luxemburg a tizedik tagállam, amely eltörölte a munkaerő szabad áramlását akadályozó korlátokat. Jelenleg Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában, és Olaszországban nincs szükségük munkavállalási engedélyre a magyaroknak.

A csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a régi uniós országok az új tagállamokkal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem a saját nemzeti szabályozásukat alkalmazzák a munkavállalás esetében. Ez az időszak legfeljebb 2011-ig tarthat.