Szélhámosok nehezítik az angliai munkavállalást

Vágólapra másolva!
A nagy-britanniai   munkavállalásra érkező magyarok továbbra is ki vannak téve annak, hogy csaló "közvetítők" kisemmizik őket - áll a londoni magyar konzulátus új figyelmeztetésében. Meg lehet a bajt előzni, ha meggyőződünk, a közvetítő szervezet rendelkezik-e engedéllyel és óvakodjunk azoktól, akik pénzt kérnek közvetítés címén.
Vágólapra másolva!

A diplomáciai képviselet azután állította össze az MTI-vel szerdán ismertetett figyelemfelhívó dokumentumot, hogy az utóbbi időben számos rászedett magyar állampolgár fordult a londoni magyar nagykövetséghez. Az áldozatokkal közvetítői díj, illetve az első egy hónapi szállás fejében sok esetben több száz fontot kifizettetnek, azonnali munkaszerződést, jól fizető munkát ígérve. A pénzek kifizetése után a "munkaközvetítők" eltűnnek, a későbbiekben nem lehet elérni őket, s a károsult magyar állampolgárok munka, szállás és pénz nélkül rendszerint az utcára kerülnek, áll a figyelmeztetésben.

Így lehet a bajt megelőzni

A konzulátus tájékoztatása szerint csak október vége óta több tucatnyi ilyen eset jutott a képviselet tudomására. A felhívás szerint a nagy-britanniai munkavállalásra készülők - munkaközvetítő révén ajánlott munkalehetőség esetén - győződjenek meg arról, hogy a magyar hatóság munkaközvetítői tevékenység folytatására nyilvántartásba vette-e az illető személyt, vagy szervezetet. A képviselet kiemeli, hogy a munkaközvetítő általában közvetítői díjat nem kérhet.

Hitelt vettek fel az álközvetítők

A jelenség nem új keletű. Néhány hónapja Londonban az MTI-nek számoltak be megpróbáltatásaikról rászedett magyarok, akiket munkalehetőség ígéretével csalt ki egy kitelepült magyar "közvetítő" csoport. Elmondásuk szerint az "állásközvetítők" az ő nevükben, helyi bankokban több ezer font összegű "vállalkozáskezdési" hiteleket vettek fel, adószámokkal ellátott, hitelesnek tűnő, ám hamis dokumentációt beterjesztve. Az összeget azonnal el is költötték nagy értékű műszaki cikkekre - tévékre, számítógépekre, telefonokra -, amelyeket a feketepiacon adtak el. A bevételből azonban a hitel tényleges felvevői semmit nem láttak, mert azt mondták neki: még ők tartoznak a kiutaztatásért, a szállásért és az ellátásért. Amikor egyikük tiltakozni próbált, megverték.

A BBC filmet is készített

A BBC televízió által nem sokkal később sugárzott riportfilmben elhangzott, hogy emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat.

Hatszázezernél is többen érkeztek

Nagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, de a hivatalos adatok szerint eddig jóval több mint 600 ezren érkeztek; kétharmaduk lengyel.