2011-ig várhatóan zárva lesz a német álláspiac

Vágólapra másolva!
Ugyan csak 2009-ben kell nyilatkoznia a német kormánynak, hogy megnyitja-e álláspiacát a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok - így Magyarország - munkavállalói előtt, egyre több nyilatkozat utal arra, hogy két évet még "ráhúznak", így 2011-ben lehet a magyaroknak korlátozás nélkül a németeknél dolgozni.
Vágólapra másolva!

A nyilatkozatokból ítélve politikai egyezség született a német nagykoalíció két nagy pártja között, hogy 2009-ben még nem nyitják meg álláspiacukat a keleti munkavállalók előtt. A szövetségi munkaügyi minisztérium szóvivője szerint valószínűleg két évvel kitolják a korlátozás fenntartását. Korábban a szociáldemokrata párt szakpolitikusai is a további munkaerőstop mellett érveltek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes napilap szerint Angela Merkel kancellár is efelé hajlik. Valdimir Spidla, az Európai Bizottság foglalkoztatási biztosa ezzel szemben gyors német nyitást sürgetett, ami "jót tesz a gazdaságnak".

Németország jövőre utoljára kérhet halasztást az Európai Bizottságnál, amit alapos indoklás esetén kaphat meg. 2011-ben viszont végleg meg kell nyitnia álláspiacát, nem tehet különbséget az uniós munkavállalók között.