Németországi munkára kerestek magyarokat

Vágólapra másolva!
Német nyelvű állásinterjún vehettek részt azok az álláskeresők, akik Németországba szeretnének vendégmunkásként kijutni. A Német Szövetségi Munkaügyi Hivatal referensei Budapestre jöttek, hogy felmérjék a szakképzett álláskeresők képességeit. Akik vették az akadályt, egy adatbázisba kerültek, és munkalehetőség esetén azonnal utazhatnak is dolgozni. Nem maradtak le a németországi munkáról, akik elszalasztották a börzét.  Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján rendszeresen elérhetők a legfrissebb németországi álláslehetőségek.
Vágólapra másolva!

Közelebb kerültek a németországi munkához azok a magyar álláskeresők, akik ellátogattak az Állami Foglalkoztatási Szolgálat német állásbörzéjére, Az érdeklődők nyelv- és szaktudását ugyanis a német munkaügyi kirendeltségek képviselői mérték fel. A jól szereplők egy adatbázisba kerültek, amelyben a munkaerőt kereső német cégek böngészhetnek. Ha valakit kiválasztanak, egy rövid telefonos állásinterjú után már a munkaszerződést is elküldik aláírásra. Kérdés persze, hogy kinek mennyit kell erre várnia. A szerencsések egy hónapon belül munkaadóhoz juthatnak, másoknak 6-8 hónapot is kell várni a szerződésre.

Agrármérnöktől hegesztőig: velük találkoztunk

Az ÁFSZ Kálvária téri központjában ma délelőtt tucatnyi álláskereső várakozott állásinterjúra. A harmincas éveiben járó Zoltán például saját bevallása szerint nyitott, kommunikatív, közvetlen ember. Itthon eredetileg könyvelői tanfolyamot végzett, ám miután úgy találta, hogy Magyarországon nincs túl sok lehetőség, inkább Nyugat-Európa felé vette az irányt. A férfi több évet töltött Hollandiában, főként csomagolási munkákat végzett. Jelenleg Magyarországon él, de Németországba vágyik. Célja bármilyen gyorséttermi munka megcsípése. Az állásinterjúról elmondta, kár volt aggódnia."Kedvesek a német munkaügyesek, a nyelvtudásomat is dicsérték. Most úgy néz ki, hamar kapok munkát "-reménykedik. Interjúra várt még néhány pályakezdő fiatal és egy építőiparban érdekelt vállalkozó is. Regina például pályakezdő agrármérnök, jól beszél németül és külföldön is a szakmájában helyezkedne el. Péter hegesztő vállalkozóként keresné a megélhetést a németeknél. "Szeretnék egy legalább 10 fős csapatot összeállítani, és majd őket beajánlani a kinti munkaügyeseknek. Nem az a baj, hogy nincs itthon elég hegesztő, hanem az a gond, hogy nem beszélnek németül" - mondja.

Pincérek, szakácsok, idősgondozók kellenek

A németországi kijutás egyébként kétoldalú egyezmény alapján a legkönnyebb. Aki szakképzett, 18 és 40 év közötti, jól beszél németül a vendégmunkavállalói egyezmény keretében viszonylag egyszerűen kijuthat. A németek ugyanis ekkor nem vizsgálják azt, hogy az adott pozícióra lenne-e alkalmas német álláskereső, hanem a 2000-es magyar keretszámon belül automatikusan megadják a munkavállalási engedélyt. "Most főleg nővérekre, idősgondozóra, betegápolóra és vendéglátósokra van nagy igény "- mondta el kérdésünkre Somlyai Beáta munkavállalási tanácsadó, az AFSZ nemzetközi szakreferense. A tanácsadó hozzátette: bár a vendégmunka-vállalási egyezmény mintegy 2000 fős kontingens munkavállalását tenné lehetővé, az eddigi tapasztalatok szerint a németországi munkavállalás iránt nincsen tömeges érdeklődés. "Általában alig 300-an mennek évente. Hogy miért? Egyrészt a külföldi munkát megcélzók főleg angolul beszélnek és Angliába igyekeznek. A németül jól beszélők pedig inkább a közelebbi Ausztriában néznek munkalehetőség után.

Nem maradt le, aki nem jött el

Ám jó tudni: aki erős középszinten beszéli a nyelvet és mégis kedvet kapna a németországi munkavállaláshoz, nincs lekésve semmiről. Az AFSZ honlapján rendszeresen elérhetők a legfrissebb németországi álláslehetőségek, miközben a kinti kirendeltségek is legalább évente két nagyobb toborzást tartanak.

Takács Gabriella