[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Nyugat-Európakülföldi munkavállalásmunkaerőEU-tagországmunkaerőpiacbérvendégmunkás

Segítettek Nyugat-Európán a keleti vendégmunkások

2008.11.19., 9:19|Utolsó módosítás:2008. 11. 19., 9:18|

A 2004 óta csatlakozott keleti EU-tagországok munkavállalói jó hatással vannak a nyugati munkaerőpiacra. Nem szorították ki a helyi munkaerőt, a béreket se nyomták le és hozzájárultak a gazdaságok bővüléséhez. A válság hatására vélhetően kevesebb lesz az álláslehetőség Nyugat-Európában, így valószínű a vendégmunkások egy részének visszaáramlása.

JÁTSSZ ONLINE!

Az Európai Bizottság kedden közzétett jelentés szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott EU-tagországokból érkező munkavállalók pozitív hatást fejtettek ki a régi tagállamok gazdaságaira, és nem okoztak súlyos zavarokat a munkaerőpiacokon.

Sőt, e munkavállalók jelentős mértékben hozzájárultak a fenntartható gazdasági növekedéshez, anélkül, hogy kiszorították volna a helyi munkaerőt vagy lenyomták volna béreiket - olvasható a dokumentumban.
A tagállami népességi statisztikák és a munkaerőpiaci felmérések adatai azt mutatják, hogy a 2004-ben csatlakozott országok állampolgárai közül a régi EU-országokban élők átlagos aránya a 2003-as 0,2 százalékról 0,5 százalékra emelkedett 2007 végére. A 2004-ben csatlakozott új tagállamokból - főként Lengyelországból, Litvániából és Szlovákiából - érkező munkavállalók nagy része Írországba és az Egyesült Királyságba ment, míg a 2007-től EU-tag románok számára Spanyolország és Olaszország volt a legnépszerűbb célország.

Mérséklődik a munkaerő kiáramlása

Az Európai Bizottság jelentése szerint a mostani gazdasági fejlemények miatt valószínűsíthető, hogy a munkaerő-kereslet visszaesése nyomán mérséklődik az EU-n belüli munkaerő-áramlás is. A gazdasági lassulás egyes országokban máris számottevően visszafogta a munkaerő-felvételt, és ezzel együtt fokozta a visszafelé áramlást.

Még négy tagállam korlátoz

A mostani gyakorlat szerint négy tagállam - Németország, Ausztria, Belgium és Dánia - korlátozza különböző mértékben EU új tagállamaiból érkezők munkavállalását. Jövő év április 30. után csak akkor van lehetőség a korlátozások fenntartására, ha a munkaerőpiacon komoly zavarok keletkeznek, vagy ennek veszélye fenyeget.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »