[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Svájcvendégmunkáskülföldi munkavállalás

Nehezebb lehet a munkavállalás Svájcban

2009.05.11., 8:27|Utolsó módosítás:2009. 05. 11., 8:26|
A svájci kormány átmenetileg korlátozná a 15 "régi" uniós tagállam állampolgárainak a bevándorlását, akik munkavállalás céljából érkeznek az országba. A Neue Zürcher Zeitung idézte a svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjét, aki a lapnak elmondta: tekintettel a svájci munkanélküliség és a bevándorlás növekedésére, a kormány hamarosan dönt arról, hogy él-e egy védelmi záradék lehetőségével. Magyarországot ez az intézkedés nem érinti, ugyanis nekünk 2011-ig csak "kelet-európai" kvóta alapján lehet bejutni az álláspiacra.

JÁTSSZ ONLINE!

Az Európai Unió és Svájc között érvényben lévő megállapodás szerint az unió "régi" - 15 tagállamának - polgárai szabadon vállalhatnak munkát Svájcban, nincsenek mennyiségi kvóták a munkavállalásra vonatkozóan.(A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott kelet-európai tagállamok munkavállalói számára a kvóták 2011-ig megmaradnak). A megállapodásban azonban szerepel egy olyan záradék, amely a munkaerőpiac telítettsége esetén lehetővé teszi Svájc számára a bevándorlás átmeneti korlátozását abban az esetben, ha a bevándorlók száma egy adott évben 10 százalékot meghaladó mértékben bővül az előző három évben mért növekedéshez képest.

Több a munkanélküli

Svájci lapbeszámolók szerint a kormány várhatóan kedden dönt a védelmi záradék alkalmazásáról. Svájcban a Németországból és Portugáliából érkezett bevándorlók alkotják a legnagyobb csoportot. Svájc exportorientált gazdaságát is megrendítette a válság, a munkanélküliségi ráta márciusban 3,4 százalék, áprilisban 3,5 százalék volt, míg tavaly átlagosan 2,6 százalék, 2007-ben 2,8 százalék. Idén áprilisban 35,5 százalékkal ugrott meg a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest.

(MTI)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »