Vágólapra másolva!
Szakmunkásként és egészségügyi diplomával továbbra is jók a lehetőségek a nyugat-európai munkavállalásra, más területeken viszont "befagyott" az európai álláspiac. "Fehérgallérosként" a képzettségnél alacsonyabb szintű munkára van csak esély - állítják álláspiaci szakértők. Érdemes alaposabban átnézni az egyes országok álláskínálatát, ugyanis országon belül is nagyok a különbségek.  
Vágólapra másolva!

Könnyebb megélhetés, kaland, nyelvtanulás. Többnyire ezek a tényezők játszanak szerepet, amikor a külföldi munkavállalást célozzuk meg. Érdemes már itthonról felmérni a lehetőségeket, ugyanis minden kint, munka nélkül töltött nap súlyos pénzösszegbe kerül. Mit látnak a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó szakértők?

Tanay Marcell, az Euwork Kft. ügyvezetője szerint "fehérgallérosként" munkát találni külföldön nagyon nehéz, közvetítő nélkül pedig szinte teljesen esélytelen. Ennek az egyik oka az, hogy a válság által legjobban sújtott területek továbbra sem indultak be. "Szellemi pozíciókba most nem vesznek fel külföldieket" - magyarázza. "Szerencséje csak azoknak van, akik már régebben kint vannak és a válság során nem vesztették el a munkájukat, ugyanis például Nagy-Britanniában nem tesznek különbséget külföldi és hazai munkavállaló között, tehát, ha leépítésre kerül a sor, akkor sem biztos, hogy egyből a magyar munkavállalót fogják elbocsájtani."

Diplomával csak az egészségügy nyerő

"Ha valaki diplomásként nyugat-európai munkára vágyik, akkor jó ha számol azzal, hogy jóval a végzettségén alul kell elhelyezkednie. Diplomával, a végzettségnek megfelelő szinten csak az egészségügyben lehet munkát találni, és ez igaz egész Nyugat-Európára. Egy orvos, vagy egy ápoló biztosan kap munkát ellentétben például az informatikusokkal, pedig korábban ők is nagyon keresettek voltak nyugaton" - mondta Tanay Marcell.

A sláger területek tekintetében továbbra sincs nagy változás. Egyedül az autó- és gépipar visszaesése rendezte át némileg szakmunkák piacát, ugyanis ennek megfelelően jelenleg jóval kevesebb szerelőmunkásra van szükség mint korábban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat portálján végzett gyors mustránk alapján elmondható, hogy a szakmunkások részére a legtöbb lehetőséget a vendéglátó-, illetve a húsipar nyújtja. Ezt Kalmár András EURES (ez az Európai Foglalkoztatási Szolgálatot jelöli - a szerk.) menedzser is megerősítette. "A nem magasan képzett munkaerő most is keresett a nyugati-európai országokban, és a klasszikus hiányszakmákban is szükség van a munkaerőre. A diplomásoknál ez többnyire kimerül az egészségügyben, de nem rég közvetítettünk középiskolai tanárokat is a brit szigetországba. A vendéglátóipar, a húsipar és a fémipar munkaerő felvevőképessége állandó, és továbbra is nagy divat a szezonális foglalkoztatás a mezőgazdaságban" - magyarázza.

Németország: félmillió üres álláshely

A munkalehetőségek egy országon belül is jelentősen különbözhetnek. Kalmár András elmondása szerint Németországban nagyon érdekes helyzet állt elő, ugyanis egyszerre van jelen rengeteg szabad állás és magas munkanélküliség. Közel félmillió álláshely van, persze ebben benne vannak a nem közzétett pozíciók is. Az ellentmondás oka az, hogy nem mindenhol van egy helyen az elérhető munkaerő és a szabad pozíció és az emberek nem eléggé mobilak. Most már érezhető, hogy lassacskán elindultak az emberek Németország keleti részéből a délibe és a nyugatiba, ahol az álláslehetőségek nagy része található. Emellett ugyanúgy labdába rúgnak a magyar munkavállalók is, akik Németországot választanák célpontjuknak" - tudtuk meg az EURES menedzsertől.

Felfelé indultak a britek, a többiek toporognak

Tanay Marcell szerint még sok helyen nem érzékelhető a fellendülés, csak néhány tagállamban van jelentős javulás. "Augusztus elején valamelyest újra beindult a munkaerőpiac, azonban nem mindenhol. Nagy-Britanniában érezhető a javulás, de Hollandiában például továbbra sincs túl sok lehetőség" - magyarázza az álláspiaci szakértő. A brit fellendülés valószínűleg annak köszönhető, hogy a válság miatt a brit kormány nagy összegeket pumpált a gazdaságba. A legnagyobb munkanélküliség továbbra is Spanyolországban található (18%), de a balti államokba sem számíthatnak sok jóra az álláskeresők.

Hosszú távra kevesen terveznek

Még mindig Anglia a legkedveltebb célpont a magyarok körében. "A legtöbben nyelvtanulás és pénzkeresés céljából vágnak bele egy hosszabb külföldi utazásba, azonban egy évnél hosszabb időre nem nagyon tervezi senki a kinti tartózkodását. Ezzel a munkáltatók is így vannak, és általában ennél többre nem kötnek szerződést a külföldi dolgozókkal" - véli Tanay Marcell.

Dorofejev Tamara