[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
külföldi munkaálláskeresésállásbörzekülföldi munkavállalásEURES

Állásbörzét rendeztek német nyelvterületre

2010. 04. 12., 10:57|Utolsó módosítás:2010. 04. 12., 10:58|

Április 10-én német nyelvterületre szóló állás és információs börzét tartottak az ELTE Gólyavár épületében. A diplomás álláskeresők nagy része csalódottan távozott, ugyanis kevés külföldi munkaadó jelent meg, ők is inkább építőipari és vendéglátóipari szakmunkásokat kerestek. A szervező szerint Nyugat-Európában rájuk van igény. Helyszíni riportunk.

JÁTSSZ ONLINE!

A hivatalosan  "Állás- és információs börzeként" beharangozott rendezvény  nevének második fele jellemezte igazán azt, amit az ELTE Gólyavár épületében szombaton láthattunk, ugyanis a német, osztrák és svájci munkákról szóló börzén a húsz standból mindössze négynél kínáltak konkrét állásajánlatokat A látogatók nyolc kiállítótól kaphattak információkat a három országban történő munkavállalás feltételeiről, az önéletrajz-írásról; két stand foglalkozott a vállalkozók problémáival; míg négy pultnál kínáltak különböző képzéseket. A német, osztrák, svájci EURES-standoknál is lehetett konkrét ajánlatokkal találkozni, azonban ahhoz, hogy ezeket megtekinthessük egy körülbelül 20 perces sorban álláson kellett átesni...

Irodai munkákat nem hoztak a börzére

Adrienn, az ötödéves bölcsészhallgató némi csalódottsággal vette tudomásul, hogy ezen az állásbörzén a diplomásoknak nem sok ajánlat szól. "Irodai munkát szerettem volna, de ilyet sem találtam itt. Eleve nagyobb kínálatra számítottam és arra, hogy nem csak szállodai és építőipari munkák lesznek. Ez volt az első kísérletem, hogy állást találjak német nyelvterületen, de azt hiszem, hogy legközelebb inkább az interneten fogok próbálkozni" - mondta a német szakos fiatal lány.

Voltak optimisták is

Kati és Judit éppen a svájci EURES pultnál álltak sorba, amikor szót váltottunk velük. A két fiatal lány jelenleg OKJ-s képzésen vesz részt és optimistán látták helyzetüket. "Idegen nyelvű ügyfélkapcsolati szakügyintéző tanfolyamra járunk, ahol angolul és németül is vannak óráink. Itt most főleg Ausztriába szeretnénk munkát találni, de azért megnézzük a többi ország lehetőségeit is. Szobalány és felszolgálói munkákra gondoltunk és az osztrák EURES standnál tudtak is ilyesmit kínálni. Nagyon kedvesek voltak, beszélgettek velünk, elvették az önéletrajzunkat és mondták, hogy majd felveszik velünk a kapcsolatot. Mi most elsősorban azért szeretnénk kimenni, hogy pénzt keressünk, de a nyelv gyakorlása sem utolsó szempont" - mondták egymás szavába vágva a fiatal lányok.

A németországi EURES standnál is főleg szakképzett vendéglátó-ipari - felszolgáló és szobalány - dolgozókat kerestek, de volt kínálatuk az egészségügy területén orvosi, illetve szakképzett nővéri pozíciókra is. "Az érdeklődők is főleg ebből a körből kerültek ki, a legtöbben vendéglátó-ipari vagy építőipari munkát keresnek. Az utóbbiaknak jelenleg nincs könnyű dolguk, mivel az építőipar 'nem túl rózsás' helyzete miatt nincs sok ajánlat a számukra" - tudtuk meg az egyik EURES-tanácsadótól. A pultnál jelentkezőknek azonnal tesztelik a német nyelvtudását, hogy egyből ki lehessen szűrni, hogy ki az, akinek a jelentkezését továbbítani lehet a munkáltatóknak. "Mindenképpen kell a német nyelvtudás, ha nem is közvetlenül a munkavégzéshez, de az adminisztrációs ügyek elintézéséhez elengedhetetlen." A Németországgal foglalkozó EURES-tanácsadó elmondta, egyelőre nem sok diplomással találkoztak. "A felsőfokú végzettségűek közül amúgy is csak az orvosoknak, esetleg a mérnököknek tudnánk Németországban munkát ajánlani."

Tanulság: mindenhol recesszió van

Lengyelné Varga Nóra, az állásbörze egyik főszervezője elmondta, hogy az esemény felhívásának figyelmes elolvasásával el lehet kerülni azt, hogy valaki potyára jöjjön ki a börzére. "Egyértelműen nem irodai munkákat keresőknek hirdettük meg ezt az állásbörzét, de információkat természetesen bárkinek tudunk nyújtani. Ennek ellenére a mai börzére is érkeztek jogászok, közgazdászok, és más irodai munkát keresők, ők minden bizonnyal csalódottan távoztak az eseményről. Emellett az a tapasztalat, hogy sajnos azt is elfelejtik a fiatalok, hogy máshol is recesszió van. Kár azt hinni, hogy ha valaki itthon nem talál munkát, akkor majd külföldön kapkodni fognak utána, ez az állásbörze sem arra való, hogy azokat felkarolja, akik itthon nem boldogulnak."

A rendezvény főszervezője elmondta, hogy a munkáltatók, kiállítók által kitöltött elégedettségi kérdőívek alapján kijelenthető, hogy nagyon sikeresnek ítélték meg a börzét, számos jó kvalitású önéletrajzot sikerült összegyűjteniük. "Elsősorban szakképzett vendéglátó-ipari, egészségügyi és Ausztriába építőipari munkásokat is kerestek. A hangsúly a szakképzetten van, de a munkáltatók szeretik, ha valakinek van némi gyakorlata is az adott területen. Az egyik munkaerő-közvetítő rengeteg állásajánlatot hozott, ez a cég is nagyon elégedett volt, több mint 200 nagyon jó önéletrajzot vitt el" - fejtette ki véleményét az Állami Foglalkoztatási Szolgálat EU Integrációs osztályának vezetője. Lengyelné Varga Nóra azt is elárulta, hogy miért éppen a német nyelvterületre specializálódott tematikus börzét tartottak. "Az előző külföldi állásbörzén az 1500 kérdőívet kitöltő közül 30-30 százalék érdeklődött Németország és Ausztria iránt, ezért úgy gondoltuk, rendezünk nekik egy külön börzét is."

Dorofejev Tamara

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »