Vendéglátós munkák Ausztriába készülőknek

Vágólapra másolva!
Október 5-én az ausztriai Vorarlberg tartományba toboroztak magyar vendéglátósokat a téli síszezonra a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Kálvária téri székházában. Az osztrák állami munkaerő-közvetítő két munkatársa szűrte szóbeli interjúkkal a pályázókat. Úgy tűnik, 70 százalék számíthat konkrét munkaajánlatra. Aki lemaradt, e-mailben még pályázhat. Hogyan zajlik egy ilyen esemény? Ki az, aki nyitott ilyen munkára? Helyszíni riportunk a VIII. kerületi Kálvária térről.
Vágólapra másolva!

Budapest, Kálvária tér, október 5-e, szerda reggel, 9 óra 15 perc. Szinte mindenki talál a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal budapesti központjában berendezett teremben, ahol másodperceken belül kezdődik a munkaerő-toborzás ausztriai vendéglátós állásokra. A rendezvény egy német nyelvű előadással indul, amelyet az osztrák állami munkaerő-közvetítő két munkatársa tart. Röviden bemutatják Vorarlberg tartományt, ahová munkaerőt keresnek, majd gyorsan és tömören elmondják az elvárásokat, a keresett pozíciókat. Az előadás után kiosztják a német nyelvű jelentkezési lapokat, amit mindenkinek ki kell töltenie. És itt indulnak az igazi izgalmak, a jelentkezők spontán csapatmunkába kezdenek. "Minek ez az egész, amikor mindez benne van az önéletrajzban is" - méltatlankodik egy fiatalember, majd kelletlenül nekiáll a háromoldalas kérdőív kitöltésének. Egyébként a kérdőív nem titkolt célja, a jelentkezők írásbeli némettudásának tesztelése.

"Csak lestem az előadáson"

A jelentkezők már jó tíz perce töltögetik a kérdőívet, amikor szóba elegyedünk egy hölggyel, aki egyedül próbál megbirkózni a feladattal. Mint mondja, nyelvi nehézségei vannak, mivel a németje nincs a topon. "Szobalánynak jelentkezem, oda állítólag elég az alapfokú német tudás. Remélem, hogy ez így van, mert már a német nyelvű előadás alatt is csak lestem, alig értettem belőle valamit" - mondta Szabó Kitti, aki egyébként majdnem frissdiplomás. "Most nyáron végeztem turizmus-vendéglátás szakon, de mivel két nyelvvizsga kell még nem kaptam kézhez az oklevelemet. Nem tudok most itthon elhelyezkedni és egy kis pénz sem fog rosszul jönni, ezért vágok most ebbe bele. Korábban dolgoztam már itthon szobalányként két évig, tehát a szükséges tapasztalatom megvan az álláshoz" - mondja reménykedve a fiatal lány.

Ezután egy fiatalemberbe botlottunk, aki az elsők között interjúzott a munkaerő-közvetítőkkel. Számára nem volt új a szituáció, már a sokadik toborzáson vesz részt. "Már az osztrák közvetítő hölgyet is ismerem. Tíz éve dolgozom vegyesen Ausztriában és Németországban, általában mindig az ilyen toborzásokon keresztül kerülök ki újra és újra. Az első külföldön, munkával töltött karácsony nagyon rossz és amúgy is sokat kell dolgozni, jó munkabírás szükséges ehhez. Tehát nem könnyű életforma, de meg lehet szokni. Én jól érzem magam kint, és persze jól is keresek" - összegzi tapasztalatait a 28 éves András.

Panaszból sem volt hiány

Miközben már a többség sorban áll, hogy valamelyik közvetítőnél sorra kerüljön még mindig sokan ülnek a jelentkezés lapok felett. Ez nem azt jelenti, hogy ők lassabbak lennének, inkább csak jobban ráérnek és szívesen elegyednek szóba a sorstársakkal. Épp egy ilyen sarokban osztotta meg Csaba eddigi nem túl pozitív tapasztalatait az ausztriai munkavállalással kapcsolatban.

"Sokszor nem az történik, amit szóban megígérnek. Előfordul, nem annyi a fizetés, esetleg nem fizetik ki a túlórákat, nem jelentenek be, vagy botrányos a szállás minősége. Velem megesett, hogy egy dohos szobába raktak, máskor meg olyan piszkos szobát kaptam, hogy ott ránézésre évek óta nem takarított ki senki. Sokszor a személyzet szobái a konyha felett vannak, az ablaknál pedig folyamatosan zúg a konyha szellőzője. Olyat is láttam már, hogy egy sípálya melletti szállodában a szakácsok szobája a vendég mosdóval szemben volt, így a pihenőidejükben is a sícipők kopogását hallgathatták" - ömlött a panaszáradat a sokat tapasztalt fiatalemberből, aki a sok negatívum ellenére szeretne Ausztriában dolgozni a téli szezonban. "A Balaton-parton lakom, ott télen semmilyen munkalehetőség nincs. Az, hogy Budapestig megyek, vagy Ausztriáig már szinte mindegy és kint azért jóval többet lehet keresni, egy hatmilliós hitellel terhelve pedig ez nem utolsó szempont."

Csaba szerint a negatívumok már az első napon kiszűrhetőek. "Mindenhol van próbahónap. Ha a fizetés nem stimmel, vagy nem akarnak bejelenteni, már az első napon, az első beszélgetés alkalmával kiderül. Viszont ha nem tetszik, akkor sajnos nem lehet mást tenni, mint hazajönni és pár hónap múlva újrapróbálkozni" - fejtette ki véleményét Csaba, aki szakácsnak készül Vorarlberg tartományba.

70 százaléknak lesz munkája

A toborzáson összesen hatvanan jelentek meg. A legtöbben szobalányi állásokra jelentkeztek - tudtuk meg Pap Ildikótól, a toborzás magyarországi szervezőjétől. "Máskor százon felül szokott lenni a jelentkezők száma, de mivel ugyanezen a napon Tirolba is tartottak toborzást a Dunántúlon, hozzánk szinte alig érkeztek pályázók a nyugati országrészből. Az már most, egy nappal a toborzás után kijelenthető, hogy a hatvanból negyven-negyvenöt jelentkezőt biztosan el tudnak helyezni az osztrák kollégák. A többieknek általában a nyelvtudásával volt probléma, ha ugyanis valaki nem tud németül, akkor még szobalányként sem alkalmazzák. A munkáltatók instrukcióit meg kell érteni, és nem valószínű, hogy bárki jól érezné magát egy olyan környezetben, ahol egy szót sem ért a beszélt nyelvből. Sokan azt gondolják, hogy majd kint megtanulnak németül és nehezen hiszik el, hogy nyelvtanulásra nem lesz idő. A munkáltatók a karácsonyi és szilveszteri szezon indulása miatt kénytelenek egyből mély vízbe dobni a dolgozókat, ahol nem lesz könnyű helyt állni.

Az alapfokú nyelvi követelmények miatt a legtöbben a szobalányi állásokra jelentkeztek, de érkeztek felszolgálók is. "Akik lemaradtak a rendezvényről, azok online jelentkezhetnek az osztrák munkaügyi központ (AMS) bludenzi kirendeltségénél. Azoknak ajánlott, akik a két ország között működő államközi egyezmény feltételeinek megfelelnek - mondta Pap Ildikó.

Dorofejev Tamara