[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Budapestszakmai gyakorlatszakmafrissdiplomásBudapesti Corvinus Egyetem

Szakmai gyakorlat: belépő az álláspiacra

2005.10.19., 13:57|Utolsó módosítás:2005. 10. 19., 13:57|

Sok frissdiplomás küzd azzal a problémával, hogy az álláshirdetések zömében szakmai tapasztalatot várnak el, ám neki értékelhető szakmai múltja nincsen. Éppen ezért már tanácsos a főiskolás, egyetemista évek alatt beleszagolni a munka világába. Amint írásunkból kiderül, a legjobbakat a cégek maguknál tartják.

A Közgázon nem kötelező minden hallgatónak szakmai gyakorlaton részt venni, de sokan dolgoznak a tanulmányok alatt. "A tavaszi állásbörzén készítettünk egy felmérést a kilátogatók körében, amiből az derült ki, hogy az érdeklődő fiatalok 61 százaléka rendelkezik szakmai tapasztalattal, 20 százalékuk pedig külföldön is dolgozott", mondta Andrási Monika, a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának vezetője.
Hozzátette a szakmai gyakorlatot a cégek általában nyolc hétre hirdetik meg. Vannak 3-4 hetes nyári munkalehetőségek is, ami szintén hasznos befektetés lehet.
Emellett van példa hosszabb, 8-10 hónapos programokra is.

A kapcsolatépítés miatt is fontos

A főiskola/egyetem alatti munkatapasztalat-szerzés a kapcsolatépítés szempontjából is nagyon fontos. "Ha bekerülünk egy közegbe, megismerjük a munkatársakat, ők pedig látják hogyan végezzük a munkát, mennyire vagyunk megbízhatóak" véli Andrási Monika.
Meglátása szerint gyakorlati helyet nem nehéz szerezni. A Karrier Irodába is sok ajánlat fut be, az állásbörzéken is oda lehet menni a cégek képviselőihez és érdeklődhetünk, kaphatunk-e lehetőséget.

Oda menjünk, ahol terhet raknak a vállunkra

"Ha választhatunk több lehetőség közül, akkor ne szükséges rossznak tekintsünk arra az időszakra, amit át kell valahogy vészelni. Olyan céghez menjünk, amelynek vagy jó neve van, vagy felelősségteljes munkát lehet végezni vagy karrierlehetőséget kínál hosszabb távon", jegyzi meg.

A szakmai gyakorlat mellett a tudatos karrierépítés is egyre több főiskola/egyetem szolgáltatási palettájában megtalálható. A Közgázon a Karrier Iroda mellett a hallgatók szabadon választható tárgyként vehetik fel az egy féléven át tartó Karriermenedzsment szemináriumot, ahová sok céges meghívott érkezik.

A gyakorlatra jelentkezés akár állásinterjú is lehet

A szakmai gyakorlat tartalmáról két vállalatot is megszólaltattunk, melyek rendszeresen fogadnak egyetemi, főiskolai hallgatókat. Mint kiderül, már a bekerülés sem könnyű, ám aki jól teljesít, állást is kaphat.

Forrás: [origo]"Jelenleg három szakmai gyakorlatosunk van, a nyári szünetben azonban több fiatal dolgozik nálunk. A Veszprémi Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Central European University-vel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel működünk együtt, közgazdasági és mérnöki szakokról érkeznek hozzánk szakmai gyakorlatra a hallgatók. Mivel a rendelkezésre álló helyeknél többen pályáznak, tesztfeladatokkal választjuk ki azokat, akiket fogadni tudunk", tájékoztatott Csuba Dea, a Kürt Rt. marketing igazgatója (képünkön).

Felelősségteljes munka ellenőrzés mellett

A számítógépes adatmentéssel és informatikai tanácsadással foglalkozó vállalatnál a hallgatók iskolájuktól függően különböző feladatokat kapnak a szakmai gyakorlat során. Ilyen például a Kürt saját fejlesztésű szoftvereinek tesztelése, vagy az információbiztonsági tanácsadói projektekben adminisztrációs és szakmai feladatok elvégzése a projektvezető felügyelete mellett. Mivel hatvan fős cég vagyunk, korlátozottak az álláslehetőségek, de a növekedésünk folyamatos, és a legjobbakat szívesen foglalkoztatjuk az iskola befejezése után is.
A gyakorlat végén igazolást adunk az itt végzett munkáról, ami segítség lehet a későbbi elhelyezkedésben.

Négy nap a cégnél, egy nap a főiskolán

Az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó Humansoft-nál évi 4-5 szakmai gyakorlatost fogadnak tíz hónapra a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Karával együttműködve. A hallgatók a heti négy napot töltenek a cégnél, egyet pedig az iskolában.
"A szakmai gyakorlatosok üzemeltetési, rendszermérnöki, rendszertámogatói és szerviz munkákat végeznek. Mentort kapnak, aki felügyeli a munkájukat, feladatokat oszt ki és ellenőrzi a megoldást", mondta Szabó Márta.

Amivel többek a gyakorlat után

A HR-igazgató szerint a tíz hónapos gyakorlat előnye, hogy a hallgatók ennyi idő alatt beletanulnak a munkába, érdemben tudnak dolgozni és kiderül, hosszabb távon megfelelnek-e az elvárásoknak. Belülről látnak egy munkahelyet, megtanulják az üzleti élet viselkedési, kommunikációs normáit, az irodai eszközök használatát, a napi ügymenetet.
A vállalat pedig nagyobb kockázat nélkül látja, alkalmas-e a hallgató a munkára. Ez az időszak hosszú próbaidőként is felfogható.

"Nagyon jó tapasztalataink vannak a fiatalokkal, ugyanis a gyakorlat után eddig minden hallgatónak állást ajánlottunk. A jelentkezés tehát szinte álláspályázatnak is számít. A pályázóknál a szakmai és az emberi tulajdonságokat is nézzük. Előfeltétel az angoltudás, előny az aktivitás, a jó tanulmányi eredmény, a korábbi főiskolás évek alatt szerzett projekt tapasztalat.

Karácsony Zoltán

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »