[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországNémetországlogisztikainformatikaszakma

Logisztika: a jövő nyerő szakmája

2005.10.24., 16:16|Utolsó módosítás:2005. 10. 24., 16:25|

Magyarországon és Németországban is egyre inkább keresett szakterületté válik a logisztika. A frissdiplomásoknak viszonylag könnyű elhelyezkedni és a karrierút is rövidebb mint például jogi vagy informatikai diplomával.Pályakezdőként a cég nagyságától függően körülbelül bruttó 200-250 ezer forinttal lehet kezdeni, ám vezetőként már akár bruttó 500-700 ezret.

 

Ugyan Németország a gazdaság több területén munkaerő-felesleggel küzd, a logisztika egyre inkább az állásteremtés motorjává válik. Szakértők a következő években a munkahelyek 10 százalékos növekedését prognosztizálják. Csupán Hamburgban, a német logisztikai központban 14 ezer álláshely jön létre a közeljövőben.

Európa-szerte évente kétezer logisztikai vezetőt keresnek, sok cégnek gondot okoz az üres pozícióikat betölteni.

Az ország fekvése is segíti a szakterület bővítését

A német trend Magyarországon is megfigyelhető. "Egyre növekszik az igény a logisztikai szakemberek iránt. A szakma minden területének képviselője keresettnek számít a munkaerőpiacon, a beszerzőktől a raktárvezetőkön át az elosztókig.

A cégek kezdik felismerni, hogy egy vállalat logisztika nélkül nem képes a kellő mértékben fejlődni", mondta Doór Zoltán (képünkön), a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.
Az ágazat hazai fejlődését az ország fekvése is elősegíti. A fejlett nyugati piacok és a feltörekvő keleti, délkeleti gyártók a hazánkon áthaladó közlekedési folyosókon bonyolítják le kereskedelmi forgalmukat. Elemzők szerint Magyarország akár két-három éven belül Közép-Kelet-Európa logisztikai központjává válhat.

A szakmai szervezet vezetőjének szavait alátámasztják az utóbbi hónapok hazai logisztikai beruházásai: Salgótarjánban, Bábolnán, Zalalövőn, Nyíregyházán, Pápán, Budapest határában létesültek vagy létesülnek logisztikai központok városonként 200-600 új munkahelyet teremtve.

Akár három év alatt vezetővé válás

Logisztikusok keresettsége azt is jelenti, a pályakezdőknek ezen a területen könnyebbek a feljebblépési lehetőségei: "A szolgáltató cégeknél az asszisztenseknek mindössze három-négy lépcsőfokot kell fellépniük a ranglétrán ahhoz, hogy felsővezetővé váljanak. Ebből következik, hogy egy rátermett pályakezdő három év alatt akár igazgatóvá is válhat. Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, a pályakezdő logisztikusok miután egy kisebb cégnél megszerezték a kellő gyakorlatot, váltanak, és különböző közép - és nagyvállalatoknál vállalnak munkát" - magyarázta a 25 éves szakmai múlttal rendelkező Doór Zoltán.

Tervezési, szervezési, informatikai ismeretek

"A logisztikus legyen precíz, pontos, mindig tartsa be a határidőket. Rendelkezzen kivételes tervezési, illetve szervezési képességekkel, és értsen az informatikához. Az eredményes munkavégzéshez mindezek mellett szükséges a csapatszellem, és az elhivatottság. Utóbbi hiányában ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a dolgozó hibát hibára halmoz majd, ami a mi szakmánkban különösen megengedhetetlen" - sorolta a jó logisztikus ismérveit az MLE elnöke.

Kezdő fizetés: bruttó 250 ezer forint

"A tanulékonyság is hasonlóan fontos, elvégre már a kezdetekkor el kell sajátítani a cég profiljához kapcsolódó (anyag)ismereteket. Például a romlandó áruk szállítástervezése a megfelelő háttértudás nélkül akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat " - tette hozzá Doór Zoltán.
Fejvadászokat is megkérdeztünk a logisztikai pozíciókban elérhető hozzávetőleges keresetekről. Logisztikai vezetőként bruttó 500-700 ezer forintra, raktárvezetőként 400 ezer forintra, beszerzési vezetőként 300-500 ezer forintra, logisztikai asszisztensként 250 ezer forintra számíthatunk.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »