[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzeIrodaBudapesti Corvinus EgyetemPannon EgyetemBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemKözgáz

Így készüljünk az állásbörzére

2005.10.25., 11:12|Utolsó módosítás:2005. 10. 25., 11:15|

A következő két hét az állásbörzék időszaka, hiszen szerdán-csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), november 3-án a Veszprémi Egyetem, november 9-10-én pedig a Közgáz - hivatalos nevén a Budapesti Corvinus Egyetem - ad otthont állásfórumnak. A börzék hasznáról és a felkészülésről kérdeztük Hajdú Csongort, a BME Karrier Irodájának vezetőjét.

Miért érdemes állásbörzére kilátogatni? Az Internet adta lehetőségeket kihasználva már minden cégről lehet információt gyűjteni.

Forrás: jobpilot.huAz állásbörzén számos cég képviselőivel lehet közvetlen kapcsolatot teremteni, a vállalatról megjelenő információkat egy személyes beszélgetés keretében elhangzottakkal kiegészíteni. A börze azon ritka alkalmak egyike, amikor a kiszemelt céggel kapcsolatos összes kérdésére választ kaphat az ide látogató, és pozitív személyes benyomást gyakorolhat a vállalat képviselőire.
A börzék egyik nagy előnye éppen az, hogy a leendő feladatoktól a karrierlehetőségig mindent megkérdezhetünk a cég képviselőjétől. A stand berendezéséből, az információs anyagokból, a vállalat képviselőjének hozzáállásából mind-mind fontos következtetéseket vonhatunk le.

Hogyan készüljenek az álláskeresők az állásbörzékre?

Fontos az információgyűjtés, a kiállító cégek listájának áttekintése a cégkatalógusból vagy az állásbörze honlapjáról. Szerencsés esetben ezután következik a felkeresendő cégek körének összeállítása. Sajnos ezt a lépést nagyon sok álláskereső kihagyja. Lehetetlen a rendezvény ideje alatt az összes standot felkeresni, a látogatók nem koncentrálják a figyelmüket és az idejüket azokra a cégekre, ahová eséllyel pályázhatnak. A szelektálás után e cégekről és a nyitott pozíciókról tanácsos minél több információt gyűjteni. Az Állásbörze honlapján minden cégnek van egy bemutatkozó oldala, ahonnan linkek mutatnak a vállalat honlapjára. Ha az utóbbit is átnézi a pályázó, nagyon jó benyomást tehet felkészültségével a vállalat képviselőjére.

Általános vagy cégre szabott önéletrajzot vigyenek a hallgatók az állásbörzére?

Ha tudjuk, hogy mely cégeket célozzuk meg, akkor a céghez és a pozícióhoz szabott CV-t kell készíteni. Emellett érdemes általános, amerikai típusút is írni, mert előfordulhat, hogy a helyszínen találunk olyan céget, ahová jelentkeznénk. Az önéletrajz megírásakor ügyeljünk arra, hogy áttekinthető legyen, mert a HR-esek átlagban 30-60 másodpercet szánnak egy-egy önéletrajz áttanulmányozására.

Elvárás a kísérőlevél?

Nem. A rendezvény látogatóinak többsége nem is hoz magával kísérőlevelet. Ha azonban tudjuk, hogy hová szeretnénk jelentkezni, pályázatunkhoz csatolhatunk rövid motivációs levelet. Ezzel is kitűnhetünk a több száz, hozzánk hasonlóan a kiszemelt céghez pályázó "versenytársunk" közül.
Ha a rendezvény után, e-mail-en küldjük el jelentkezésünket, mindenképpen ajánlott a motivációs levél.

Számít az állásbörzén a személyes benyomás? Ha szimpatikus jelölttel beszél a cég képviselője, megjegyzi?

Sok függ attól, hogy ki képviseli a céget. Előfordul, hogy készülnek széljegyzetek, főleg ha a szakmai vezető jön el, és speciális szaktudással keres jelölteket. A multinacionális vállalatoktól legtöbbször a HR-osztály munkatársai jönnek. Velük a mérnökjelöltek általában az elvégzendő feladatok szakmai kihívásait nem tudják megbeszélni, ráadásul a multik standjainál hatalmas tömeg szokott lenni, itt az is sikernek számít, ha 10 percet ránk szán a cég képviselője.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »