[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzeállásinterjúpályakezdőBudapesti Műszaki FőiskolaNap

Készülési tippek állásinterjúk előtt

2007.03.22., 14:58|Utolsó módosítás:2007. 03. 22., 14:58|

A megjelenés, a viselkedés, a kommunikáció legalább olyan fontos állásinterjún, mint az elmondott tartalom. A Budapesti Műszaki Főiskola jövő heti állásbörzéjének "Felkészítő Napok" rendezvényén Dr. Sallai János pszichológus avatta be a pályakezdőket a sikeres állásinterjú rejtelmeibe.

JÁTSSZ ONLINE!

A pontosság mindent eldönthet

Kezdéskor már megpecsételődhet a sorsunk, ezért soha ne érkezzünk késve vagy épp csak beesve a megbeszélt időpontra. A munkáltatók a pontatlanságból megbízhatatlanságra, kiszámíthatatlanságra következtetnek, ezért a ideális már 5- 10 perccel az interjú előtt érkezni.

Hatásosan kell belépni

A megfelelő és hatásos belépés szintén elkerülhetetlen. Célszerű a végleteket kerülni: A harciasan feltépett ajtó legalább annyit árt az ügynek, mint a félénk, bizonytalan osonás a fal mellett lapulva.

A kézfogás meghatározó lehet

Bemutatkozáskor mindig ügyeljünk a kézfogásra! A lagymatag, erőtlen "döglött hal" kézfogás tartás nélküli, míg az erős, túl határozott kézszorítás agresszív személyiséget sejtet. Az interjúztatók azonban egyiket sem kedvelik.

Leülni tudni kell

A leülésre is figyelni kell. A szék szélén feszengő ember félénkséget, határozatlanságot, bizonytalanságot sugall, a másik félben pedig kétségeket támaszt: hogy fogja megállni ez az ember a helyét stresszes helyzetekben? Ám a túlzott magabiztosságot sugalló terpeszkedés a széken már a nagyképűség látszatát kelti. 

Szokni kell az alkalmi viseletet is

A külsőségek szintén meghatározók. Az állásinterjún a szolid, alkalomhoz illő, visszafogott öltözet leginkább célravezető. Aki ritkán és nem szívesen visel öltönyt, jó, ha az interjú előtt 1-2 nappal tréningezi magát a helyzethez - így határozottabb lesz, nem fog félszegen viselkedni a szokatlan holmikban.

Az ápolatlanság aláaknázza a sikert

Férfiaknál kerülendő a gondozatlan szakáll, míg a nőknél a szembe lógó frizura, a parfüm illatfelhő, a feleslegesen túlzásba vitt smink okozhat problémákat. A piszkos cipők is akadályt gördíthetnek a siker elé. A szakemberek ebből azt a következtetést vonhatják le: a pályázó nem ügyel a részletekre. Az állásinterjúra készülők másik gyakori hibája - főként nőknél - az esemény "túlöltözése." Ezzel azt a látszatot keltik, mintha a szereplés sikere élet-halál kérdése lenne, ám ez kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket.  

A flörtölés sem célravezető

Az ellentétes nemű interjúztatóval folytatott flörtölési próbálkozások is kimondottan kerülendőek: ezeket az interjúztatók hatásvadász manipulációnak veszik, a pályázók pedig azonnal kihúzzák magukat az esélyes jelentkezők listájáról.   

Óvatosan az itallal

Nem kizárt, hogy a leendő munkaadó szándékosan próbára tesz. Amennyiben alkohollal kínál, ne fogadjuk el. Az ital az állásinterjún különben is kínos téma: aki izgalmában hajlamos feldönteni egy csésze kávét, teát az inkább ne éljen ezzel a lehetőséggel.

A szűkszavúság és a fecsegés kerülendő

A beszélgetés stílusa, tartalma végképp nem közömbös: tömör, frappáns, lényegre törő válaszokat adjunk, ne legyünk szűkszavúak, de ne is fecsegjünk sokat. Az interjúztatók többsége az arany középutat kedveli: ne legyünk túláradóan barátkozók, de passzívak sem. A száj elé tett kéz gesztusa kerülendő: ebből őszintétlenségre lehet következtetni. A munkaadó, az interjúztató - vélt vagy valós humoros megjegyzéseit érdemes díjazni: ez növeli az interjúztató önbizalmát - így a pályázó esélyeit is.

Nem árt gyakorolni és videóra venni a próbainterjúkat

A kevésbé rutinosak akár otthon, barátokkal, családtagokkal is elgyakorolhatják az interjú mozzanatait érkezéstől távozásig. A biztosra menőknek érdemes videóra rögzíteni, majd visszanézni a beszélgetést. A szarvashibák így hatékonyan kiküszöbölhetőek: ráadásul jobb szembenézni a hiányosságokkal, mint lényegtelennek tűnő részletkérdések miatt elesni egy ígéretes lehetőségtől...

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »