[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
BudapestmunkaerőpiacállásbörzemérnökBudapesti Műszaki Főiskola

Kapósak a nyelvet beszélő fiatal mérnökök

2007.03.26., 9:17|Utolsó módosítás:2007. 03. 26., 9:17|

Az elkövetkezendő években is a mérnökök lesznek a munkaerőpiac sztárjai. Bár a szakemberek a fővárosban gondolkoznak, a legjobbakat vidéken is igényeiknek megfelelően fizetik. A személyiség sem mindegy: a munkáltatók a színes egyéniségeket keresik - hallottuk a Budapesti Műszaki Főiskola karrierrendezvényén.

JÁTSSZ ONLINE!

Még mindig rendkívül kapósak a mérnökök. "A főiskolát, egyetemet végzett pályakezdők legalább bruttó 200-250 ezer forint kezdő fizetésre számíthatnak: ám 3-5 éves munkatapasztalattal 450-500 ezer forintig is emelkedhet az összeg " - mondta a Budapesti Műszaki Főiskola Állásbörze "Felkészítő napok" rendezvényén Pethő Anikó, az Aarenson Consulting vezető tanácsadója.  Jelenleg a minőségbiztosítás, a gyártás, a termelés, a tervezés területére nem könnyű alkalmas pályázókat találni, és gépészmérnökökből is hiány van. 

Valaki a 620 ezret is kevesellte

A keresett szakemberek maguk is tökéletesen tisztában vannak munkaerőpiaci értékükkel. A vezető tanácsadó találkozott már olyan, termelési területen 4 év munkatapasztalattal rendelkező pályázóval, aki a felajánlott, bruttó 620 ezer forintos bért is kevesellte, csak  "fogcsikorgatva" volt hajlandó elfogadni. Pethő Anikó úgy látja: a tömeges mérnökhiány európai jelenség, így a keresetek emelkedése a közeljövőben is jellemezni fogja a piacot.

Gyakori buktató a gyenge angoltudás

"A munkáltatók az anyavállalatok szakmai vezetőivel szükséges kapcsolattartás miatt jó angoltudású pályázókat várnak: ám ezt az akadályt kevesen veszik sikerrel." A nyelvtudás hiányát a BMF előadásán részt vevő főiskolai hallgatók azzal indokolták: az egyre szigorúbb tanulmányi követelményeket teljesíteni akaróknak minden pillanata be van táblázva - így a nyelvtudás fejlesztésére nem marad elegendő idő.

A vezető tanácsadó arról is említést tett: a munkáltatók főként a kollégái szaktudása, véleménye iránt fogékony, tanulékony, színes egyéniségű dolgozókat keresnek. A zárkózott, szűkszavú, munkahelyükön "biorobotként" viselkedő pályázók kevésbé nyerők.
  
A legkeresettebbek vidéken sem kapnak kevesebbet

Pethő Anikó szerint időnként a jelentkezők mobilitásával is komoly gondok vannak - a mérnökök többsége nem szívesen költözne másik városba egy ígéretes állás reményében. "Akadt példa olyan szakemberre is, aki a gyalog néhány perc alatt megközelíthető munkahelyet preferálta leginkább az ajánlatok között." A mobilitás hiányának nem a pénz az oka. "A munkaerőpiac helyzetére tekintettel a vidéki cégek többsége szívesen eleget tesz a megfelelő szakmai háttérrel pályázók jelentkezésében megjelölt bérigényeknek." 

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »