[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyálláspályakezdő

Három hónap kell az első állás megtalálásához

2007.06.06., 10:44|Utolsó módosítás:2007. 06. 06., 10:44|
A júniusban diplomázóknak nem érdemes őszig várni az álláskereséssel. Ugyan az álláspiac nyáron valamelyest visszaesik, a pályakezdőket kereső multiknál a nyári szabadságolások időszakában sem áll le a felvétel.  Szakemberek szerint az első állás megtalálásához átlagosan 3-4 hónap szükséges. Az államvizsga után egyből startolók többsége szeptemberben kezdhet első munkahelyén.

Nyáron is érdemes pályázni

Műszaki diplomával másfél hónap

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Diákközpontjának 2007. tavaszi felmérése alapján a diákok egyharmada úgy véli, még egyetemi hallgatóként, de legkésőbb diplomázás után azonnal el fognak tudni helyezkedni. 36 százalékuk úgy gondolja, 3 hónappal az államvizsga után már lesz állásuk. A műszaki végzettségűek számára jó hír: az első munkahely megtalálásának átlagos ideje az elmúlt három évben 2,4 hónapról 1,6 hónapra csökkent. Mindössze 5 százaléknyian vannak, akik fél év alatt sem bukkantak rá első munkahelyükre.

JÁTSSZ ONLINE!

Megoszlik a HR szakemberek véleménye a friss diplomások nyári álláskeresésének esélyeiről. Egyesek szerint éppen a nyári szabadságolások időszakában lehet utat törni a sokszor helyettesítést ajánló cégeknél. Mások úgy látják, a nyári szabadságolások miatt lassabb a munkaerő-felvétel. Ettől függetlenül a HR-esek szerint a most diplomázóknak nem érdemes őszig várni a megmérettetéssel.

Hasznot húzhatnak a nyári szabadságolásból

Szigethy Eszter, a Riss & Partners Humán Erőforrás Tanácsadó Kft. senior tanácsadója szerint a pályakezdők némi odafigyeléssel és kis szerencsével akár profitálhatnak is a holtszezonból. A szabadságolások miatt jelentkező munkaerőhiányt ugyanis számos multi helyettesítéssel oldja meg - az ideiglenesen (1-2 naptól akár 2 hónapig is) megüresedő pozíciók betöltésére előszeretettel alkalmazzák a pályakezdő fiatalokat a saját szakterületükhöz kapcsolódó adminisztratív feladatokra, esetenként adatrögzítésre, recepciós munkákra. A jól teljesítő frissdiplomásoknak esetenként azonnal állást ajánlanak, míg másokat a cégnél megüresedő pozíciókba hívnak vissza általában fél-egy éven belül.

Nincs leállás a multiknál

A főként pályakezdőket kereső multik szerint az álláspiac nyári stagnálása már a múlté, így a nagyobb cégek a forróbb hónapokban is gőzerővel keresik az újakat, miközben jelentkezőkből sincsen hiány. Dobi Kitti, a Procter & Gamble RSC Kft. toborzási managere kérdésünkre elmondta: júniustól év végéig folyamatosan vesznek fel pályakezdőket. Emri Zsuzsanna, a KPMG HR-igazgatója ugyancsak arról számolt be: a cég nem tesz különbséget az év egyes időszakai között, nyáron sem áll le a munkaerő-felvétel. A június végéig jelentkezők előreláthatólag szeptemberben kezdhetnek a cégnél könyvvizsgálati asszisztens pozícióban.
 
A legjobbak a tavaszi állásbörzéken elkelnek

Cservenyák Tamás karriertanácsadó arra figyelmeztet, aki nyáron kezdi a keresést, általában szeptember-októberben áll munkába. Aki viszont őszig vár az álláskeresés elindításával, annak csak december-januárra lesz munkahelye. A szakember azt is hozzátette: nem kizárt a nyári álláskeresés sikere, ám tekintettel a piac helyzetére, a fiatalok aligha fogják tömegesen megtalálni első munkahelyüket ebben az időszakban. Aki nyáron már kezdeni akart, a tavaszi állásbörzéken elkezdte a keresést.
Az álláspiac által keresett szakmákat tanulók jobb helyzetben vannak: a Műegyetem felmérése szerint műszaki diplomával 1,6 hónap az álláskeresési idő. Sőt, a legjobbakat már a tavaszi állásbörzéken levadásszák a cégek. A BME Diákközpontjánál elmondták, a műszaki végzettségűek annyira kelendőek, hogy a munkaadók a börzéken alig találnak olyan utolsó évest, aki még nem kapott állásajánlatot.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »