Alaposan fel kell készülni a cégből állásinterjúra

Vágólapra másolva!
Folytatjuk első munkahelyükre bejutott fiatalok tapasztalatait bemutató sorozatunkat. Bagi Katalin egy franciaországi ösztöndíjról jelentkezett marketingesnek egy informatikai céghez, Bihari Róbert egy hiányszakmában - aktuáriusként - jutott álláshoz egy biztosítónál, a Vajdaságból származó Havár Gyula pedig informatikusként találta meg számítását.
Vágólapra másolva!

Bagi Katalin a veszprémi Pannon Egyetem műszaki menedzser szakán végzett, jelenleg a Kürt Zrt. marketingmunkatársa. Katalin nem ugrott rögtön fejest a munka világába - végzés után közvetlenül a franciaországi Angers városába utazott egy ösztöndíjprogram keretében. "Másfél évet töltöttem külföldön- az első év általános integrációs programmal, míg a második év első féléve szakmai képzéssel telt." Katalin azonban már itthon szeretett volna nekivágni a szakmai gyakorlatnak, így több céghez is jelentkezett gyakornoki pozícióba. Ez azonban nem volt könnyű időszak számára. "Több hely eleve szóba sem jöhetett, mert nem tudtam Franciaországból hazautazni állásinterjúra. Ezt pedig nem nagyon méltányolták a cégek " - mondja. Katalin végül spontán módon jelentkezett a Kürt Zrt-hez gyakornoknak. A vállalat szerencsére tekintettel volt a földrajzi távolságra és láttak benne fantáziát.

Telefonos interjú után gyakornok

A CV és a telefoninterjú is elég támpontot jelentett számukra- így hamarosan gyakornokként kezdhetett, és néhány hónap elteltével már munkatársként véglegesítették a cégnél. A főként új információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó fiatal marketingszakember saját bevallása szerint először kicsit tartott a szakmai gyakorlattól. "Attól féltem, hogy kizárólag unalmas, monoton, "fénymásolós" munkákat bíznak majd rám. A gyakorlati időszak ezzel szemben kellemes csalódást jelentett: változatos, egyre felelősségteljesebb munkákat bíztak rám, önálló projekteket vihettem."
Bagi Katalin szerint a pályakezdők, ha csak tehetik, álláskeresés előtt mindenképpen töltsenek néhány hónapot külföldön. Nem csak a látókör szélesedik, hanem az idegenben szerzett munkatapasztalat pedig nagyon jól mutat az önéletrajzban.
Bagi Katalin szerint fontos, hogy a pályakezdők még a diploma megszerzése előtt töltsenek el pár hónapot szakmai gyakorlaton. Ez idő alatt akár jövőbeni állásukat is megtalálhatják, de önéletrajzuk mindenképpen értékes munkatapasztalattal gazdagodik. Ráadásul előnyre tesznek szert a többi pályakezdővel szemben.

Hiányszakmában könnyű elhelyezkedni

Bihari Róbert egy éve végzett az ELTE-n alkalmazott matematikusként. Róbertnek azonban nem kellett hosszas tiszteletköröket futni első munkahelye megtalálásáig: már egyetemistaként félállásban dolgozott jelenlegi munkahelyén, a Groupama Biztosítónál. Jelenleg a cég aktuárius munkatársa - munkája során többek közt új termékek díjkalkulációival, portfolióelemzéssel, adatszolgáltatással is foglalkozik. Elsősorban a szakterület gyakorlatiassága terelte az aktuáriusi pálya felé. "A matematika egzakt elméleti tudományág, a bank, a pénzügy és a biztosítás ennél jóval gyakorlatiasabb világ. Az alkalmazott matematika szaktantárgyai között tanult biztosításmatematikában például ez fogott meg"- avat be pályaválasztása részleteibe. A huszonéves szakembernek egyik egyetemi tanára hívta fel figyelmét a lehetőségre: végzés után pedig a vállalat azonnal állást ajánlott számára. Róbert nem bánta meg a döntést. "A pálya jelenleg is szakemberhiánnyal küszködik - így a munkám anyagilag kedvező, miközben a jövőm, szakmai fejlődésem is hosszú távon biztos " - sorolja jelenlegi pozíciója előnyeit. Bihari Róbert - bár szerencsésen megúszta a diploma utáni álláskeresést, a tucatnyi állásinterjút - mégis azt tanácsolja a pályakezdőknek: ne akarjanak másnak mutatkozni, nem létező készségekkel dicsekedni az álláskereséskor, legyenek őszinték. Inkább hosszú távra tervezzenek, gyűjtsenek tapasztalatot és ne a gyors meggazdagodás vezérelje a pályaválasztást.

Állás az interneten keresztül

Havár Gyula, az Aquis Informatika Zrt. IT-fejlesztője tavaly óta dolgozik a cégnél. A fiatal szakember elsőként a Gábor Dénes Főiskola szabadkai konzultációs központjában szerzett diplomát. Innen a Márton Áron Szakkollégium ösztöndíjával egyenes út vezetett a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar műszaki informatikai szakának automatizálási szakirányára. Gyula online állásportálokon nézett állás után: jelenlegi munkahelye megtalálásáig 1,5 hónap alatt legalább 10 különböző helyre pályázott. "A pályakezdőknek nem árt hozzászokniuk: lesznek majd cégek, ahol válaszra sem méltatják őket, de ez együtt jár a munkakereséssel"-készít fel a kezdeti nehézségekre.

Alaposan készült az interjúra

Az Aquisnál a HR- és a szakmai vezetővel folytatott, két körös interjú után felvételt nyert a céghez. Gyula helyzetét az is bonyolította: a diplomázást követően lejárt a vízuma. Ám a cég magára vállalta az összes kapcsolódó - a munkavállalási engedély-és vízum ügyintézését még munkába állása előtt. A fiatalember úgy látja: nagyot lendített állásinterjús teljesítményén, hogy a megmérettetés előtt alaposan tanulmányozta, miként zajlik egy-egy interjú, milyen kérdésekre számíthat éles helyzetben. "Ma már rengeteg internetes portál foglalkozik a kérdéssel-ezeket az állásinterjú előtt néhány nappal célszerű átolvasni. Szinte biztosan rákérdeznek, kinek mi az erőssége, a gyengesége, milyen személyiség, vagy mi a hobbija. " A mostani munkakörében JAVA - fejlesztéssel és adatbázis-programozással foglalkozó szakember szerint a pályakezdőknek szem előtt kell tartaniuk, mennyit ér tudásuk a munkaerőpiacon. "Tudni kell magunkat besorolni és nem azonnal irreálisan magas fizetést elvárni - a munkaadók nagyon értékelik, ha a kezdők először a szakmai tapasztalatszerzést helyezik előtérbe"- ad tanácsot a munkát kereső frissdiplomásoknak Gyula. Az IT-fejlesztő azt is hozzátette: mindig alaposan készüljünk fel a kiszemelt cég profiljából, tevékenységi köréből. Ez mindenképp jó pont - míg a tájékozatlan pályázó maga alatt vágja a fát ..

Takács Gabriella