Évi több százezer forintot spórolnak a Start-kártyások

Vágólapra másolva!
Július elsejével tovább folytatódik a munkaerőpiacon előnytelen helyzetben lévők foglalkoztatására megalkotott Start program. A dolgozókat Start Plusz és Extra kártyával foglalkoztató cégek munkavállalóként évente több százezres járulékkedvezményt kapnak - hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Székely Judit, a minisztérium szakállamtitkára arról számolt be: az eredetileg a pályakezdő munkanélküli fiatalok elhelyezkedésének elősegítésére megalkotott Start kártyát 2005. októbere óta mintegy 55 ezren igényelték. A július elsejétől kiváltható Start Plusz kártya már a gyed és a gyes megszűnését követő egy éven belül dolgozni szándékozók és a gyermek egy éves kora után, gyes mellett munkát vállalók foglalkoztatóinak kínál jelentős járulékkedvezményt. A szakállamtitkár előzetes várakozása alapján 2008 végéig legalább 20 ezer, 2010 végéig pedig újabb 40 ezer munkavállaló helyezkedhet majd el a kártyának köszönhetően. A program egyébként az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg: 2007. július elseje és 2010 decembere között mintegy 43 milliárd forintos forrás áll a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek elhelyezkedésének segítésére.

Több százezres megtakarítás a Start Plusz és Extra kártyákkal

A Start Extra kártya a kiváltását megelőző 16 hónap során minimum egy évig regisztrált álláskeresők, az 50 év felettiek és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók elhelyezkedését könnyíti meg. A programokban a munkáltató 2 évig mentesül az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól. A Start Plusz kártyával foglalkoztatottak után a program első évében mindössze 15, míg a második évben csupán 25 százalékos közterhet fizet a munkáltató. A Start Extra feltételei még ennél is kedvezőbbek: a munkaadónak a foglakoztatás első évében egyáltalán nem kell fizetnie a kötelező közterheket és a második évben is csak 15 százalékot. A minimálbér másfélszerese-azaz havi 98300 forintos bér esetén- a munkaadók a Start Plusz kártyával két év alatt 320 ezer, Start Extra kártyával pedig mintegy 620 ezer forintot takaríthatnak meg.
Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a Start program kapcsán annyit jegyzett meg: bíztató tendencia, hogy a foglalkoztatáspolitika területén a hangzatos ígéretek mellett most már konkrét tettek végrehajtására is sor kerül. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról számolt be: egyre több munkaadó ismeri a Start kártya nyújtotta előnyöket, amelyre sokan közülük már az állásinterjúkon igyekeznek felhívni a pályakezdő jelentkezők figyelmét. A minisztérium és a szakmai testületek vezetői elsősorban a sajtó útján szeretnék felhívni a munkáltatók figyelmét a lehetőségre.

Takács Gabriella