[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésdiákmunkakülföldi munkavállaláspályakezdőidénymunkatippek-tanácsok

Meghökkentő diákmunka-ajánlatok

2009. 07. 28., 15:59|Utolsó módosítás:2009. 07. 28., 16:00|
A válság a diákmunka-piacot is megrendítette: egyes cégeknél idén akár 30 százalékkal kevesebb a fiataloknak szóló munkakínálat. A különféle weboldalakon elhelyezett hirdetéseket áttekintve azonban úgy tűnik: sokan vadásznak a diák munkaerőre. Az ügynöki, értékesítői munkát kínálók a diákokban látják az üzlet fellendülését. Sőt, vannak, akik erotikus munkát hirdetnek meg diákmunka címén.

JÁTSSZ ONLINE!

A nyári munka hagyományos álláskeresési útvonalát - a diák vagy iskolaszövetkezetek kínálatát - választók általában a megszokott ajánlatokkal találkozhatnak: gyorséttermi munkák, szórólaposztás, árufeltöltés, egyszerűbb adminisztratív munkák. Mindez átlagosan 500-600 forintos órabérért. A különféle weboldalakon alaposabban nézelődve azonban egész más ajánlatokba is beleszaladhat a gyanútlanul állásra vadászó fiatal.

Erotikus munka otthoni webkamera előtt

Így például több hirdető kínál egyetemista, főiskolás lányoknak otthonról, interneteléréssel és webkamerával távmunkaként végezhető erotikus, "vetkőzős" munkákat. Mindezt egyszerűen "diákmunka" fedőnév alatt. Az egyik felhívásban a munkát így definiálják: "Kamera előtt szexmentes pózolás, erotikus műsor előadása". A jelentkezőket azzal kecsegtetik, hogy a felvételek több külföldi weboldalra is felkerülnek, fizetni pedig bevétel arányában, jutalékos rendszerben fognak.

Nincsenek híján a különféle hostessajánlatok sem, ami különböző termékbemutatókon való segédkezést, promóciós ajándék, ételminta osztogatását jelentheti. Itt sem árt előzetesen alaposabban kikérdezni az állást kínálókat. Időnként ugyanis megeshet, hogy a hirdető "promóciós hostessmunka" címszó alatt egészen másra gondol. "Elég szépen fizetünk, jó béreket kínálunk. Miért gondolja, hogy ennyi pénzért csak sajtot kell kóstoltatni? Csak azzal kell lefeküdni, aki tetszik" - tette fel a költői kérdést egy telefonon felkeresett cég, amikor a lehetőségekről és a munkafeltételekről érdeklődtünk.

"Csatlakozz fiatalos csapatomba"

Jóval ártalmatlanabb, mégis kiszámíthatatlan pénzkereseti formák a különböző ügynöki, elegánsabb nevén tanácsadói munkák. Vannak cégek, amelyek éppen a diákokra vetik ki hálójukat például ilyen szöveggel: "Pénzre, szépségre, karrierre vágysz? Csatlakozz fiatalos csapatomba, minőségi kozmetikumok értékesítésére! Diákoknak kiváló pénzkereseti lehetőség."

Vagy egy másik szöveg: "Ideje rendes pénzt keresned és vinni valamire, ha elmúltál 18!"- próbálja lelkesíteni az érdeklődőket szintén egy, a világhálón toborozni szándékozó hirdető. A tapasztalatok szerint ezekkel sem árt vigyázni: a többnyire hangzatos szólamokkal operáló weboldalakra gyanútlanul regisztrálók könnyen valamilyen hálózatépítő cég előszobájában találhatják magukat. Rosszabb esetben regisztrációs díjat is kérnek például internetes reklámanyagok terjesztéséért, elolvasásáért. A főiskolás Zsolt és párja például közel 100 ezer forintot bukott el, csak mert tájékozatlanul, meggondolatlanul szavazott bizalmat egy hasonló profilú, tengerentúli vállalkozásnak.

Barkácsolós hajlamúak előnyben

Nem minden, a világhálón fellelhető nyári munkát kereső fiatalnak szóló állásajánlat kétes vagy "átverésgyanús". Némelyik inkább meghökkentő vagy elgondolkodtató. Egy cég például irodabútorok szét,- és összeszerelésére és egyik irodahelyiségből a másikba cipelésére keres jó kézügyességgel megáldott pályázókat. Egy másik már követeléskezelői - a köznyelvben behajtói - munkára venne fel fiatal férfiakat alkalomszerűen.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »