[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
pályakezdőpályaválasztáshallgatótippek-tanácsok

Biztos munkát és jó fizetést várnak a diplomától

2009. 07. 30., 8:32|Utolsó módosítás:2009. 07. 30., 8:33|
"Milyen előnyöket vársz attól, hogy diplomás leszel?" - tette fel egyetemi és főiskolai hallgatóknak a kérdést egy friss kutatásában az Educatio Nonprofit Kft. A közel 8 ezer válaszadó véleményéből kitűnik, a munkanélküliség elkerülése és a magas fizetés a leggyakoribb válaszok.

JÁTSSZ ONLINE!

A kutatásban arra kérték a hallgatókat, hogy a szakmai szempontokon túl, a felsorolt tényezők közül válasszák ki azokat, amelyek szerintük a diploma megszerzéséből származó legfontosabb előnyöket jelentik majd számukra. A legtöbb említést az egzisztenciális helyzettel kapcsolatos két szempont - a munkanélküliség elkerülése és a magas jövedelem - kapta. A hallgatók számára tehát az anyagi biztonság, gyarapodás a felsőfokú diplomához kötődő legerősebb várakozás - állapítják meg az Educatio Nonprofit Kft. kutatói.

A munkanélküliség elkerülése fontosabb motivációnak bizonyult a női hallgatók körében, mint a férfiaknál. A képzési területek közül leginkább a műszaki valamint az orvos- és egészségtudományi képzések hallgatói számára képviseli leginkább a diploma a biztos munkahelyet. A munkanélküliség elkerülésének szempontja az átlagosnál kevésbé érinti a gazdasági képzési terület hallgatóit.

Több férfi vár elsősorban magas fizetést

A magas jövedelem felé irányuló várakozások - a munkanélküliség elkerülésével ellentétben - határozottan erősebbek a férfiak körében. A jövedelmi szempontot a vidéki intézményekben tanulók nagyobb arányban említették, mint a fővárosi intézmények hallgatói. Képzési területekre lebontva a gazdasági, informatikai és műszaki képzések hallgatói várnak leginkább jövedelemnövekedést a diplomától. E tekintetben a bölcsészettudományi, művészeti, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi valamint természettudományi képzésben résztvevők az átlagosnál kisebb várakozásokat fűznek a felsőfokú végzettség megszerzéséhez.

Milyen előnyöket vársz attól, hogy diplomás leszel?

Nem leszek munkanélküli 3463 válasz
Magas lesz a jövedelmem 3404
Szabadabb kötetlenebb életmódot 2490
Megbecsülnek az ismerőseim  2169
Vezetői posztra lesz lehetőségem 2148
Könnyebben kijuthatok külföldre 1739
Összes válaszadó: 7837 (Egy válaszadó két szempontot választhatott ki.)

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »