[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
pályakezdőszakmaaktuáriustippek-tanácsok

Aki az autó kötelezőjét megállapítja

2009. 11. 11., 8:45|Utolsó módosítás:2009. 11. 11., 8:45|
Ők számolják ki egyebek mellett, hogy mennyit kell fizetnünk az autó kötelező felelősségbiztosítására. Egy rejtélyesnek tűnő szakmát képviselnek, amire még magyar szó sincs igazán. Hogy kik is ők? Az aktuáriusok. Mivel kevesen vannak, ezért megbecsülik őket: pályakezdőként akár bruttó 400 ezer forintos fizetéssel is indíthatnak. A szakmába azonban nem egyszerű bekerülni: magas szintű matematikai és pénzügyi tudás kell hozzá. Szakmabemutató sorozatunkban az aktuáriusokkal foglalkozunk.

JÁTSSZ ONLINE!

Mit csinál a befelé forduló aktuárius egy rendezvényen? Nézi a cipője orrát. És a kifelé forduló? Ő meg a másikét - nyitja a számok és matematikai képletek világában élő és introvertálnak gondolt aktuárius szakmájának bemutatását némi öniróniával Hanák Gábor, a Magyar Aktuárius Társaság elnöke. Sietve hozzáteszi: érdemes félretenni az előítéleteket, a szakmabeliek zöme rendkívül komoly elemzői munkát végez. "Az aktuárius tágabb értelemben véve kvanitatív kockázatkezelő. Hosszú távú pénzügyi műveletek hatásait, kockázatait vizsgálja meg, kezeli ezek következményeit és megoldási javaslatokat is ad minderre"- vázolja munkájuk lényegét Hanák Gábor.

Biztosítóknál van a legtöbb munka

A szakemberek főbb munkaterületét így legtöbbször a nagy biztosítótársaságok jelentik: itt kell ugyanis a legtöbbször hosszú évekre előre felmérni bizonyos pénzügyi döntések lehetséges következményeit. Hogy némi fogódzót adjunk a pénzügyi világban kevésbé jártasok számára: az aktuárius számolja ki egyebek mellett, mennyi lesz a kötelező felelősségbiztosításunk, a cascónk, mennyit reális fizetni egy-egy káresemény bekövetkeztekor. Azt is ő adja meg, hogy egy biztosítónak mekkora vésztartalékot kell képeznie nem várt esemény bekövetkeztekor. Mindazonáltal az utóbbi években bővültek a lehetőségek és színesedett a szakmai paletta: a társadalombiztosítás, a pénzügyi kockázatelemzés további területei mellett a vállalati pénzügyi tervezés (enterprise risk management) világa is nyitva áll előttük.

Nem ők lesznek munkanélküliek

Ami mindenképpen jó hír a leendő szakemberek számára: eddig sem az aktuáriusok töltötték meg a munkaügyi kirendeltségeket állásra várva és előreláthatólag ezután sem ők fogják. Még a gazdasági válság ellenére sem... Az aktuárius ugyanis még mindig a keresett pénzügyi hiányszakmák sorát gyarapítja. Az 1991-ben alakul Magyar Aktuárius Társaságnak jelenleg mindössze 170 tagja van, ám a szakmai érdekvédelmi szervezetnél nem jegyzettek száma is legfeljebb alig néhány száz főre rúghat országszerte. A pályakezdőket így már végzés előtt, nem ritkán az egyetemi, főiskolai képzés utolsó éveiben felszippantja a munkaerőpiac.

Bruttó 400 forinttal is kezdhetnek

Hiányszakma képviselőjeként természetesen anyagilag is szép szakmai jövő elé néznek a tehetségek. Hanák Gábor úgy tudja: bár keresetük kezdőként jellemzően a diplomásoknál szokásos bruttó 250 ezer forintról startol, de némely biztosítótársaság még a bruttó 400 ezer forint feletti kezdő fizetést is megadja, ha megtalálja az ideális jelöltet. Az aktuáriusok fizetése a pályakezdés utáni években jellemzően gyorsan nő, de aztán csökken a növekedés üteme. A legtöbb szakember ilyenkor kezdi úgy érezni, hogy kissé túlnőtt a cég által nyújtott anyagi kereteken. Általában a karrierépítésnek ebben a szakaszában érik be a munkahelyváltás igénye - sokan tovább is lépnek. A versenyképes fizetések miatt azonban rengetegen lojálisak a cég felé.

Így dolgozik egy aktuárius

Jó példa az aktuáriusi körökben jellemző céghűségre Bihari Róbert esete is, aki az ELTE-n végzett alkalmazott matematikus szakon. Már egyetemistaként megtalálta munkahelyét a Groupama biztosítónál. Az évek során osztályvezetővé lépett elő az azóta az OTP Garancia Biztosítóval egyesült, 2009 áprilisától Groupama Garancia Biztosító néven működő társaságnál. Róbert szereti a munkáját, azonban rendkívül fontosnak tartja, hogy ne essen bele a szakbarbárság csapdájába. "Soha nem úgy indul egy munkanapom, hogy bemegyek a munkahelyemre, helyet foglalok az íróasztalnál, majd felnyitom a laptopomat és százezredszerre is ugyanazokat a műveleteket csinálnom végig. Egy jó aktuáriusnak a szakma ismeretén túl némiképp összetett személyiségnek is kell lennie. A reáltárgyak iránti érzék, a megalapozott pénzügyi-számviteli ismeretek önmagukban nem elegendőek a sikerhez, ha nem társul mindehhez nagy adag kreativitás is. Naprakésznek kell lenni. Folyamatosan figyelni kell például az aktuális szakmai fejleményeket, a gazdasági környezet alakulását és ennek függvényében kell új ötletekkel előállni" - mondja. A jó szakembereknek a folyamatos megújulási készség és szakmai ötletelés mellett a monotóniát és a határidős nyomást is tűrniük kell. "Rendszeresek a cégnél a hó végi és év végi beszámolók, értékelések, amelyekkel nem lehet késni"- teszi hozzá.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »