Bruttó 250 ezres fizetés multi ügyfélszolgálatán

Vágólapra másolva!
Aki megbízhatóan beszél legalább két idegen nyelvet, egyetemista vagy éppen diplomázás előtt áll, jó eséllyel helyezkedhet el multinacionális vállalat magyarországi telefonos ügyfélszolgálatán. 2001-ben jelentek meg az első shared service centerek (ssc) Magyarországon. Azóta 20 ezer -többnyire 25-35 év közötti - fiatal áll alkalmazásukban. Pályakezdőként bruttó 250 ezer forinttal lehet számolni. Csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen rendeztek egy ssc-ket népszerűsítő fejtágítót hallgatók számára. Ott jártunk.
Vágólapra másolva!

Fiatalos csapat, idegen nyelvi kavalkád, folyamatos képzések, karrierlehetőség. Ilyen hívó szavakkal toboroznak a Magyarországon működő shared service centerek utánpótlást. Aki az angol mellett még egy nyelvet beszél, máris jó eséllyel pályázhat. Kezdőként pedig bruttó 250 ezer forintos fizetéssel kalkulálhat.

Nincs vége a boomnak

A shared service centerek ügyfélszolgálati munkát végeznek: informatikai, logisztikai, pénzügyi és HR- háttértámogatást nyújtanak a világ különböző részeire. A Magyar Outsourcing Szövetség rendelkezésre álló adatai szerint az első szolgáltató központok 2001 környékén jelentek meg Magyarországon. Így az ssc-k jelenleg mintegy 20 ezer embernek adnak munkát. És a folyamatnak még koránt sincsen vége: az elkövetkezendő években újabb call - centerek várhatók.
"Shared service centert választani pályakezdőként vagy második munkahelyként is remek befektetés. A munka fejleszti a nyelvtudást, hiszen a dolgozó a nap túlnyomó részében külföldről érkező hívásokat fogad és ügyfélkéréseket kezel. Az itt töltött időszak a vállalatok neve és a nemzetközi környezet miatt is jó referencia. A hosszabb távra tervezőknek szintén jó hír, hogy a vállalaton belül több területet is megismerhetnek, szakmai tréningeket kaphatnak. A rátermetteknek nyitott a továbblépés lehetősége, mind szakmaiakban, mind anyagiakban " - vonultatta fel az üzleti szolgáltató központok pozitívumait Vidéki Klára, a rendezvény egyik szervezőjének, a ProfiPowernek személyzeti tanácsadója.

Negatívum: monoton munka, 24 órás munkarend

Ne feledkezzünk azonban meg a negatívumokról sem. Nem árt tudni: a call - centerekben végzendő munka szigorú szabályok és standardok szerint folyik. Szinte minden mérhető, rendszerezhető és ezt a munkaadók meg is teszik. Így a hívások egységnyi időre eső mennyisége, a kiszolgálás, a problémamegoldás színvonala, valamint a naponta lefolytatott beszélgetések száma is értékelési szempont. Igaz, a jó teljesítmény az év végi bónuszokban megjelenik. Felboríthatja a dolgozó életritmusát a folyamatos munkarend. Az ssc-k 0-24 órában működnek a különböző időzónákból hívást indító ügyfelek kiszolgálása miatt.

Állásinterjú: nem a nyelvvizsga-papírt nézik

A kiválasztás során hangsúlyos a nyelvtudás: nem a nyelvvizsga-papír, hanem a valós tudás számít a jellemzően személyes elbeszélgetésből és értékelő központból (assessment center) álló interjúkon. Mint megtudtuk: a személyzeti tanácsadó cégek rendszeresen kapnak felkérést spanyolul, portugálul, hollandul épp franciául beszélő pályázók felkutatására. A jelenség oka: e nyelveket Magyarorszégon kevesen beszélik, ráadásul a francia cégek mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy a kívánt pozíciót kizárólag anyanyelvi tudásszinttel rendelkező pályázókkal töltsék be.
"A nyelvtudás még mindig az egyik legnagyobb fegyver lehet a munkaerőpiacon egy pályakezdő fiatal kezében. Ezért mindent meg kell tenni a karbantartásáért és fejlesztéséért" - fűzte hozzá végezetül Vidéki Klára.