Állásvadászat diplomás munkanélküliként

Vágólapra másolva!
Budapesten, a Kálvin tér közelében működik az állami munkaügyi központ diplomás és fiatal álláskeresőket segítő szolgáltatása. Egy szürke hétköznapon kerestük fel a kirendeltséget. A zsúfolt váróteremben mérsékelt álláskínálattal és reménykedő álláskeresőkkel találkoztunk. Helyszíni riportunk.
Vágólapra másolva!

A név ijesztően hosszú: "Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodája". Itt kaphatnak segítséget a budapesti és a Pest megyei diplomás és fiatal álláskeresők, ha úgy érzik, elakadtak az álláskeresésben. Egy átlagos szerda délelőttön, 11 óra tájban kerestük fel az irodát inkognitóban a budapesti Ráday utcában. Megszorító intézkedések vagy világgazdasági válság? Csak találgatni lehet, miért költözött el a szolgáltatás tavaly nyáron az impozáns Andrássy út elejéről a Kálvin térről nyíló Ráday utcába.

Egy gombostűt sem lehet leejteni az ügyfélváróban. A hosszúkás, téglalap alakú ügyféltérben lerakott széksorokon várakozva ücsörög a tömeg. Még az Állami Foglalkoztatási Szolgálat számítógépes konzolja mellett is rengetegen ácsorognak. A sor hosszú és az idő is nehezen repül. A rutinosabb irodalátogatók már eleve felkészülten, olvasnivalóval érkeztek, jobbára könyvet vagy valamilyen magazint lapozgatnak. "Ma kell leadniuk az AM-et, (Alkalmi Munkavállalói Könyv, amit áprilistól elektronikus bejelentés vált - a szerk.) ezért van ma ekkora tömeg" - kapjuk el egy mellettünk elhaladó fiatalember sokatmondó megjegyzését.

Recepciós álláshoz egyetemi diploma?

A faliújságra kiakasztott álláshirdetések ugyancsak sok mindenről árulkodnak - többek közt arról, hogy a gazdasági válság mind a munkavállalók, mind a diplomák presztízsét erősen lenyomta. Az egyik kiakasztott hirdetés tanúsága szerint egy havonta mindössze bruttó 140 ezer forintot fizető recepciós állásnál is egyetemi vagy főiskolai diplomát és angol vagy német nyelvtudást várnak a pályázótól. Mérnöki munka kapcsán már a munkaügyi hivatalban is a szalonképesebb ajánlatok szerepelnek: találkoztunk ugyanitt havi bruttó 600 ezret kínáló munkakörrel is..

Síkképernyős ügyfélhívó

Miközben nézelődünk, az ügyintézőre várók kényszeredetten igazgatják kötött pulóverük nyakát vagy összefont karokkal ücsörögve, unottan bámulnak tova valamelyik sarokba. A kép vegyes: a frissen egyetemet, főiskolát végzett korosztálytól a nyugdíjazás előtt pár évvel állókig szinte mindenki itt van keresni a kiutat a munkanélküliségből. Ekkor telepedik mellém a harmincas Ferenc. Jó hír: jutott neki hívószám. És a rossz: valahol 660 táján kerül majd sorra, miközben az ügyfélhívón még csak 620 körül peregnek a gigantikus, piros és zöld számjegyek a fekete háttér előtt. Az ügyfélhívó kijelzője tekintetében mindenesetre nem is érheti szó a ház, azaz a diplomás iroda elejét: terjedelmes, márkás és síkképernyős. Ráadásul akkora számokkal jelzi ki a soron következő ügyfeleket, hogy azok még az utcáról is remekül látszódnak.

A nyelvi teszten hasalt el a mérnök

Ferenc egyébként jó alanynak bizonyul: szinte kérdés nélkül is ömlenek belőle az információk. És persze sajnos a panaszok is. Ferenc mérnök: pechére pont nem a piacon kiemelkedően kapós gépész vagy villamos valamelyikében, hanem teljesen más területen. Amit - tekintettel a szűk piacra és szakmai körökre- kifejezetten kér, hogy inkább ne is nevezzek meg. "2 éve nincsen állásom és albérletben lakom, szóval képzelheted, hogy nem könnyű. Az ember folyamatosan nullázza le a tartalékát, de sajnos az is hamar kimerül. Jelenleg alkalmi munkákból élek, de a bevételeim teljesen kiszámíthatatlanok: volt már példa, hogy kerestem naponta 20 ezer forintot, de arra is, hogy egy egész hónap alatt jött össze alig kicsivel több. Annyi jelentkezésen vagyok már túl - talán, 500 vagy 800 - hogy már nem is nagyon számolom"- sóhajt. A másik körülmény, amit Ferenc nehezményez, hogy kevés szakmai lehetőség adódik: úgy véli, minderre még a válság is rátett néhány lapáttal. "Az elmúlt pár hónapban csak két olyan állásinterjúra hívtak b
e, amit ténylegesen a saját szakmámban hirdettek meg. Itt már egész jól kezdtek alakulni a dolgok. Aztán sajnos jött az állásinterjú angol nyelvű része. Emiatt hasaltam el: más nyelvből ugyan van nyelvvizsgám, de az angollal hadilábon állok és érzékem sincsen hozzá." Mindenesetre most eljött körülnézni és reménykedik, előbb-utóbb azért akad valami a számára és szabadidejében szorgalmasan látogatja egy budapesti nyelviskola intenzív angol nyelvtanfolyamát. Amelyet állástalansága ellenére természetesen továbbra is saját zsebből kell finanszíroznia.

Egy artista, aki gyorsétteremben csinált karriert

Szintén a lehetőségek kapcsán jött érdeklődni Rózsa. A hölgy kalandos életutat járt be. Korábban éveken át dolgozott artistaként és szintén a szakmában tevékenykedő családjával körbeutazták a világot. Rózsa egyébként elsőre is rutinosan kezeli a sajtót. "Fiatalabb koromban rengeteg interjút adtam, több magazinban is szerepeltem." Majd mindezt alátámasztandó, készségesen mutatja is artistabizonyítványát és a róla készült egykori címlapfotókat. Merthogy azokat is magával hozta a munkaügyi központba. A képeken elegáns, aranyruhás díva, pazar színpadi sminkben, a kezében ezüstszínű cirkuszi buzogányok. Rózsa most állást keres: persze artista munkakörre itt nem számít - elmondása szerint több egykori sérülése és kora - ötvenes éveiben jár - miatt egészségügyileg azt amúgy sem bírná. Az utóbbi években civil állásai voltak - több közismert gyorsétteremben is dolgozott kiszolgálóként majd később hostessként és "kisvezetőként" is. "Szépen haladtam előre a ranglétrán, már fehéringes voltam, később műszakvezető. Csakhog
y a főnököm egyáltalán nem nézte jó szemmel, ha a többletmunkáknál, egy-egy hajtósabb műszakban besegítettem a hierarchiában alattam állóknak is. Nehezemre esett nézni, hogy miközben nekem alig volt dolgom, ők azt sem tudták, hová kapjanak. Végül azért jöttem el, mert nem szeretek másoknak parancsolgatni"- ad némi képet a félbeszakadt gyorséttermi karrierről.

A tömeg eközben folyamatosan cserélődik odabent, jönnek-mennek az emberek, telefonálgatnak, esélyeket latolgatnak, AM-kiskönyveket szorongatnak. És folyamatosan nyílik-csukódik a széles üvegajtó. Igyekezniük kell: ha van munka, ha nincsen, az ügyfélszolgálat délután 15 órakor bezár.

Kiket várnak?

A Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Információs Irodája a Budapest, Ráday utca 42-44. szám alatt azokat a fővárosi pályakezdőket és nem pályakezdő diplomás álláskeresőket várja, akik elhelyezkedési problémával küzdenek, tanácstalanok az álláskeresési fortélyokban, munkaerő-piaci helyzetükön változtatni szeretnének, átképzésre, kiegészítő képzésre van szükségük, vagy tájékozódnának a különböző támogatásokról. Ugyanitt Álláskereső tréning és vállalkozóvá válási támogatás is igényelhető.

Takács Gabriella