[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésállásbörzepályakezdőinformatikusmérnöktippek-tanácsokBudapesti Műszaki FőiskolaÓbudai Egyetem

Vadásszák a kezdő mérnököket, informatikusokat

2010. 03. 19., 8:34|Utolsó módosítás:2010. 03. 19., 8:36|

Főként mérnökökre és informatikusokra szabott állásbörzét tartottak szerdán az Óbudai Egyetemen. A cégek tapasztalatai szerint az álláskeresők felkészültségben - szemben az előző évek tapasztalataival - rengeteget fejlődtek. Ugyanakkor úgy tűnik, idegennyelv-tudásban még vannak hiányosságok. A pályakezdő mérnökök bruttó 200-250 ezer forint, az informatikusok 250-300 ezer forint közötti fizetésre számíthatnak. Állásbörzén jártunk.

JÁTSSZ ONLINE!

A tavaly még Budapesti Műszaki Főiskolaként (még régebben végzettek számára Kandó, Bánki vagy Neumann néven ismert) nevezett, most Óbudai Egyetem néven működő iskola Bécsi úti campusán nagy a nyüzsgés dél tájban. Sorra érkeznek a állásbörze standjaihoz az információéhes fiatalok. A jó nevű multik asztalainál valamivel többen várnak a sorukra, a kisebb cégeknél sincs hiány az érdeklődőkből; többen önéletrajzot szorongatva faggatóznak a feltételekről.

A humán diplomások eltévesztették a házszámot

Bár akadnak köztük, akik, úgy tűnik, rossz helyen kopogtatnak. "Manapság mindenki menedzser, marketinges meg intézményi kommunikátor szeretne lenni. Csak kommunikáció szakos végzettséggel már vagy heten jártak itt - lakatost bezzeg egyáltalán nem találnék, ha arra lenne szükségem - elemzi a helyzetet egy nagyon is valós munkaerő-piaci trend felemlegetésével egy külföldi tulajdonú energiaipari és vegyipari cég műszaki vezetője.

A szakember vegyes tapasztalatokat szerzett a börzén. "Nyelvtudás terén örvendetes a változások az elmúlt évekhez képest. Többen és a korábbinál magasabb szinten beszélnek most idegen nyelveket, mint 2-3 évvel ezelőtt. Nálunk a nyelvtudás nélkülözhetetlen. Cégünk partnerei a vegyipar, az erőműipar és a kőolajipar területéről kerülnek ki. A befektetők természetesen külföldiek. A pályázók így angoltudás nélkül labdába sem rúghatnak "- jegyzi meg a helyszínen villámgyorsan letesztelt érdeklődőkre utalva. Akik úgy tűnik, e téren jól vették az akadályokat.

Karriergyilkos lehet az orrpiercing

Az álláskeresők stílusával, viselkedésével és megjelenésével már kevésbé volt elégedett. "Sokan jöttek pólóban, zsebre dugott kézzel, de volt itt érdeklődő, aki orrpiercinget viselt. Szerintem ez egy mérnöknél megengedhetetlen. Ráadásul súlyos hiba elhanyagolni a megjelenést, mert egy-egy állásbörzén a kapcsolatfelvétel szinte állásinterjú." Eközben, mintegy illusztrációként besétált a képbe egy lila zakóban, rózsaszín nyakkendője alatt kockás inget viselő, hátizsákos fiatalember, mintegy alátámasztva a műszaki vezető által felrótt stílusbeli hiányosságokat. A cég egyébként az év második felében esedékes beruházásaihoz keresi a megfelelő jelölteket. Most főleg hegesztő-mérnököket, munkavédelmi végzettségű kollégákat és kisebb számban pénzügyeseket várnak.

Optimizmus a mérnökpiacon

Ugyan a korábbi évekhez képest kevesebb kiállító jött el az Óbudai Egyetemre, a válság ellenére derűlátónak tűntek. "Nyugodtan kijelenthetem: az utóbbi időben optimizmus jellemzi a mérnökpiacot. A bizakodás jegyében már az óvatos szakember-felvételek is megkezdődtek. Az ok: a cégek még a jelenlegi keretek között is próbálnak előre nézni, új termékekkel előrukkolni és fejlesztéseket végrehajtani. Mindehhez természetesen innovatív gondolkodásmódú munkaerőre is szükségük lesz "- summázza tapasztalatait egy hazai személyzeti tanácsadó cég ügyvezetője. Hozzáteszi: bár egyetlen állásbörze látogatói köre még nem reprezentatív minta, a fiatalok láthatólag felkészültebbek, mint korábban. "Régebben gyakrabban fordult elő bizonytalankodás. Akik most jöttek, tudatosabbak - előre átolvassák például a céges tájékoztatókat, értelmes kérdéseket tesznek fel és tisztában vannak a cégek tevékenységével is. Egyre bővül azoknak a köre, akik a kötelező, minimálisan előírt céges gyakorlaton túl is rendelkeznek értékelhető szakmai tapasztalatokkal: például céges kooperatív programokban is részt vettek." A pályázók szinte egyetlen gyenge pontja a hiányos nyelvtudás. "Az állásinterjúk tapasztalatai alapján sokan sajnos passzív tudással rendelkeznek." A HR-szakember azt is elárulta: még mindig rendkívül kelendőek a gépészmérnökök és előkelő a piaci rangsorban a munkavédelem, a mechatronika és a minőségbiztosítás területe.

Részben megerősíti, részben cáfolja a fentieket egy nagy gazdasági tanácsadó cég HR-munkatársa. A tájékozottság tekintetében nem egyezik a véleménye, a nyelvtudást illetően már osztja kolléganője véleményét. "Jelenleg IT-tanácsadói pozícióra keresünk embereket, de úgy látom, az érdeklődők kevéssé ismerik a felkínált munkaterületet. A többségnek inkább a szoftverfejlesztés ugrik be elsőre. Még mindig nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyelvtudás fontosságát. 10 pályázó közül 6 ugyanis még mindig úgy érzi, hogy piacképes diplomával akár nyelvtudás nélkül is találhat megfelelő állást. Ez a gyakorlatban sajnos nem így működik "- hangsúlyozza.

Három körös kiválasztás egy áramszolgáltatónál

Már csak azért sem, mert a kapósabb pozíciókra még piacképesnek számító diplomával a tarsolyban sem ritka az akár 100-szoros túljelentkezés sem. "A mostani börzére egyrészt szakmai gyakorlati helyekkel, másrészt a 1,5 éves gyakornoki programunkkal érkeztünk, gépész és villamosmérnökök részére "- tájékoztatott egy német tulajdonú nagy áramszolgáltató HR-tanácsadója. Hozzátette: az ideális jelöltet három körös folyamaton - telefonos interjún, AC-n és személyes elbeszélgetésen keresztül - választják ki. A pályázók zöme itt is a nyelvtudás hiánya miatt csúszik el.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »