Próbainterjú és cv-tanácsadás állásbörzén

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődött és ma 18 óráig tart a budapesti Syma csarnokban a HVG Állásbörze, ahol 100 kiállító mutatja be állás- és képzési lehetőségeit. A karrierrendezvényen az előre regisztrálóknak lehetőségük van önéletrajzi tanácsadáson és próbainterjún részt venni. Hogy mit lehet ebből profitálni? Néhány álláskeresőt elkísértünk a tanácsadásra.
Vágólapra másolva!

Sajnos már nincs lehetőség a regisztrálásra, minden időpont betelt - kapta a választ egy hostesstól egy 30 év körüli fiatalembernek, aki egy próbainterjúra szeretett volna bejelentkezni a HVG Állásbörze csütörtöki napján. Nem csoda, ugyanis nagyon sok álláskereső jött el a karrierfórumra, a tanácsadók kapacitása pedig véges. "Magyar nyelvű próbainterjúk két fülkében, angol nyelvűek pedig egy fülkében zajlanak folyamatosan. Egy emberre 20 perc jut" - tudtuk meg az állásbörze "GyakorlóTerének" bejáratánál őrködő hostesstől. "Ezen kívül két szakember foglalkozik önéletrajz-tanácsadással, és kiscsoportos állásinterkúkra - Assessment Centerekre - is. Az interneten lehetett regisztrálni ezekre a szolgáltatásokra, és a grafológián kívül szinte mindenre azonnal be is telt a létszám" - adott bepillantást az álláskeresők számára kapósnak tűnő szolgáltatásokról a hölgy.

Önéletrajz-tanácsadás - a fotót is kritizálták

Elsőként egy 30 év körüli műszaki menedzser végzettségű álláskereső hölgyet kísértünk el CV-tanácsadásra. Kapott kritikát bőven, de nem vette zokon. "A fotó túl kicsi és túlságosan sötét a háttere" - hangzott el azonnal a tanácsadótól. "A fotóval egyvonalban kellene lennie a névnek, a személyes adatoknak és az elérhetőségnek is, ez így nem jó" - mutatott a HR-es az önéletrajz alján található email címre. "A végzettségnél nem csak a kimenetel évét kell feltüntetni, hanem a képzés teljes időtartamát is. Ha most is tanul valahol, akkor annak a kezdeti dátumát is bele kellene írni a CV-be. A végzettség után sorrendben a szakmai gyakorlat, a munkatapasztalat, majd a nyelvismeret következik" - sorolta a hibákat a tanácsadó.

Néhány méterrel odébb egy másik tanácsadótól megtudtuk, a leggyakoribb hiba a nem megfelelő CV-sablon használata. "Nagyon sokféle sablon található az interneten, de nem mindegyik felel meg mindenkinek. Van olyan, amelyik kifejezetten pályakezdőknek való, akiknek még nincs sok szakmai tapasztalatuk, de az a sablon például nem ajánlott azoknak, akik már több éve dolgoznak. Itt a tanácsadáson többeknek is javasoltam a számukra legmegfelelőbb formát" - mondta Baranyai Renáta, a Pannonjob Kft. személyzeti tanácsadója. "Kérdéses még a CV-ben a végzettségek és tapasztalatok után az "Egyéb" kategória. Véleményem szerint erre csak akkor van szükség, ha amúgy üres az önéletrajz. Egyébként ebbe a fejezetbe két-három dolognál többet semmiképpen nem érdemes beleírni" - javasolta a tanácsadó.

Próbainterjú angolul

Dóra 2007-ben végzett bölcsészként, jelenleg PhD tanulmányokat folytat, elmondása szerint ez élete első állásbörzéje. "Azért jöttem ki, mert még soha nem voltam állásinterjún és ki akartam próbálni magam." Még az állásbörze előtt regisztrálta magát, így beülhetett a Manhattan Nyelvstúdió által szervezett angol nyelvű állásinterjúra, ahol mindjárt kapott is egy listát a tipikusan előforduló kérdésekről. Az interjúztató azonban felhívja a figyelmet, hogy sajnos most nincs idő mindegyiket átvenni, így csak néhány kérdést fog feltenni. Miután Dóra beszélt egy pár percet magáról, felsorolta tanulmányait és eddigi a munkáit az interjúztató néhány tanáccsal látta el őt. "Fontos, hogy a munkákról mindig a lehető legkonkrétabban beszélj, nyugodtan részletezd az egyes pozíciókat és a feladatköröket, amelyeket elláttál."

Ezt követően az angolnyelv-tanár rátért az erősségek és gyengeségek kérdéskörére, amelyhez szintén volt néhány hasznos tanácsa. "A gyengeségekről úgy kell beszélni, hogy a végére azok is pozitívumoknak tűnjenek. Például ha azt mondod gyengeségnek, hogy "Türelmetlen vagyok, ha sok a munka", akkor tedd hozzá, hogy ezért mindig segítesz a kollégáidnak, hogy ne halmozódjanak fel a feladatok." Az interjú végén a nyelvtanár felhívta a lány figyelmét néhány apróbb nyelvtani hibára, amelyeket jó, ha egy éles helyzetben nem követ el.

Az általánosítás helyett a konkrétumokat szeretik

Nyerges Beáta, a Manhattan Nyelvstúdió angolnyelv-tanára a nap végén összegezte tapasztalatait. "Főleg huszonéves pályakezdők, vagy végzős hallgatók jöttek próbainterjúra, csak egy-két olyan ember volt, akinek már volt szakmai tapasztalata. Területet tekintve a többségnek gazdasági, vagy pénzügyi végzettsége volt, de érkeztek néhányan az értékesítői és az informatikai szektorból is. A legtöbbjüknek nem volt problémája az angollal" - mondta Nyerges Beáta. Az angol nyelvtanár hozzátette, hogy az interjúzók leggyakoribb hibája az általánosítás volt. "A fiataloknak azt kellene megszokniuk, hogy a kérdésekre konkrét válaszokat adjanak. Ha még nincs munkatapasztalatuk, akkor hozzanak példákat a szakmai gyakorlati helyükről, vagy akár a tanulmányaikból."

Vezetői tesztek pályakezdőknek

Akinek ezeken kívül még volt kedve további megmérettetésekre, azok kompetenciatesztet is kitölthettek a helyszínen. Erre a célra mindössze két laptop állt rendelkezésre, ezért ide is jó volt időben regisztrálni. A teszteket összeállító cég képviselője szerint annak ellenére sokan jelentkeztek, hogy a börzére csak általános vezetői tesztekkel érkeztek. "A fiatalok itt most még tét nélkül próbálhatják ki magukat és azonnal meg is nézhetik az értékelést. A tesztben döntési szituációk vannak, amelyekből választani kell. Ez a lehetőség itt most azért is egyedi, mert az értékelés után újra kitölthetik a tesztet, így tudnak vele játszani és tanulhatnak az eredményekből" - mondta Szatmári Elemér, a Netropol Kft. vezetője.

Dorofejev Tamara