Vágólapra másolva!
Kalandvágy, menekülés a munkanélküliség elől, hazafiasság. Többek között ilyen okból célozzák meg évente sokan a katonai pályát. Tavaly közel ötezren érdeklődtek a Magyar Honvédség toborzóirodáiban, végül durván nyolcszázan kaptak szerződést. A kezdő fizetés nem vonzó, ám egy külszolgálattal már megalapozható a jövő.
Vágólapra másolva!

A katonai pálya iránt elhivatottságot érzők elsőként a Magyar Honvédség (MH) toborzóirodáiban érdeklődhetnek a részletekről. Ha az első elbeszélgetés után is megmarad a motiváció, a pályázók előbb regisztrálnak, majd kitöltenek egy jelentkezési lapot.

Ezt követően pszichikai, fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesznek részt a jelentkezők. A kötelező feladat többek között 3,2 kilométer futás meghatározott időre - huszonéveseknél 15-20 perc közötti a szintidő - de meghatározott számú fekvőtámaszt és felülést is el kell tudniuk végezni 2 perc alatt.

Közel ötezer érdeklődő - nyolcszázan értek célba

A legtöbb, katonának jelentkező egyébként jellemzően ezeken a megméretéseken "vérzik el". Néhány számadat: "2011-ben mintegy 4800-an keresték fel érdeklődőként a MH toborzóirodáit - ám végül csak 1170-en, a jelentkezők közel 40 százaléka adta le a jelentkezési lapját is, köztük nyolcvan nő. Az MH a toborzási követelmények teljesítése után végül 837 emberrel, 792 férfival és 45 nővel kötött szerződést"- összesíti a toborzás eredményét Kálmán László, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának alezredese.

A jelentkezők testfelépítése, külső megjelenése mindenesetre gyakran megtévesztő - a katonalét egyáltalán nem a daliás külsőn és a testépítőket megszégyenítő izomzaton múlik. "Gyakran találkozunk azzal, hogy egy látszólag kevésbé alkalmas jelentkező a fizikai alkalmassági vizsgálaton nyújtott teljesítménye alapján lényegesen jobb állóképességgel rendelkezik, mint egy külsőre mutatós, aki viszont nem hozza az elvárt szintet"- oszlatja el az előítéleteket Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség toborzó és humánszolgálati osztályának vezetője.

Menekülés a munkanélküliség elől?

A szerződéses katonák motivációja még mindig elég vegyes. Rengetegen a hazafiasság, a bátorság, a kaland, az izgalmas fordulatokban gazdag külszolgálat és a társadalom számára végzett hasznos tevékenység miatt jelentkeznek. A folyamatból a média szerepe is kihagyhatatlan. "Megfigyeltük, hogy ha egy adott időszakban rendszeresek a médiamegjelenéseink, mindig látványosan nő a társadalomban az egyenruhások tisztelete, és érzékelhetően megugrik a katonai szolgálat iránt érdeklődők száma is"- magyarázza Kálmán László alezredes.

Számít az is, hogy nem kötelező katonának lenni. "Az emberek a tapasztalatok szerint sokkal szívesebben vesznek részt olyan dolgokban, amelyek nem kötelezőek. Amióta nincs kötelező érvényű sorkatonai szolgálat, és önként lehet még szerződéses katonának is jelentkezni, azóta egyre nagyobb tért hódít a military-életérzés - még a hölgyek körében is"- magyarázza Szabó József ezredes. Mindemellett egyre elterjedtebb jelenség a munkanélküliségre is a katonaságnál keresni a megoldást. "Sokakat a biztos munkahely, a szerény, de stabil, kiszámítható egzisztencia vonz a katonai pályára: ezekben az állami hátterű pozíciókban ugyanis nincs szürke- vagy feketemunka, nincs trükközés a járulékokkal" - mondja Szabó József.

Ennyit keresnek

A honvédségi bérstruktúra és a katonai életpályamodell éppen folyamatban lévő átalakítása miatt az MH egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni a hivatásos katonák jövedelméről. Annyit kiderítettünk, hogy a szerződéses katonák fizetsége illetményből és pótlékokból áll össze. A havi alapilletmény 106 ezer forint, őrvezetőként 117 ezer, tizedesként 119 ezer, szakaszvezetőként 130 ezer, míg őrmesterként bruttó 142 ezer forint jár.

Amennyiben az átlagosnál nagyobb igénybevétellel és nehezebb körülmények között teljesítenek szolgálatot, úgy jogosultak például nyelvi, készültségi, búvár- vagy gyakorlati pótlékra. A sok pénz a külföldi kiküldetésekben van. Igaz, a pénzzel arányosan a veszély is növekszik. Egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar szakaszvezető nettó 600 ezer forintot keres, tiszti beosztásban pedig már közel 800 ezret.

Mi a helyzet más országokban?

Az USA-ban például középiskolai végzettséggel a tarsolyban és 1-2 év tapasztalattal bruttó 36 ezer dollárt (8 millió forint) keresnek a szerződéses katonák évente. Legalább főiskolai végzettséggel és húszéves tapasztalattal már évi bruttó 112 ezer dollárról (25 millió forint) beszélhetünk. Norvégiában főiskolai végzettséggel és 1 év munkatapasztalattal bruttó 200 ezer norvég korona (7,6 millió forint), míg Luxemburgban ugyancsak diplomásként bruttó 35 ezer eurót (nettó 20 ezer eurót) kapnak a szerződéses katonák évente. A külföldi kiküldetés - különösen ha veszélyes helyre szól - itt is sokkal több pénzt ér.

Takács Gabriella