[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Dr. Sipos MártamunkajogfelmondásÓkori Görögország

A munkajogász válaszolt olvasóinknak

2007.03.05., 10:35|Utolsó módosítás:2007. 03. 05., 10:35|

Egyéni vállalkozóként nem kötelező az üzemorvosi vizsgálat. Kamerával figyelhet a munkáltató, ha írásban rögzíti a feltételeket. Munkavállalói rendes felmondás esetén le kell dolgozni a felmondási időt. Többek között ezeket a válaszokat adta olvasói kérdésekre Dr. Sipos Márta munkajogász.

Dr. Sipos Márta

Dr. Sipos Márta

JÁTSSZ ONLINE!

Felmondási idő

Közel 2 éve állok alkalmazásban egy multinacionális vállalatnál. A munkaszerződésemben 2 hónapos felmondási idő szerepel. Kötelezhet-e a munkáltató, hogy a két hónapot letöltsem, vagy kizárólag 1 hónap letöltése elegendő?

Dr. Sipos Márta: Ha a felmondási ideje kettő hónap, akkor az Ön rendes felmondása esetén le kell dolgoznia a teljes felmondási időt. Ha a munkáltató mond fel, a felére köteles a munkáltató mentesíteni a munkavégzés alól.


Kamerával figyelés: lehetséges, de...

Megfigyelhet-e a munkaadó 24 órán keresztül kamerával, és ezt felhasználhatja szankciók alkalmazására?

Dr. Sipos Márta: Hol? Ha a maximum napi munkaidő-mértéket számolom,  akkor sem lehet ennyi a munkaidő. A munkahelyen lehet kamera, de írásban kell szabályozni és ismertetni a rögzítés és felhasználás szabályait. Ha munkavégzési kötelezettségét megszegi, azt a kamera felvételével lehet bizonyítani.


Egyéni vállalkozóként nem kell üzemorvosi vizsgálat

Az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozónak kötelező-e az üzemorvosi vizsgálat. Ha igen, milyen feltételekkel?

Dr. Sipos Márta: Nem, a munkavállalót kell alkalmassági vizsgálatra küldeni és bizonyos speciális szakmáknál lehet még előírt alkalmassági vizsga. (például egészségügyi vállalkozó)


Az utazási idő nem része a munkaidőnek

Beleszámít-e a munkaidőbe azaz idő, amelyet az építőiparban a dolgozó személy vidéki munkahelyre történő szállításával, illetve hazaszállításával tölt el. A szállító eszköz a munkaadó tulajdona.
 
Dr. Sipos Márta: Az utazási idő nem része a munkaidőnek.


Iskolaösszevonás: védik-e a kismamákat?

Azután érdeklődöm, hogy ha megszűnik egy iskola, majd ugyanabban az épületben, új néven és további két intézmény összevonása után újjá alakul, úgy, hogy a dolgozók mindegyikét végkielégítéssel elbocsátják, majd egy részüket felveszik, a GYET-en lévőt védi-e a 2006 januári törvény,  valamint az új intézmény köteles-e alkalmazni őt?

Dr. Sipos Márta: Ha az átalakulás nem ugyanazon törvény hatálya alá tartozó iskolát eredményez, akkor jogutód nélküli megszűnésnek "hívjuk" és itt nincs védettség, mert nem felmentéssel szüntetik meg a jogviszonyt.


Önkormányzati átalakítás

Jelenleg nyolc hónapos kismama vagyok, aki veszélyeztetett terhessége miatt táppénzen van. 2004 júniusa óta közalkalmazottként dolgozom, határozatlan idejű munkaszerződéssel egy polgármesteri hivatalnál. Hallomásból tudom, hogy a munkáltatóm átalakítást tervez (eddig semmilyen hivatalos értesítést sem kaptam). Feltehetőleg egy településüzemeltetési kht-t akarnak létrehozni, ahova én is átkerülnék. Kérdéseim: Mennyiben érint engem a változás? A közalkalmazotti munkaviszonyom megszűnhet-e, amíg táppénzen illetve gyesen vagyok? Tényleg, ha az új munkaszerződést nem fogadom el, megszűnhet a munkaviszonyom? 
 
Dr. Sipos Márta: Attól függ, milyen lesz az átalakulás, de az Ön információi ezt nem tartalmazzák. (Kht-t pl. a múlt évi új gazdasági társasági törvény hatályba lépése óta nem lehet alakítani.) Ha jogutód nélküli megszűnés lesz, mert például a közalkalmazotti jogviszony helyett munkaviszonyba kell kerülnie, és Ön nem fogadja el az új ajánlatot, akkor nincs védettség, a jogviszonya megszűnik. Egyébként más esetben, nem változik csak a munkáltató neve.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »