Mi változik idén a munka világában?

Vágólapra másolva!
2010-ben több jogi változással is szembe kell nézniük az álláskeresőknek. A minimálbér emelése, a cafeteria adózásának változása már január elsejétől él, az alkalmi munka és a gyes szabályai áprilistól illetve májustól hatályosak. A legfontosabb módosulásokat gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Január elsejétől a minimálbér a korábbi 71 500 forintról 73 500 forintra emelkedett, míg a szakképzettek garantált bérminimuma 87500 forintról 89500 forintra nőtt.

Két évre rövidülő gyes

A 2010. április 30-a után szülő nőknek a korábbi 180 nap helyett már 365 napnyi munkaviszonyt kell tudni felmutatniuk a gyed (gyermekgondozási díj) és a tgyás (terhességi-gyermekágyi segély) jogosultsághoz. Mindeközben 3 évről 2-re csökken le a gyes időtartama. Ez alól csak az ikerterhességek jelentenek majd kivételt: ebben az esetben továbbra is 3 évig folyósítják majd a kismamáknak a pénzt. A terhességi-gyermekágyi segély esetén további változás, hogy nem számítható bele a jogszerző időbe a felsőoktatási intézményben töltött összes idő, csupán ebből 180 nap.

Szuperbruttóban számolják a fizetést

Jön a szuperbruttósítás. Ennek lényege, hogy a bruttó bér ezután azt az összeget jelenti majd, amennyibe egy alkalmazott teljes egészében kerül foglalkoztatójának. (A bruttó bér jelenleg csak a nettó bér és a dolgozó által fizetett adók és járulékok összege. De ez még nem tartalmazza a foglalkoztatottak után a cég részéről fizetendő nem csekély, egyéb terhek és járulékok összegeit. A szuperbruttósítás után már ezek is bele fognak számítani az adóalapba.)

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy egy havi bruttó 150 ezer forintot kereső dolgozó ezután 190 500 forint után fizet majd jövedelemadót. Ezzel párhuzamosan azonban csökkennek az adókulcsok és kitolódik a kedvezményes sávhatár is. 5 millió forintos éves jövedelemig például 17 százalék az adó. E felett pedig az 5 millió 17 százaléka és az 5 millió feletti rész 32 százaléka az adó. A várakozások szerint a bruttó 200-500 ezer forint közti jövedelemmel rendelkezőknek lesz a legelőnyösebb a szuperbruttósítás.

Minimálisan csökken a TB-járulék mértéke

Egy másik, inkább a munkáltatókat érintő fontos változás: 2010-től megszűnik az 1950 forintos, tételes egészségügyi hozzájárulás és 32-ről 27 százalékra csökken a munkaadói társadalombiztosítási járulék mértéke.

Juttatások béren kívül: adóznak

Kedvezőtlenül érintik a jövő évi változások a béren kívüli juttatásokat. Adómentes cafeteriaelem marad az munkavállaló számára fizetett otthoni internet-előfizetés valamint a kockázati életbiztosítás munkaadó által fizetett díja. A hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúra utalvány után viszont 54 százalékos adót kell fizetni, személyi jövedelemadó, valamint egyéb járulékok jogcímén. Üdülési csekk kedvezményes adózással 2010-ben személyenként 73 500 forintig adható.

Alkalmi munkavállalói helyett elektronikus bejelentés

Az egyéb változások mellett 2010-ben leáldozik a gyakori visszaéléseket generáló alkalmi munkavállalói könyveknek is. (Az építőiparban - főként az autópálya - építkezéseken - gyakran trükköztek az alkalmi munkavállalói könyvekkel. Például hőre eltűnő tintával manipulálták a bejegyzéseket a dolgozók foglalkoztatásának időtartamára vonatkozólag.)
2010. március 31-ig még érvényben marad a papír alapú AM. Jövő év április elsejétől azonban megszűnnek az alkalmi munkavállalói könyvek. Ehelyett 5 napon túl egybefüggően fennálló munkaviszony esetén egyszerűsített munkaszerződést kell kötni a munkavállalóval és a munkavégzés megkezdése előtt elektronikusan be kell jelenteni őt az APEH-nél. Amennyiben a foglalkoztatás egybefüggő ideje nem éri el az 5 napot, elegendő a szóbeli megállapodás és a jelenléti ív vezetése. Ilyenkor nem kell szerződést írni. A munkavállalót azonban ebben az esetben is be kell jelenteni elektromosan az APEH-nél.

Takács Gabriella