Gyes, fizetés, szabadságkiadás - munkajogi szakértőnk válaszolt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben számos munkajogi témájú kérdés érkezett szakértőnkhöz, Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogászhoz. Írt olyan munkavállaló, aki azért nem tud hitelt felvenni, mert munkabére nem munkaadója bankszámlájáról érkezik. Egy hölgy azt sérelmezte, hogy főnöke órában adja ki az éves szabadságot. Egy fiatalember pedig határozott időre szóló szerződésének felmondásáról érdeklődött. A legtanulságosabb kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Ha nem céges bankszámláról jön a munkabér...

Törvényellenes-e, hogy a munkabér nem céges bankszámláról jön át nekem, hanem különböző magánszemélyek bankszámláiról? Egy céghez vagyok bejelentve, és hitelt szeretnénk felvenni, de ez így hivatalosan nem számít munkabérnek (a bankok nem fogadják el), és úgy tudom, hogy törvényellenes. Hogyan lehetne rávenni a munkáltatót, hogy céges bankszámláról utalja át nekem a bérminimumot?

Dr. Sipos Márta: Jelentse be az APEH-nál és a munkaügyi felügyeletnél, mert jogellenes és további súlyos következménye is lehet. Például nem is jelentették be, nem szerzett táppénzre jogot, szolgálati időt...

Szabályos órában kiadni a szabadságot?

Egészségügyben, folyamatos munkarendben dolgozom 12 óra/munkanap 30 éve. 3 éve, hogy szabadságunkat is 12 órában kapjuk meg. Ami annyit jelent, hogy évi 33 nap szabadság jár, amire én ténylegesen 22 napot vehetek ki szabadságként. Kérdésem,hogy a munkáltatóm szabályosan jár-e el.

Dr. Sipos Márta: A szabadságot naptári napként kell kiadni és ezért a munkáltató eljárása lehet jogszabálysértő. A munkaügyi felügyelet tud Önöknek segíteni.

Kéthavonta új munkarend, újabban vasárnap is dolgozni kell

A munkáltatóm 52-hetes munkaidőkeretben dolgoztat, heti 6-napban napi 8-órában. Mikor ezt eldöntötték, hétfőtől szombatig határozták meg a munkanapokat. Most viszont kitalálták, hogy három-négy vasárnapot is dolgozni kéne a munkatársaim velem együtt nyugtalanok, hogy megteheti-e a munkáltató hogy kéthavonta változtatja a kollektív szerződést,anélkül hogy bármit is aláírnánk. Szakszervezetünk nincs, csak munkástanács, ami történetesen a műszakvezető, aki szintén a cég érdekeit szolgálja.

Dr. Sipos Márta: A munkaidőnek átlagban meg kell egyezni a napi 8 órás törvényes munkaidővel, plusz heti két nap pihenőidő jár. Javasolom, hogy keressék meg a munkaügyi felügyeletet, és kérjék a nevük védelmét is.

Gyesről vissza más munkaadónál

Kisfiam 2,5 éves, jelenleg gyesen vagyok. Szerettem volna 2 év után visszamenni dolgozni, de munkáltatóm azt válaszolta, hogy most az a vezetőség álláspontja "minden anyuka maradjon otthon a gyerek 3 éves koráig" (bértakarékosság). Elkezdtem munkahelyet keresni. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben találok új munkahelyet, a gyes folyósítása alatt érdemes-e, fel kell-e mondanom jelenlegi munkahelyemen, vagy csak a gyes lejártát követően? Hogyan kell rendezni az időközben összegyűlt szabadságokat?

Dr. Sipos Márta: Bárhol dolgozhat a gyes alatt, és nem kell felmondania. Továbbá a munkavégzés alatt szerzett szabadságot annak a munkáltatónak kell kiadnia, aki foglalkoztatja. A gyes megszűnése után viszont az eredeti munkáltatónak kell kiadnia a szülési szabadság, a táppénz, a gyed, a gyes után járó szabadságát.

Gyedről vissza: ha más ígérnek

Egy kedves ismerősöm 2 év gyed után vissza szeretne menni dolgozni, úgy, hogy a cég hívta vissza. Akkor megállapodtak abban, hogy 6 órában, délelőttös műszakot tudnak vállalni a gyerek miatt. A nő egyedülálló, ezért nem tud más a gyerekért elmenni a bölcsödébe. A cég viszont közölte vele, hogy mégsem tudja megoldani, hogy csak délelőttönként foglakoztassa, hanem váltott műszakban kellene dolgoznia.

Dr. Sipos Márta: Ha a munkaszerződésében nem rögzítették a munkaidőt ebben a formában, igen. Ha nem tudnak megegyezni, a gyes alatt más munkáltatónál is dolgozhat.

Határozott idejű szerződés megszüntetése

A köztisztviselői kinevezésem március 31-én megszűnik. Én nem szeretném meghosszabbítani ezt a szerződést, ez esetben mennyi idővel hamarabb kell ezt feléjük jeleznem? Akár március 31-én is közölhetem, hogy nem kívánok a továbbiakban hosszabbítani? A tanulmányi szerződésem megléte ró bármi kötelezettséget rám azon kívül, hogy ki kell fizetnem az időarányos részt?

Dr. Sipos Márta: A határozott időre szóló kinevezés a határozott idő leteltekor minden külön intézkedés nélkül lejár. Nem kell semmiféle jelzést, intézkedést várni-megtenni. A tanulmányi szerződésben szabályozott módon járnak el a jogviszony megszűnésekor, ha úgy rendelkeztek, hogy ilyen jogviszony megszűnési esetben is van visszatérítési kötelezettség, annak a munkáltató felszólítása szerint kell eleget tenni.

Jogszerű a fizetéscsökkentés?

Jelenleg egy cég informatikai (IT) osztályán dolgozom, de felajánlották, hogy áttesznek a beszerzésre, mert az IT osztály költségvetése miatt nem tudnak alkalmazni. Jogszerű-e, ha a fizetésemet is lecsökkentik azzal, ha másik munkakört adnak?

Dr. Sipos Márta: A munkakör/munkavégzés helyét, a munka díjazásával együtt, a munkaszerződése tartalmazza. Tartós módosítás esetén azokat csak az Ön beleegyezésével, aláírásával lehet módosítani.

Lehet másodállása közszférás vezetőnek?

Közalkalmazottként dolgozom egy államilag finanszírozott szervezetben, mint felelős megyei vezető. A fizetésem kiegészítése miatt másodállásban vállalhatok-e, és ha igen milyen formában egy kistelepülés önkormányzatánál műszaki ügyintézői feladatokat?
Van-e bejelentési kötelezettségem a közalkalmazotti munkáltatóm felé, és ha igen milyen formában? (egy kevés fizetésű közalkalmazott két kisgyerekkel)

Dr. Sipos Márta: A vezető nem vállalhat a Kjt. szerint bármilyen feladatot, tekintse meg a törvény 43.-44.§-ait.

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>