A munkajogász válaszolt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi két hétben a legtöbb kérdést gyesről visszatérni kívánó kismamák tették fel munkajogi szakértőnknek, Dr. Sipos Mártának. Ezen kívül érkezett kérdés a próbaidőre, a munkaközi szünetre és a munkaszerződés módosítási lehetőségeire vonatkozólag. Néhány tanulságos problémából szemezgettünk. 
Vágólapra másolva!

Ha letelt a próbaidő

Nekem lejárt a próbaidőm több mint 1 hete. Ha eddig nem bocsájtottak el és nem adnak szerződést, akkor az automatikusan határozatlan idejű szerződésnek minősül?! Vagy várnom kell, szólnom, hogy mit terveznek velem?

Dr. Sipos Márta: Ha a munkaszerződése szerinti próbaidő letelt, a munkaviszony külön intézkedés nélkül határozatlan idejűvé válik (ha azt határozatlan időre kötötték).

Gyesről vissza másik munkaadónál

Június elsején jár le a gyesem. Előző munkahelyemre nem szeretnék visszameni dolgozni , mivel másik állást találtam, ahol 2009 juliustól dolgozom jelenleg is.
Van 30 nap szabadságom. Akkor is ki kell fizetnie a munkáltatónak, ha nem hozzá megyek vissza dolgozni a gyes után? Kérhetem készpénzben is akár június elsején is, amikor beadom a felmondásomat?

Dr. Sipos Márta: A jogviszony fennállása alatt a szabadságot megváltani nem lehet. Abban az esetben, ha sikerül közös megegyezéssel azonnal megszüntetni a jogviszonyt, a ki nem adott szabadságot pénzben kell megváltani.

Kismama panasz: nem akar 6 órában alkalmazni a főnök

Jelenleg gyeden lévő anyuka vagyok. Gyedem idén novemberben járna le. Szeretnék visszamenni dolgozni, de külföldi főnököm nem akar alkalmazni 6 órában! Csak teljes munkaidőben alkalmazna, ami 9-19 óráig szólna! Én nem tudok teljes munkaidőt vállalni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató a munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni, ha Ön nyolc óra napi munkaidővel kötött szerződést, akkor a módosításra nem kötelezhető.

Terhesen, táppénzen lejárt munkaszerződéssel

A héten derült ki, hogy 5 hetes terhes vagyok.Sajnos határozott idejű a munkaszerződésem, ami hétfőn jár le. A főnököm tudja az állapotom, valószínűleg nem hosszabbítanak szerződést velem. Amikor kiderült, elmentem táppénzre. Táppénz alatt kirúghatnak? Meddig lehetek tápénzen? Vagy milyen lehetőségeim vannak, ha gyedet szeretnék, mert egy év munkaviszonyom megvan.

Dr. Sipos Márta: A határozott idejű munkaszerződés lejár, nincs ebben az esetben sem hosszabbításra, sem védelemre jogi előírás. A keresőképtelenség ideje alatt táppénzt kaphat. Jelenleg nem tudhatjuk, milyen időtartamú jogviszony után lesz gyed-re joga, gyes viszont állampolgári jogon jár.

Így legyünk résen a munkaszerződés-módosítással

Idén októberben megyek vissza gyesrol (3 gyermekem van) dolgozni a munkahelyemre, elotte kiveszem az itthon töltött évek alatt felgyülemlett szabadságot. A munkaszerzodésem határozatlan idore szól és napi 8 órás munkaidore. Hatórás részmunkaidoben megyek vissza dolgozni. Közös megegyezéssel módosítják majd a munkaszerzodésemet a munkaido beosztást változása miatt. Kellene nekem ragaszkodnom ahhoz, hogy határozott ideig kérem a munkaidomódosítást, hogy késobb majd újra napi 8 órában szeretnék dolgozni? Tudomásom szerint ilyesmit nem akarnak belefoglalni a szerzodésmódosításomba. Nem szeretnék úgy járni, hogy pár év múlva, amikor már szeretném, nem dolgozhatnék újra nyolc órában.

Dr. Sipos Márta: Feltéve, hogy a munkáltató elfogadja a kérését, a válaszom: igen!

Ha nincs meg a megfelelő végzettség

Egy általános iskola gazdasági vezetője vagyok közgazdasági érettségivel és mérlegképes könyvelői OKJ-s képesítéssel 2011-től a munkaköröm betöltéséhez szükséges a főiskolai végzettség. Kérdésem: ha nem kezdem el a főiskolai tanulmányokat, akkor felmondhatnak-e nekem. Vagy csak új kinevezések esetén vonatkoznak a szigorodó képesítési követelmények?

Dr. Sipos Márta: A jogszabály adhat eltérést, ha nem lesz más mód, akkor a munkáltató a képesítés hiánya miatt megszüntetheti a jogviszonyt. (Még van idő a jogszabály-módosításra).

Ha bércsökkentést akar a munkaadó

11 éve dolgozom a cégnél. Az osztályon belül áthelyeztek mondván "átszervezés", más munkát végzek, de már 3 muszakban. Ennek értelmében a muszakpótlékot kapom, de az alapbéremet le akarják venni. Megtehetik? Amennyiben nem fogadom el az alapbért, elküdhetnek?

Dr. Sipos Márta: A munkaszerződést mindkét fél akaratából lehet módosítani, egyébként nem. A felmondás oka nem lehet az, hogy nem fogadja el a munkavállaló a bércsökkentést.

Mennyi lehet a munkaközi szünet?

Termelőüzemben dolgozom három műszakban folyamatosan napi nyolc órában gépek mellett, amelyek állandó felügyeletet igényelnek. A munkaadóm most bevezette azt, hogy csak napi egyszer lehet 20 percre otthagyni a gépeket, amikor oda tud jönni a váltó. (természetesen még meleg is van). Kérdésem az, hogy mennyi pihenőidő járna, és azt milyen formában, időközönként kéne kiadniuk?

Dr. Sipos Márta: 6 óra munkavégzés után 20 perc szünet jár, de munkavédelmi előírás ettől eltérő - több - szünetet is elrendelhet.

Munkajogi témájú kérdéseiket a [email protected] címre várjuk.