Hajmeresztő kérdések, munkajogi válaszok

Vágólapra másolva!
Folyamatosan hosszabbított próbaidő, elérhetetlen munkaadó, ki nem fizetett munkabér. Az utóbbi hetekben ismét hajmeresztő munkajogi esetekről számoltak be olvasóink. Kérdéseiket szakértőnk, Dr. Sipos Márta munkajogász válaszolta meg.
Vágólapra másolva!

Véget nem érő próbaidő - lehet így?

- Márciusban aláírtam egy munkaszerződést 3 hónapos próbaidővel. Ez egy 4 órás középfokú végzettséget igénylő munka.(Ezt megelőzően 1 hónapig alkalmaztak megbízásos szerződéssel, szintén próbaidő címen) A 3 hónapos próbaidő lejárta után 10 nappal elém tettek egy munkaszerződés-módosítást, amiben megállapodik a munkáltató és a munkavállaló egy hónapos próbaidő meghosszabbításában. Utánaolvastam, és számomra az derült ki, hogy ez jogtalan. Kérdésem az, hogy - ha aláírom a szerződést és az egy hónap alatt felmondanak, beperelhetem-e a munkáltatót és milyen esélyeim vannak a per megnyerésére?

Dr. Sipos Márta: Határozatlan idejű munkaszerződését - mert a próbaidő leteltét követően már az - írásban, valós és okszerű indokkal mondhatja fel a munkáltató. Ha nem tudja a felmondás okát bizonyítani, jogellenes lesz a megszüntetés és ennek súlyos következményei vannak. Azt tanácsolom, hogy aláírás előtt ezt jelezze a munkáltatónak.

Egy fantomnak tűnő munkaadó

- Két hete megkeresett telefonon egy takarítócég, hogy látta a hirdetésemet, amelyben munkát keresek és rákérdeztek, aktuális-e még? Azt mondták, adjam meg az adataimat, és postán küldik a szerződést. Múlt hét óta dolgozok a cégüknél, de semmi szerződés és még a cégből egyetlenegy emberrel sem találkoztam. Megmondták, hova kell menni dolgozni és ennyi. Kérem, segítsen. Mit csináljak?

Dr. Sipos Márta: Követelje a szerződését írásban! Hol végezték el a munkavédelmi oktatást, a munkaalkalmassági vizsgálatát?..

Start magyarországi fióktelepnél

- Júliustól egy kelet-európai cég magyar fióktelepének alkalmazottja leszek. Mi az, ami más ebben az esetben az én szempontomból? Mire kell odafigyelnem, ami mindenképpen szerepeljen a szerződésben? Ebben a formában a cég ugyanúgy adómentesen tudja elszámolni a bérletet, étkezési jegyet, egyéb adómentes juttatásokat?

Dr. Sipos Márta: Legfontosabb a közösen választott nyelv meghatározása. Az anyanyelv-használat joga megilleti a munkavállalót, ebben kell a szerződést megkötni, a munkavédelmi stb. utasításokat, képzéseket elvégezni. A magyar munkavégzési helyből következően a hatályos jog a magyar munka törvénykönyve lesz. Feltehetően a magyar adózási és egyéb pénzügyi szabályok szerint kell működniük, de a cég felépítéséből következően ez ettől eltérő is lehet.

Félállásból teljes állásba - lehet?

- Félállású hegedűtanári állásból mentem gyedre két éve. Az állásom időközben, melyben helyettesítenek, egész állássá duzzadt. (több növendék lett). Megtehetik-e, hogy félállásba vesznek vissza és megtartják a helyettesítőmet a pozíció másik felében, vagy a felduzzadt egészbe kötelesek visszavenni a helyettesítőm elbocsájtásával?

Dr. Sipos Márta: Az eredeti munkaszerződése szerint köteles a munkáltató a foglalkoztatását biztosítani.

Ha megváltoztatják a munkarendet

- Egy szociális intézményben dolgozom gyógypedagógiai asszisztensként. Eddig két műszakos munkarendben heti 40 órában dolgoztam, most módosítani akarják folyamatosra 12 órásra (persze éjszakás műszakot is kellene vállalnom). Kérdésem az lenne: mint asszisztens törvényes-e hogy folyamatos műszakban 12 órás beosztásban akarnak foglalkoztatni? Ha ez az állapot ideiglenes megoldás lenne, akkor azt a szerződésmódosításba bele kell-e írni?

Dr. Sipos Márta: A munkaidő beosztására a munkáltatónak van joga, de a szerződésben megállapított törvényes munkaidőn túli mértékre a rendkívüli (túl-)munka pótlék is jár.

Lehet-e két közalkalmazotti jogviszony 30/10-es bontásban?

- Szeretném kérdezni, hogy lehet-e ugyanazon munkáltatónál eltérő munkakörre egyidejűleg közalkalmazottként szerződést kötni, azaz lenne egy heti 30 órás és egy 10 órás közalkalmazotti jogviszony eltérő munkakörre?

Dr. Sipos Márta: 4 óra/nap munkaidőnél rövidebb nem állapítható meg, ez lehet az egyik akadály, de egyébként a munkáltató döntheti el, nem lesz-e összeférhetetlen a kétféle munkakörben foglalkoztatás (lehetne osztott munkakör/osztott munkaidő a kinevezésben).

Új tulajdonos - kedvezőtlenebb szerződéssel

- Munkahelyünket megvásárolta egy cég. Mivel tovább kívánta működtetni a dolgozóknak új szerződést hozott. Jóval kedvezőtlenebbet. Végül azonban eltelt egy hónap, amire újraindult a munka. (folyamatosságot ígértek...) Ez idő alatt nem a teljes létszámmal, de naponta bent kellett lenni. Négyhavi munkaidőkeret van. Most úgy tűnik, nem vagy csak valamikor (!?) akarnak fizetni erre az időre. Mit lehet tenni?

Dr. Sipos Márta: Nem volt jogszerű a szerződések módosítása. Önöket változatlan feltételekkel tovább kell az ilyen esetben is foglalkoztatni. A munkabér jár. Azt javasolom, hogy ingyen ne dolgozzanak. Ha az írásbeli felszólítás eredménytelen, kérjenek munkaügyi ellenőrzést.

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>