Munkajogi válaszok: gyes, próbaidő, felmondás

Vágólapra másolva!
Dolgozói felmondás esetén meddig kell maradni? Gyes alatt más munkaadónál is lehet dolgozni? Meddig szabályos a határozott munkaidős alkalmazás? Egyebek mellett ilyen kérdéseket tettek fel olvasóink Dr. Sipos Márta munkajogásznak. A legérdekesebb kérdésekből és válaszokból készítettünk összegzést. Kérdéseiket továbbra is várjuk.
Vágólapra másolva!

Berendelés hétvégén: egy pályakezdő dilemmája

Fiatal pályakezdő vagyok, és jelenleg próbaidőn vagyok egy cégnél. Munkaadóm elvárja, hogy ingyen, a hétvégén bemenjek dolgozni ellenkező esetben kirúgnak. Ez ellen mit lehet tenni, mert hallottam olyanról, hogy írásban kell berendelni az alkalmazottakat hétvégére 3 munkanappal megelőzően, amit az alkalmazottnak oda kell adni.

Dr. Sipos Márta: A munkaidő-beosztást / a munkarendet a munkaszerződés mellékleteként kötelezően kiadott "Tájékoztató" tartalmazza. Ha a munkáltató szabálytalanul működik, már most keressen másik munkahelyet.

Munka gyes mellett: hol lehet?

A gyed letelte után, a gyes folyósítása alatt 6 órás munkavégzésre jelentkeztem a munkáltatómnál. Mivel a társaságnál létszámleépítés volt, az én eredeti munkaköröm megszűnt, mely helyileg nem a lakóhelyemen található kirendeltségnél volt. A munkáltató felajánlott ugyanazon a telephelyen egy másik munkakört. Számomra ez nem túl megfelelő, mivel naponta 1 órát kell utaznom. Köteles vagyok-e elfogadni ezt a munkakört, és amennyiben nem teszem, a munkáltató felmondhat-e nekem?

Dr. Sipos Márta: A gyes alatti munkavégzés bárhol történhet, nem kell a saját munkáltatónál dolgozni. Az utazási idő miatt nem köteles elfogadni a felajánlott munkakört.

Gyesről vissza (2.)

A gyes (harmadik évben) alatt részmunkaidőben szeretnék munkába állni, de nem azon a munkahelyen ahonnét gyesre jöttem. Van-e erre lehetőség? Ha létezik ilyen, kérem, írják meg, hogy működik, mik a feltételek! A jelenlegi munkahelyemen nincs lehetőség részmunkaidőre, de felmondani sem szeretnék!

Dr. Sipos Márta: Ugyanolyan szabályok vonatkoznak a gyes alatti munkavégzésre, mint a "rendes" jogviszonyra, azzal a különbséggel, hogy a fizetés nélküli szabadság letelte után a főállású munkahelyén kell felvennie a munkát. (Szabadság is jár például a második jogviszonyában).

Nem rendelkezhet a munkaadó a teljes szabadságról

Munkahelyemen nem rendelkezhetem a szabadságom egynegyedével, mivel a cég így rendelkezett. Jogos ez a cég részéről?A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mennyi munkaórát kell a jelenléti ívre írni, ha hét órában foglalkoztatnak, de mivel nem tudtak elegendő munkát biztosítani ezért egy órával korábban hazaküldtek. Igaz az, hogy ebben az esetben a hét órát kellene beírni?

Dr. Sipos Márta: A szabadság egynegyedével akkor rendelkezik, ha a kiadás előtt 15 nappal írásban kéri/a munkáltató a szabadság ütemterve előtt meghallgatja és a kívánságát figyelembe veszi. (Ez a munkaviszony első 3 hónapjában nem érvényes!) A munkaügyi felügyelet megvizsgálja a panaszt, kérheti a neve védelmét is. Állásidőre a szerződésben rögzített személyi alapbér jár. Ha nem írták bele a munkaidőbe, az még nem ok arra, hogy a munkáltató ne fizesse ki (erre is a munkaügyi felügyelet tud intézkedni, ha a munkáltató nem hajlandó).

Határozott idejű szerződés: meddig lehet így alkalmazni

Egy önkormányzati fenntartású iskolában határozatlan időre voltam kinevezve közalkalmazott tanárként. Itt felmondtam, és egy egyházi fenntartású iskolában kezdtem tanítani egyéves határozott idejű szerződéssel, amit most másodszor hosszabbítottak meg újabb egy évre. Tehát harmadik éve fogok egyéves határozott idejű szerződéssel dolgozni. Meddig hosszabbíthatja így meg az iskola a szerződésem egy évvel, és mikor kell kineveznie határozatlan időre?

Dr. Sipos Márta: Legfeljebb öt év lehet az egymás utáni határozott idejű szerződés maximális tartama. Amíg ön elfogadja, lehet így alkalmazni ezen az időtartamon belül.

Első munkatapasztalat - a tanulópénz

19 éves leszek, a nyáron most vállaltam először nyári munkát. Sajnos az a probléma lépett fel, hogy nem kapom meg a fizetésemet, és hiába kértem telefonszámokat, nem tudom felhívni sem a főnökömet, sem az egyik könyvelőjét. A főnökkel nem is találkoztam soha, egy kávézóról van szó, és a másik pultos által voltam kapcsolatban a céggel és úgy vettek fel. Nem jelentem meg semmilyen egészségügyi szűrővizsgálaton sem, és egy olyan egészségügyi kiskönyvet hoztak nekem ami már le volt pecsételve és nekem kellett kitöltenem, Hamisították a jelenléti ívemet és. Nekem igazából a fizetésem lenne most a legfontosabb de mivel nem tudok elérni telefonon senkit sem, és ez volt az első munkám, igen tapasztalatlan vagyok, és nem tudom mit tehetnék vagy milyen jogaim vannak.

Dr. Sipos Márta: Írásban kérje, határidővel a munkabérét, majd a Munkaügyi Bíróságon fizetési meghagyást is adhat be. (Sajnos, ez a gyakorlat a közszférában is megtalálható...)

Finom kirúgás a részmunkaidővé alakítás

Közalkalmazottként dolgozom egy munkahelyen elég hosszú ideje. Az utóbbi időben főnököm célzott arra, ha a finanszírozási szerződést csökkentik, akkor nem tud már csak részmunkaidőben foglalkoztatni. Azonban a munkaköri leírásomban egyéb tevékenységek is szerepelnek, ezzel kapcsolatosan kérdésem volt felé, és közölte velem, hogy adjam át másnak a munkát. Az az érzésem, hogy az a cél, hogy valóban ne legyen annyi munkám, ami indokolná a főmunkaidős foglalkoztatásomat. Mit tehetek? Köteles vagyok- e elvállalni a részmunkaidős állást?

Dr. Sipos Márta: Ha a munkáltató a fenntartó által engedélyezett létszámot csökkenti, akár a részmunkaidő alkalmazásával, és ön nem járul hozzá a kinevezése módosításához, fel is menthetik.

Részmunkaidővé alakítás (2.)

Teljes munkaidőben 6-éve dolgozom. Csökkenthetik e egyoldalúan részmunkaidőre? Mi van ha nem fogadom el? Felmondhatnak-e ezért? És milyen esetben jár végkielégítés?

Dr. Sipos Márta: A munkaszerződésében foglalt munkaidő mértéke 8 óra, az a törvény szerinti mérték. Ha rövidebb munkaidőt akar a munkáltató megállapítani, mindkét félnek el kell fogadni a szerződés módosítását. Lehet felmondási ok, hogy nem tudja a szerződés szerinti foglalkoztatást biztosítani, de annak jogszerűségét a bíróság fogja elbírálni.

Jár az utazási költségtérítés?

Több évtizede dolgozom egy vidéki általános iskolában, mint tanító. Igen sikeres szakmai háttérrel rendelkezem. Ez év szeptember elsejétől megváltozik lakcímem (élettársammal való összeköltözés miatt)egy 50 km-re lévő városba. A mai napon jeleztem igazgatóm felé, hogy bejáró leszek, mire ő közölte, hogy esze ágában sincs megtéríteni a költségeimet, nincs rá pénz.
Mit tehetek ebben az esetben, hiszen a fizetésem harmada utazásra menne el?

Dr. Sipos Márta: A munkaügyi bíróság előtt követelheti az utazási költségtérítést, ami külön jogszabály szerint kötelezően jár.

Csapatépítő tréning szombaton: jár rá fizetés?

Kötelezhet a munkáltatóm a péntek-szombati csapatépítő tréningre?

Dr. Sipos Márta: Igen, de ez esetben - ha munkaviszonyban áll - az erre az időre munkabért, költséget a munkáltatónak kell megfizetni (Mt. 103.§ (4) bek.)

Nyugdíjba menetel - néhány részlet

Édesapám idén novemberben megy nyugdíjba, 3-án tölti a 60. életévét. Az lenne a kérdésem, hogy nyugdíj előtt felmondási időt munkával kell-e tölteni, vagy szabadságra mehet-e?

Dr. Sipos Márta: A nyugdíj megállapításának feltétele, hogy nem állhat már jogviszonyban, amikor a nyugdíj megállapítását kéri. A munkáltatónak nem kötelező felmondani, vagyis ha el akar menni nyugdíjba, akkor a munkavállalónak kell felmondani/közös megegyezéssel megszüntetni a jogviszonyt.

Munkavállalói felmondás: mi lesz a felmondási idővel?

Egy futárcég alkalmazásában állok heti 20 órában. Én mondok fel, mivel találtam a jelenlegi munkámnál jobbat. Ebben az esetben van-e felmondási idő, illetve visszatartható-e a részemre kiadandó igazolások sora, ami az új munkahelyen való elhelyezkedéshez kell?

Dr. Sipos Márta: Ha nem tudják közös megegyezéssel megszüntetni a jogviszonyt, 1.) le kell tölteni a felmondási idő 30 napját; 2.) ha nem teszi meg, ki kell fizetnie a felmondási időre járó átlagkeresetet a munkáltatónak.

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>