[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásfelmondásmunkaviszonyközös megegyezésfelmondási időrendkívüli felmondás

Elfelejtett munkaszerződés - mit tehet a munkavállaló?

2010. 11. 10., 7:29|Utolsó módosítás:2010. 11. 10., 7:29|

Mi a teendő akkor, ha már több mint egy hónapja dolgozunk aktuális munkahelyünkön, még mindig nem kaptunk munkaszerződést, ráadásul ki akarnak rúgni?

Forrás: Northfoto

A munkáltatónak kell gondoskodnia az írásba foglalásról

JÁTSSZ ONLINE!

Kisebb cégeknél még mindig előfordul, hogy "elfelejtik" írásba foglalni a munkaszerződést. Ha a munkáltató úgy gondolja, hogy így könnyebben meg tud szabadulni az esetlegesen feleslegessé vált munkaerőtől, akkor téved - főleg, ha a munkába lépéstől számítva 30 nap eltelik és a dolgozó nem lép.

"A főnökömmel szóban megegyeztünk abban, hogy náluk fogok dolgozni, megállapodtunk a fizetésemben, megmondták, hogy mi lesz a feladatom és hogy hol, mikor kell kezdenem. A felvételkor azt ígérték, hogy a munkaszerződésemet egy-két napon belül megkapom. Már több mint egy hónapja dolgozom a cégnél, és közölték velem, hogy nem kell többet bemennem. Azt mondták, mivel nem írtuk alá szerződést, nem is mondanak fel írásban. Megtehetik ezt?" - panaszolta egy nő.

Írásos szerződés nélkül is létrejön a munkaviszony

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkaviszony főszabály szerint munkaszerződéssel jön létre, melyet írásba kell foglalni. Az írásba foglalásról pedig a munkáltatónak kell gondoskodnia. Három dologban mindenképpen meg kell állapodniuk, hogy érvényesen létrejöjjön a szerződés: a személyi alapbérében, munkakörben, illetve munkavégzés helyében.

Ha a felek nem írnak szerződést, ebből az okból a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat, és csak a munkába lépést követő harminc napon belül. Vagyis, ha a munkavállaló nem kezdeményezi 30 napon belül a bíróságnál, hogy az állapítsa meg a szerződés érvénytelenségét, akkor írásos szerződés nélkül is érvényesen létrejön a munkaviszony. A munkáltató tehát ebben az esetben rosszul gondolkodott. Ha továbbra is ragaszkodik a felmondáshoz, akkor a munkaviszonyt is írásban kell megszüntetnie. A Munka Törvénykönyve kimondja azt is, hogy a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást is írásba kell foglalni.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »