Elfelejtett munkaszerződés - mit tehet a munkavállaló?

Vágólapra másolva!
Mi a teendő akkor, ha már több mint egy hónapja dolgozunk aktuális munkahelyünkön, még mindig nem kaptunk munkaszerződést, ráadásul ki akarnak rúgni?
Vágólapra másolva!

Kisebb cégeknél még mindig előfordul, hogy "elfelejtik" írásba foglalni a munkaszerződést. Ha a munkáltató úgy gondolja, hogy így könnyebben meg tud szabadulni az esetlegesen feleslegessé vált munkaerőtől, akkor téved - főleg, ha a munkába lépéstől számítva 30 nap eltelik és a dolgozó nem lép.

"A főnökömmel szóban megegyeztünk abban, hogy náluk fogok dolgozni, megállapodtunk a fizetésemben, megmondták, hogy mi lesz a feladatom és hogy hol, mikor kell kezdenem. A felvételkor azt ígérték, hogy a munkaszerződésemet egy-két napon belül megkapom. Már több mint egy hónapja dolgozom a cégnél, és közölték velem, hogy nem kell többet bemennem. Azt mondták, mivel nem írtuk alá szerződést, nem is mondanak fel írásban. Megtehetik ezt?" - panaszolta egy nő.

Írásos szerződés nélkül is létrejön a munkaviszony

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkaviszony főszabály szerint munkaszerződéssel jön létre, melyet írásba kell foglalni. Az írásba foglalásról pedig a munkáltatónak kell gondoskodnia. Három dologban mindenképpen meg kell állapodniuk, hogy érvényesen létrejöjjön a szerződés: a személyi alapbérében, munkakörben, illetve munkavégzés helyében.

Ha a felek nem írnak szerződést, ebből az okból a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat, és csak a munkába lépést követő harminc napon belül. Vagyis, ha a munkavállaló nem kezdeményezi 30 napon belül a bíróságnál, hogy az állapítsa meg a szerződés érvénytelenségét, akkor írásos szerződés nélkül is érvényesen létrejön a munkaviszony. A munkáltató tehát ebben az esetben rosszul gondolkodott. Ha továbbra is ragaszkodik a felmondáshoz, akkor a munkaviszonyt is írásban kell megszüntetnie. A Munka Törvénykönyve kimondja azt is, hogy a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást is írásba kell foglalni.